Izraslina na nosu

• Začetnik teme Začetnik teme siman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

siman

Početnik
Poruka
28
Majka mi ima 87 godina. Prije tri mjeseca je dobila staracku demenciju i sada se nalazi u domu: nepokretna sa svim karakteristikama koje prate ovu bolest. Od lijekova uzima Laporex, Risset, Aldactone, Lodex i Aspirin, što su propisali ljekari. (Posto je dom privatni tu joj daju i neke sedative za smirenje). Od smijestanja u dom na nosu joj se pojavila izraslina koja je za 3 mjeseca izrasla na velicinu oko 2 cm. Pitanje: da li neko od lijecnika mozekazati(na osnovu fotografije) o cemu se radi i da li se to moze cime (osim operativnm putem) skinuti.
Zahvaljujem na odgovorima.
Evo kako to izgleda:
14lr8fl.jpg

ovo je očigledno tumor, na vrhu se vidi kako je počeo da nekrotizira, najbolje je uraditi biopsiju da bi se znalo o kom se tačno radi, i kao i za većinu gotovo sigurno je neophodno hirurško odstranjivanje, ali ne znam kakav će biti stav doktora specjaliste uzevši u obzir da ona ima 87 godina i još je pod nekom drugom terapijom...

edit: liči na planocelularni karcinom, ali ne mora da bude

Poslednja izmena:
Ovaj tumor je slučaj za maksilofacijalnog hirurga. Mojoj mami je odstranio dva tumora (doduše mnogo manja) pod lokalnom anestezijom, bez obzira što je bila stara i na raznim lekovima. Samo nemoj čekati i traži uput što pre.

Kod specijaliste dermatovenerologa sam 13.1.2014 godine odnio fotografije faza nastanka izrasline. Izraslina je nekoliko dana prije posjete specijalisti (na insistiranje vlasnice Doma, koja je medicinska sestra po struci sa 20-godisnjim iskustvomi) tretirana Hidrociklinom i ista se otvorila. I to je fotografisano i preneseno na laptom, pa sam sve te fotografije pokazao navedenom liječniku. Uspostavljena je dijagnoza:
DG Karatoakanthoma reg. apicis nasi
DD: Carcinoma basocellulare
TH: Ciprocinal tbl a 500 mg 2x1 tbl 10 dana NII
Lok.TH: Aldara crema, na drugi dan uvece nanijeti na promjenu, a ujutro isprati vodom i sapunom,
Gentamycin ungu a 15 mg 2x dn. na promjene.
Kontrola zakazana za 27.1.o.g.

Molim lijecnike da daju svoj komentar i naravno mišljenja sta dalje.
Evo kako izgleda otvorena izraslina:
zwhlcy.jpg

Poslednja izmena:
Najgore sto mozes da trazis je da ti na forumu neko ko se predstavlja kao lekar (bio on to ili ne) daje misljenje sta dalje da radis, nakon sto si vec dobio misljenje od jednog specijaliste. Pa zasto bi sad pitao ovde sta dalje? Radis ono sto ti je receno.

Ja bih samo rekao da ovo zaista i lici na keratoakantom. Evo primer pa uporedi i sam sa onom prvom slikom: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Keratoacanthoma_2.jpg

Imam jos jedno pitanje,
Ako osoba u terapiji uzima ove lijekove:
Leponex 25 mg
Risset 1 mg
Aldactone 25 mg i
Lodix
Da li se takvim osobama smije davati Bensedin ili slicni lijekovi i u kojoj kolicini. Danas sam bio u posjeti
majka mi spava-probudim je i ona razgovara, ali ne otvara oci. Da li je to mozda posledica kombinacije
navednog sa gore navedenim lijekovima?
Zahvaljujem na odgovorima.

Obe navedene dijagnoze su vrste karcinoma i mogu se potvrditi iskljucivo biopsijom. Oba stanja se lece iskljucivo hiruskom resekcijom i nikako drugacije.

Postupak terapije koji je primijenjen : Hidrociklin u 12-tom mjesecu 2013(otvara izraslinu), zatim (od 13.01.2014): Ciprocinal tabl a 500 mg (2x1); Aldara crema 5%(na drugi dan-uveče, a ujutro ispiranje vodom i sapunom) i Gentamycin 2x dnevno. Ovo 10 dana.
Nakon toga: Aldara crema, Gentamycin i Sumamed tbl a 500 mg (1x1)-3 dana.

Nakon toga stanje 05.02.2014.godine izgleda ovako:
25sogeo.jpg

Back