Izuzetno losa finansijska/zivotna situacija - Savet?

Darkness.

Početnik
Poruka
1
Ovo mi je prvi put da se javno obracam na nekom forumu, iako mnogo vremena provodim citajuci ih.

Pisem iz razloga sto imam problem i nemam predstavu kako da ga resim ni kome da se obratim.

Idem u 3. razred gimnazije.
Zivim sa mamom.
Mama radi u jednoj firmi koja je vec godinama u jako losoj situaciji.
Dugo vremena se nadala da ce se situacija popraviti, ali situacija je jos gora nego sto je bila.
Vec nekoliko meseci uopste nije primila platu.
I pitanje je kad ce je i da li ce je ikada ponovo primiti...

Mamina mama (moja baka) nam daje pare da imamo za osnovne potrebe, ali njena penzija je mala i od tog novca jedva kupimo nesto da pojedemo i ne mozemo da placamo racune...

Neko mi je rekao da ako ne placamo racune po novom zakonu postoje izvrsitelji koji mogu da dodju i da nam zaplene imovinu (televizor, kompjuter, mobilni...)
Jel to tacno???

I sta ako mamina firma totalno propadne i ona dobije otkaz?
Ja joj kazem da pokusa da nadje drugi posao, ali ona stalno place i kaze da je u njenim godinama niko ne bi primio...

Molim vas dajte mi savet, stvarno ne znam sta da radim.
Plasim se da ne postanemo beskucnici.

Ovo mi je prvi put da se javno obracam na nekom forumu, iako mnogo vremena provodim citajuci ih.

Pisem iz razloga sto imam problem i nemam predstavu kako da ga resim ni kome da se obratim.

Zivim sa mamom.
Dugo vremena se nadala da ce se situacija popraviti, ali situacija je jos gora nego sto je bila.

Mamina mama (moja baka) nam daje pare da imamo za osnovne potrebe, ali njena penzija je mala i od tog novca jedva kupimo nesto da pojedemo i ne mozemo da placamo racune...

Neko mi je rekao da ako ne placamo racune po novom zakonu postoje izvrsitelji koji mogu da dodju i da nam zaplene imovinu (televizor, kompjuter, mobilni...)
Jel to tacno???

Ja joj kazem da pokusa da nadje drugi posao, ali ona stalno place i kaze da je u njenim godinama niko ne bi primio...

slazhem se sa kolegom jelenced...
nadji brate neki honorarni posao...
ja sam sa 14 prodavao benzin na ulici, pa posle radio ko ridza (to je dodushe bilo u vreme privatnih prevoznika al sam bio uzrasta kao ti),
pa po kaficima, prodavao sve i svashta, radio u robovlasnichkom preduzecu, pa u knjizhari...o gradjevini necu ni da pricham...
morash da shvatish da nije sramota raditi i boriti se za svoje parche neba...
dovoljno si mator da mozhesh da radish, i dovoljno mlad da mozhesh da od svog zhivota napravish neshto...
kada bih ti prichao sve priche koje znam a vrlo liche na tvoju,
prichao bi tri debela dana...
glavu gore, nadji neshto da pomognesh sebe i porodicu, siguran sam da cesh uspeti!

Zivim sa mamom.

Jel to tacno???

jao, bre
popiz.dim zbog ove hebene zemlje kad procitam ovako nesto, ali popiz.dim!
znaci, mamam ti nece naci bolji/novi posao, to je tacno
ali, ti si dovoljno veliki, da mozes i moras d ajoj pomognes, ma koliko ti je verovatno to sran.je, narocito kad pogledas gomilu vrsnjaka koji sad 100% pricaju samo o tome kako je bedak sto na kopu nema snega za skijanje
elem
uclani se u omladinsku zadrugu, uvek ima nekih poslica koji i nisu tako lose placeni
vidi d ali neki matorani iz komsiluka hoce da im skoknes po bakaluk i lekove za sitne pare, zamenis sijalice, itd, itd...
daj oglas po komsiluku da mozes da vodis/odvodis nekog osnovnoksolca do skole i nazad, ili na trening, ili sta vec
daj oglas da setas pse, to je sad pocelo da se trazi
oblepi male oglase-plakate isto po komsiluku (ako si dovoljno fizicki jak) da nekome iznosis stvari iz podruma, drva, ugalj
peres automobile ako mozes
ako nisi za fizikaliju, mozes da dajes casove iz onoga sto ti najbolje ide, to je isto fina parica-1000 din dvocas
preko raspusta radi u nekom kaficu, decijoj igraonici, dragstoru...
nije lako, ali moras
i to je to

Гимназијалац треба да учи а његова мама треба да тражи други посао.

Није он дужан да издржава породицу.

I pitanje je kad ce je i da li ce je ikada ponovo primiti
...

Шта чека та жена?

Zivim sa mamom.

Jel to tacno???

sve je tacno i jedino da se saberete sa bakom zajedno na jednu gajbu a drugu da izdate, ili da obe prodate pa jednu jeftiniju a ostalo da nekako pametno ulozite,a ti kao sto vidis da je zajebano dobro razmisli sta ces zavrsiti i cime se baviti

A jel dobijate neku alimentaciju ili nesto?
Kao prvo mama bi trebalo da da otkaz i nadje drugi posao. Nije nemoguce naci posao, samo zavisi o kakvom poslu pricamo. Uvek ima posla. Samo je strah od promene kod ljudi nesto najgore, a to ide sa godinama uglavnom.
Ako je vec takva situacija, u kranjem slucaju cesto zene u srednjim pa i poznijim godinama cuvaju decu, rade kao ispomoc po kucama (nuzda zakon menja, jel) i tako dalje. Ne kazem da moze naci dobar posao, ali nekakav posao sigurno da moze naci. Placen.

Ti ne mozes da ucis i da radis istovremeno, ali mozes da nadjes neki usputni posao, honorarni, vikendom i tako dalje..pa makar i lepio plakate po gradu ili sta se vec nudi.

Zivim sa mamom.

Jel to tacno???

Ne znam sta su drugi pisali, ali ako se neko vec nije setio da ti kaze - vec sad nastoj da se uvalis u neku politicku stranku, zapravo u podmladak neke od njih, to ce ti biti neophodno za ubuduce.

zasto on da trazi posao?
ide u skolu,treba da uci....svasta stvarno
i jako mi je zao sto je toliko opterecen sada ovim stvarima...sa 17 godina
mama bi trebala da se malo trgne i da trazi posao pa kada ga nadje,da da otkaz a ne da radi za dzabe i da place
shvatam da je tesko al ono.....
misim 17ogodisnjak koji ide u skolu, pored zive majke sposobne da radi, strahuje da ne ostane beskucnik
ok, znam ima i mladjih od njega kojima je teze i tako dalje i tako blize, al svejedno nije on taj koji bi trebao da trazi posao sada

zasto on da trazi posao?
ide u skolu,treba da uci....svasta stvarno
i jako mi je zao sto je toliko opterecen sada ovim stvarima...sa 17 godina
mama bi trebala da se malo trgne i da trazi posao pa kada ga nadje,da da otkaz a ne da radi za dzabe i da place
shvatam da je tesko al ono.....
misim 17ogodisnjak koji ide u skolu, pored zive majke sposobne da radi, strahuje da ne ostane beskucnik
ok, znam ima i mladjih od njega kojima je teze i tako dalje i tako blize, al svejedno nije on taj koji bi trebao da trazi posao sada

razumem shta si hteo reci,
Ali su deca po Africi sa 12 godina ratni veterani.
Deca...od 12godina...veterani...
Jesam ja uzeo extreman primer, ali to svakako ne menja stvari.
Deca, da tako kazhem, njegovog uzrasta na zapadu rade odavno,
I nechekaju ni oca,ni majku ni deda mraza da im donese shta im treba...

razumem shta si hteo reci,
Ali su deca po Africi sa 12 godina ratni veterani.
Deca...od 12godina...veterani...
Jesam ja uzeo extreman primer, ali to svakako ne menja stvari.
Deca, da tako kazhem, njegovog uzrasta na zapadu rade odavno,
I nechekaju ni oca,ni majku ni deda mraza da im donese shta im treba...

ovo nit je afrika nit zapad :mrgreen:
i ja nisam musko
omasio si sve :lol:

- - - - - - - - - -

nema on sta da ceka mamu
ovde je problem sto ce na kraju mama njega da ceka pa ce on nju da izdrzava
i nemoj da zaboravis da decica po tom zapadu rade u tim godinama ali ili su vec napustili skolu ili su u skoli a njihova skola je u odnosu na nasu nista po tezini
gradivo im je mnogo manje

Zivim sa mamom.

Jel to tacno???

Da li zivis u vecem ili manjem mestu? (grad, gradic, selo)
Nije losa ideja da se sastavite sa babom ako mozete i tako smanjite rashode.
Sto se posla tica nema nista od toga. Posveti se ucenju i pokusaj da upises neki fakultet.
Mozda da potrazite socijalnu pomoc ili da pokusate da izvucete neka primanja na racun oca.

ovo nit je afrika nit zapad :mrgreen:
i ja nisam musko
omasio si sve :lol:

- - - - - - - - - -

nema on sta da ceka mamu
ovde je problem sto ce na kraju mama njega da ceka pa ce on nju da izdrzava
i nemoj da zaboravis da decica po tom zapadu rade u tim godinama ali ili su vec napustili skolu ili su u skoli a njihova skola je u odnosu na nasu nista po tezini
gradivo im je mnogo manje

bogami nisam siguran...
polako pochinjemo da lichimo na zapadnu afriku! :lol:

ne vidim nishta loshe u tome da on pomogne majci oko izdrzhavanja...
verovatno ne vidish ni ti...
uostalom, to je duzhnost deteta, da pomogne oko izdrzhavanja roditelja,
ako ovaj nije sposoban sam de se izdrzhava...

shto se shkole i gradiva tiche, daleko je to od onog shto sam ja uchio, tj koliko sam ja uchio...
ti klinci na zapadu nisu napustili shkole, vec rade honorarne poslove...
a kad napune 18, roditelji im pokazhu vrata...
ne uvek, ali dosta chesto je to sluchaj...

izvini shto sdam ti se obracao u muishkom rodu, nije mi bila namera...nisam obratio pazhnju...

Ne znam sta su drugi pisali, ali ako se neko vec nije setio da ti kaze - vec sad nastoj da se uvalis u neku politicku stranku, zapravo u podmladak neke od njih, to ce ti biti neophodno za ubuduce.

Hahaha,nasmeja me...kako da ne,samo im je bitan broj da im se prikloniš...posle te ne hebu dva posto:zcepanje: to je zatvoren krug,ko je ušo, ušo je...samo debela veza ili rodjaci mogu nešto da učine,al dobro neka dečko proba...

jest vala, samo njega cekaju z:mrgreen:

Obratiti paznju na boldovano, dakako ako procenite da vam to nije gubitak vremena, ne morate ako ne zelite. :)

Inace kad sam to pisao nisam uzeo u obzir da taj momak zivi u Diznilendu, mislio sam na perspektive zivota u miloj nam Serbijici. Hvala na paznji.

Da ne ispadne da delim ljude prema mestu boravka samo cu reci da se kod nas u "selu" ne moze prdnuti ako to ne aminuje neko od stranackih serifa. Pretpostavljam da je tako i u drugim atarima, ako gresim pripisite to mom neznanju. Ali u nasem Srbistanu se i pored moje neobavestenosti nazire nekoliko puteva koji garantuju egizstenciju, najsigurnije je to politikantsko ushemljivanje, sto u prevodu znaci imati zaledjinu.
Jednostavnije je bilo reci decku da nema nista od sedenja u cetiri zida, i da u u zivotu vise od obrazovanja vrede kontakti, veze sa ljudima od kojih se moze ocekivati podrska i u krajnjoj liniji korist. Mo's ti biti novi Tesla, al' dzaba ti ako si glup za zivot, ako ne znas da se snadjes i postanes prihvacen, ako ne umes da se ulaktas i obezbedis sebi zivotni prostor (sto bi rek'o Svabo) - nadjes sebi neko mesto u drustvu koje ce ti omoguciti opstanak i napredak.

Back