Izokrenute moralne vrednosti...

Zašto onda agresivno ne bismo propagirali MORAL?

Ne ide, ne mozemo nekom nametati moralne vrednosti, vole ljudi autonomiju i slobodu izbora.
Stoji namecemo neke generalne moralne norme, ne ubij, ne kradi, one koje ostecuju drugu osobu, ali primere radi ne mozemo nekom zabraniti da psuje, oblaci odredjenu odecu i sl.
Mada i to smo donekle regulisali, i ne mozes da udjes u neku drzavnu ustanovu, tipa sud i da psujes kao kocijas ili u kratkom sorcu i sandalama.

Znam i ja kako reagujem kada se sretnem sa nekim ko karakterise moje ponasanje kao nemoralno i kada mi namece njegove vrednosti, jednostavno gusi, sputava.

Ne ide, ne mozemo nekom nametati moralne vrednosti, vole ljudi autonomiju i slobodu izbora.
Stoji namecemo neke generalne moralne norme, ne ubij, ne kradi, one koje ostecuju drugu osobu, ali primere radi ne mozemo nekom zabraniti da psuje, oblaci odredjenu odecu i sl.
Mada i to smo donekle regulisali, i ne mozes da udjes u neku drzavnu ustanovu, tipa sud i da psujes kao kocijas ili u kratkom sorcu i sandalama.

Znam i ja kako reagujem kada se sretnem sa nekim ko karakterise moje ponasanje kao nemoralno i kada mi namece njegove vrednosti, jednostavno gusi, sputava.

Nametanje gusi, ali sa druge strane
ako si svestan da je nesto kod tebe nemoralno zasto to ne menjas zelis li biti vredan covek?

Bog nam ne namece nista dao nam je zakom...

Isto postoje i drustvene norme kao sto si i naveo...

zna se sta se moze sta ne... takodje kada se krsi moralan zakon odgovara se krivicno

dakle nismo skroz slobodni vec u okvirima moralnog zakona...

ko trazi slobode van njega naudjuje sebi

Nametanje gusi, ali sa druge strane
ako si svestan da je nesto kod tebe nemoralno zasto to ne menjas zelis li biti vredan covek?

Bog nam ne namece nista dao nam je zakom...

Isto postoje i drustvene norme kao sto si i naveo...

zna se sta se moze sta ne... takodje kada se krsi moralan zakon odgovara se krivicno

dakle nismo skroz slobodni vec u okvirima moralnog zakona...

ko trazi slobode van njega naudjuje sebi

Mislim da je tu problem licne percepcije, primera radi, kockar nece nikada reci da je kocka nemoralna.
Alkoholicar nece reci da je konzumiranje alkohola nemoralno.

Primera radi, meni je konzumiranje droga nemoralno, ali nekom ko konzumira to nije, i moje "e to nije moralno, nije ni po zakonu" u vecini slucajeva nece uroditi plodom.
Ili hajde da uzmemo neki legalni primer, tipa devojka u oskudno obucena, neka bude neka poznanica, i moje "tako obucena ides na ulicu, mislim da ne bi trebalo tako da se oblacis, previse otkriva" u vecini slucajeva nece uroditi plodom, jer ljudi brane svoje postupke i gledaju to kao napad na njihovu licnost tipa "ko si ti da meni govoris sta da radim i sl. nisam te pitao za misljenje".

Opet, to zavisi i od nacina na kome nekom skrenes paznju, ako si, "to je lose po mom misljenju" ljudi su defanzinvni obicno, ako uzmes neki neutralni stav "to je lose po mom misljenju, ali ne zelim da ti pricam sta da radis, vec samo razmisli koliko je to dobro" mozda ce reakcija biti pozitivna.

I meni su neke akcije ljudi nemoralne, ali ne mogu da ih promenim, jer primetio sam da su defanzivni poprilicno, a i ja ne volim da meni bas neko prica "e to sto radis nije dobro". Opet problem percepcije.
Naravno to ne znaci da necu se potruditi oko nekog do koga mi je stalo, tipa prijatelj, ali ako taj neko silovito odbija moju pomoc (a desilo mi se), ja to mogu samo da prihvatim i da se nadam da ce uvideti gresku ili da prekinem odnos i dignem ruke (pod uslovom da se ne bavi necim ilegalnim).

Mislim da je tu problem licne percepcije, primera radi, kockar nece nikada reci da je kocka nemoralna.
Alkoholicar nece reci da je konzumiranje alkohola nemoralno.

Primera radi, meni je konzumiranje droga nemoralno, ali nekom ko konzumira to nije, i moje "e to nije moralno, nije ni po zakonu" u vecini slucajeva nece uroditi plodom.
Ili hajde da uzmemo neki legalni primer, tipa devojka u oskudno obucena, neka bude neka poznanica, i moje "tako obucena ides na ulicu, mislim da ne bi trebalo tako da se oblacis, previse otkriva" u vecini slucajeva nece uroditi plodom, jer ljudi brane svoje postupke i gledaju to kao napad na njihovu licnost tipa "ko si ti da meni govoris sta da radim i sl. nisam te pitao za misljenje".

Opet, to zavisi i od nacina na kome nekom skrenes paznju, ako si, "to je lose po mom misljenju" ljudi su defanzinvni obicno, ako uzmes neki neutralni stav "to je lose po mom misljenju, ali ne zelim da ti pricam sta da radis, vec samo razmisli koliko je to dobro" mozda ce reakcija biti pozitivna.

I meni su neke akcije ljudi nemoralne, ali ne mogu da ih promenim, jer primetio sam da su defanzivni poprilicno, a i ja ne volim da meni bas neko prica "e to sto radis nije dobro". Opet problem percepcije.
Naravno to ne znaci da necu se potruditi oko nekog do koga mi je stalo, tipa prijatelj, ali ako taj neko silovito odbija moju pomoc (a desilo mi se), ja to mogu samo da prihvatim i da se nadam da ce uvideti gresku ili da prekinem odnos i dignem ruke (pod uslovom da se ne bavi necim ilegalnim).
Primera radi ne shvatas sta je moral

Moral ne zavisi od percepcije

pri samom pomenu "izokrenutih moralnih vrednosti", prirodno je da se zapitam u odnosu na sta je to nesto izokrenuto.

moral nije iznikao niti iz prirode coveka(naprotiv, pre je smisljen kao susta suprotnost ljudskoj prirodi, da je ukroti) niti iz bilo kojeg prirodnog poretka.
smisljeni alat da bi se jedno drustvo nacinilo upotrebljivim, sto lakse kontrolisanim i da funkcionise u nekom okviru koji ljudski um lako opsluzuje i zauzdava.

sta je tu onda "izokrenuto", kada se vidi takvim?
"izokrenuta" su samo nasa OCEKIVANJA, ona koja su nas gajila i formirala.

Primera radi ne shvatas sta je moral

Moral ne zavisi od percepcije

Neki osnovni moral ne zavisi od percepcije, tipa ubistvo, kradja i kriminalne radnje,to je vecini ljudi nemoralno i tu nema diskusije.
Kao sto postujemo osnovne moralne norme, ne ubij, ne kradi, ne idi go u javnosti, tako imamo i neki pojedinacni moral, tipa "necu da pusim, psujem, jedem mnogo".

Jednostavno, postujemo ono sto je zakom zabranjeno, to nam nalaze drustveni moral, ali ima i stvari koje nisu zakonom zabranjene, tipa psovanje, koje postujemo ili ne, zavisnosti da li je to nema kao pojedincu moralno ili ne.

Religija je izokrenula moralne vrednosti. Trazeci od ljudi neprirodne stvari tipa da iscupaju srce zivotinji i spale les zarad neke kosmicke sile i sputavajuci prorodne nagone koji su usadjeni u genetsku strukturu, atakujuci time na samu prirodu covekovu, priblizila je covecanstvo korak blize bezdanu.

postoji objektivno

- - - - - - - - - -

Religija je izokrenula moralne vrednosti. Trazeci od ljudi neprirodne stvari tipa da iscupaju srce zivotinji i spale les zarad neke kosmicke sile i sputavajuci prorodne nagone koji su usadjeni u genetsku strukturu, atakujuci time na samu prirodu covekovu, priblizila je covecanstvo korak blize bezdanu.

nije religija nego covek da bi sebe opravdao

postoji objektivno
Da postoji ne bi postojale razlike u idejama morala izmedju razlicitih kultura i drustava i ne bi se te ideje vremenom menjale u okviru jednog drustva.
nije religija nego covek da bi sebe opravdao
Nema sta da se pravda. Ko god ne cini stetu nekom drugom bicu nije kriv. Moralne norme pustinjaka od pre 2000 godina su apsolutno nebitne za bilo koga ko ne pripada toj socijalnoj strukturi.

Hajde da razmislimo kao ljudi XXI stoljeca- sta ce nama moral i sta je uopste to?
Moral je nastao daleko u istoriji i to od onih snaga koji su imali poluge vlasti i koji su namestili narodu pravila ponasanja cak i u privatnom zivotu.
Zasto smo napustili neke delove tog istorijskog morala,ako hocemo da budemo moralni jeli? To znaci da smo mi nemoralni! I sad nazivamo nemoralnim one koji su jos vise liberalizovali i taj nas "moral".
Taj koji je stvarao moral je imao zesce komplekse i sto se zena tice i svega ostalog...I sad zbog njegovog kompleksaskog pogleda na svet,da je nemoralno da i rukobludim a kamoli nesto drugo...Ludilo

Da postoji ne bi postojale razlike u idejama morala izmedju razlicitih kultura i drustava i ne bi se te ideje vremenom menjale u okviru jednog drustva.

Nema sta da se pravda. Ko god ne cini stetu nekom drugom bicu nije kriv. Moralne norme pustinjaka od pre 2000 godina su apsolutno nebitne za bilo koga ko ne pripada toj socijalnoj strukturi.
nasa subjektivnost ne menja objektivno...
tako i to sto neki menjaju moralne norme to ih ne cini promenljivima

moralne norme su nepromenljive

To sto ti subjektivno mislis da je nesto objektivno ne mora da znaci da jeste. Pogotovo je to istina za takve kao ti jer je tvoj moralni vodic, ironicno, jedna od ako ne i najnemoralnija knjiga ikad napisana u ljudskoj istoriji.

Moral (i običaji jednog naroda - običajno pravo je temelj iz kojeg su rođeni i na kojem počivaju savremeni tzv. građanski pravni sistemi gotovo svih evropskih i velikog broja vanevropskih država) nije prirodna već društvena, dakle veštačka "ljudskom rukom stvorena" kategorija, tako da tvrdnja da su moralne norme nepromenljive - ne stoji. Da si se koji(ni)m slučajem rodila, recimo, u doba starih Grka ili Rimljana, živela bi ukalupljena u robovlasnički društveni moral. Punoletstvo bi stekla sa navršenih 12 godina, što će reći da bi sa napunjenih 12 mogao da te venča i spava sa tobom "matorac" od recimo 50 godina. To je danas ne samo nemoralan, već i protivzakonit čin, tada je bio i zakonit i moralan.

pa nekako mora da se poklopi s bogom i onda mozes sta hoces. neko moze da bude dripchina po opstim merilima ali valjda mu je bog dozvolio to se nekako oseca. a neko je ispravan ali je shupalj. mada ko pominje boga mrtav ladan obicno je psihijatrijski slucaj
valjda bazicno da li je ok ili nije ok a ostalo je omotach

Back