Izražavanje mladih mama u deminutivu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima!
Jedna moja je rodila prošle godine u sedmom mjesecu.
I beba je u početku imala grčeve.Ja kod nje u posjeti i mali urla jer ga jadnoga vjerovatno boli, a ona kaže to su grčići??!Pa mislim si da su grčići ne bi ga toliko bolilo?Djete ima grčeve!
Ista beba sad ima oko 9 mjeseci.Ona se i dalje tako izražava u deminutivima. Mora odnijeti doktoru uzorkić urinića jer dijete ima bakterijice.
Temparaturica ? A dijete mora na hitnu?
Ne razumijem tu potrebu da ušećeri situaciju,nepotrebno.
To me baš nervira! A vas?

Мене више нервира то што причају у првом лицу множине:''Јао, јуче смо какили у ношу, а данас смо се упишкили у гаће...а ми јако волимо кашицу од шаргарепице само смо мало повраћали јер нас је болео стомачић...''

Волела бих баш да чујем психологе шта кажу о појави да се родитељи детету стално обраћају у трећем лицу:''Хоће ли Никола да једе? Иде Никола да спава. Је л' воли Никола чоколаду?...'' А онда дете себе почне да доживљава у трећем лицу и никада не каже ЈА, него каже :''Никола хоће да пишки!''

Мени је то чудно, а видим да је јако честа појава.

:lol:Ne videh ranije ovu temu....
Znaci ovo je sve jedna tuzna istina.Upravo ako se malo procita o psihologiji djece,vidjece se koliko lose utice na dijete.
Govoriti u deminutivu,konkretno utice na djecji govor,jer tesko moze da izgovori temperaturica,ili sl.

hah...odlična je tema..
.
.uzorkić urinića jer dijete ima bakterijice

čak i hellen blista....

''Јао, јуче смо какили у ношу, а данас смо се упишкили у гаће...а ми јако волимо кашицу од шаргарепице само смо мало повраћали јер нас је болео стомачић...''

Nebitno je da li je u pitanju neko koga moje dete vidja skoro svaki dan, babe, dede, tetke ili je to neko ko nam je prvi put ušao u kuću, čim počne tako da govori opomenem ga.
Vanja je evo sad počeo da priča razumljivo za još nekoga osim nas, ima 22 meseca i za sada mu ide fino. Ima problem naravno sa standardnim srpskim slovima i R. A interesantno mi je i da teže uči reči koja se završavaju suglasnikom, ne može da ga zaseče na kraju. :)

UA deminutivčići!:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back