Mislim da je tu problem licne percepcije, primera radi, kockar nece nikada reci da je kocka nemoralna.
Alkoholicar nece reci da je konzumiranje alkohola nemoralno.
Primera radi, meni je konzumiranje droga nemoralno, ali nekom ko konzumira to nije, i moje "e to nije moralno, nije ni po zakonu" u vecini slucajeva nece uroditi plodom.
Ili hajde da uzmemo neki legalni primer, tipa devojka u oskudno obucena, neka bude neka poznanica, i moje "tako obucena ides na ulicu, mislim da ne bi trebalo tako da se oblacis, previse otkriva" u vecini slucajeva nece uroditi plodom, jer ljudi brane svoje postupke i gledaju to kao napad na njihovu licnost tipa "ko si ti da meni govoris sta da radim i sl. nisam te pitao za misljenje".
Opet, to zavisi i od nacina na kome nekom skrenes paznju, ako si, "to je lose po mom misljenju" ljudi su defanzinvni obicno, ako uzmes neki neutralni stav "to je lose po mom misljenju, ali ne zelim da ti pricam sta da radis, vec samo razmisli koliko je to dobro" mozda ce reakcija biti pozitivna.
I meni su neke akcije ljudi nemoralne, ali ne mogu da ih promenim, jer primetio sam da su defanzivni poprilicno, a i ja ne volim da meni bas neko prica "e to sto radis nije dobro". Opet problem percepcije.
Naravno to ne znaci da necu se potruditi oko nekog do koga mi je stalo, tipa prijatelj, ali ako taj neko silovito odbija moju pomoc (a desilo mi se), ja to mogu samo da prihvatim i da se nadam da ce uvideti gresku ili da prekinem odnos i dignem ruke (pod uslovom da se ne bavi necim ilegalnim).