Iznos carine na dostavu robe iz inostranstva

mefhisto

Početnik
Banovan
Poruka
0
Pozdrav,

zanima me koji je iznos carine kada nam dostave robu koja je kupljena online? Da li carina varira u zavisnosti od vrste robe, i koja je vrednost isporuke ispod koje se carina ne naplacuje (cuo sam da se sve ispod 50e ne carini, mada nisam siguran)?

Partikularno me zanimaju knjige koje bih porucio preko amazona. Ako bih porucio 4-5 knjiga sto bi bilo oko 100e, koji bi bio iznos carine? Ako vazi ono da se sve isporuke ispod 50e ne carine, da li bi mi bilo jeftinije da platim dostavu 2 puta za isporuke od oko 40-45e ali i dvaput troskove isporuke, bez carine, ili jedna isporuka sa carinom?

To ti je čista lutrija. Bukvalno, kako im se hoće. Ja sam preko AliExpress-a naručila stalak za laptop čija je vrednost bila 24 evra, s tim što je poštarina bila besplatna
( iz Kine !!! ), a onda mi donesu pošiljku, sa carinom od 750 din + 250 dostava !

Drugarica je pre toga nešto naručivala oko 35e vrednosti, nije platila ništa...nema pravila...

O ovome se mnogo pričalo na forumu. Zavisi od više faktora: tip predmeta, cena predmeta, x faktor... Meni su za krimp klešta tražili fakturu iz banke a za stvari koje koštaju 100€ sam plaćao carinu od 500 dinara pa do 2500...

Mislim da je X faktor odlucujuci. Recimo narucio sam prilcno skup noz iz Japana za koji mi nisu nista naplatili. Za tablet jesu ali manje nego da su uracunali pravu cenu koju sam dao. U principu na vecinu kupljene robe nisu mi nista naplatili ali to su ugalavnom bile neke sitnice ispod 50 evra

Inace ako se dobro secam carina je 10% a PDV 20% i PDV bi valjda trebalo uvek da se plati.

Pozdrav,

zanima me koji je iznos carine kada nam dostave robu koja je kupljena online? Da li carina varira u zavisnosti od vrste robe, i koja je vrednost isporuke ispod koje se carina ne naplacuje (cuo sam da se sve ispod 50e ne carini, mada nisam siguran)?

Partikularno me zanimaju knjige koje bih porucio preko amazona. Ako bih porucio 4-5 knjiga sto bi bilo oko 100e, koji bi bio iznos carine? Ako vazi ono da se sve isporuke ispod 50e ne carine, da li bi mi bilo jeftinije da platim dostavu 2 puta za isporuke od oko 40-45e ali i dvaput troskove isporuke, bez carine, ili jedna isporuka sa carinom?

Knjige su oslobodjene carine. Po zakonu PDV se placa ali tu dolazi X faktor pa je moguce da i ne platis. I bolje da narucis jednu po jednu knjigu, izgleda da carinicima manje poslijke ne privlace toliko paznje. I ako je moguce neka na paketu napisu neku manju simbolicnu vrednost.

Pozdrav,

cena varira od toga koja slepica je tad u smeni

Pozdrav,

Mene pak interesuje kako državi smeta da se knjige iz Srbije prodaju u inostranstvu.Po čemu je to kriminal?

Back