Iznenadno restartovanja kompjutera

Lucijano

Početnik
Poruka
1
Zdravo drugari. Imam jedan problem mozda i nije za ovu temu, amozda i jeste.
Desava mi se da se komp ponekad sam restartuje i da posle toga na ekranu se pojavi tamni plavi ekran sa tekstom da u slucaju da se nije restartovao nasta la bi jos veza havarija.
Komp se restartuje po nekad i to sam od sebe i to u sl. slucajevima kod presnimavanja podataka sa harda na hard, ili kad je bio jedanput pusten winap sam se restartovao, a zadnji put kad sam gasio komp samo sto je trebalo da se ugasi on se restartovao( pojavio se plavi ekran, ja sam ga rucno restartovao, sistem se normalo podigao i ugasio sam ga posle toga normalno)
Od konfiguracije imam AMD athlon na 900 MHZ ( pre reinstalacije windowsa je radio na 950 MHz pa se sam posle toga spustio na 900) Matconic MS8127+266 maticnu plocu, 2x128 RAM-a Sderam na 133 MHz, graficku 64 Mb, i sve ostalo sto ide uz komp. Nemam virus, a restartovanja se desavaju povremeno bez neke logike (na maticnoj se nalazi Nvidia cip-set ) Od sistema koristim Win XP profesional, ali je isto restartovao i sa Win 98. Inace komp. super radi, nemam drugih primedbi osim tog restartovanja. Molim za pomoc ako moze da me uputi neko u cemu je problem, unapred zahvalan.

Lucijano:
Desava mi se da se komp ponekad sam restartuje i da posle toga na ekranu se pojavi tamni plavi ekran sa tekstom da u slucaju da se nije restartovao nasta la bi jos veza havarija.
Komp se restartuje po nekad i to sam od sebe i to u sl. slucajevima kod presnimavanja podataka sa harda na hard, ili kad je bio jedanput pusten winap sam se restartovao, a zadnji put kad sam gasio komp samo sto je trebalo da se ugasi on se restartovao( pojavio se plavi ekran, ja sam ga rucno restartovao, sistem se normalo podigao i ugasio sam ga posle toga normalno)
Od konfiguracije imam AMD athlon na 900 MHZ ( pre reinstalacije windowsa je radio na 950 MHz pa se sam posle toga spustio na 900) Matconic MS8127+266 maticnu plocu, 2x128 RAM-a Sderam na 133 MHz, graficku 64 Mb, i sve ostalo sto ide uz komp. Nemam virus, a restartovanja se desavaju povremeno bez neke logike (na maticnoj se nalazi Nvidia cip-set ) Od sistema koristim Win XP profesional, ali je isto restartovao i sa Win 98. Inace komp. super radi, nemam drugih primedbi osim tog restartovanja. Molim za pomoc ako moze da me uputi neko u cemu je problem, unapred zahvalan.

Ako radi kako treba ne sekiraj se :!: :wink: Windows nije savrsen, a Winamp jos manje. Pokusaj da sto manje softa ubacas u masinu!!!

Lucijano:
Probaj da iskljucis autorestart. I kod mene je restartova dok ga nisam iskljucio. Sad nemam nikakvih problema. A sto se plavog ekrana tice pogledaj da li si lepo instaliro drajvere.

Postoji pregršt hardversko-softverskih uzroka tvome problemu.
pa da pokušam da nabrojim neke.
proveri:
1.prisustvo virusa
2.kablove za napajanje,da li su ispravno priključeni
3.napone napajanja, voltmetrom izmeri napone izvora
4.T procesora
5.podnožje(utičnicu)procesora
6.memorijske module, da li lepo leže u ležištima
7.kartice za proširenje, da li su ispravno umetnute
8.da nije matična ploča kratko spojena sa masom, pregledaj sve metalne držače na kojima leži matična ploča
9.da nije u pitanju sukob resursa(IRQ, DMA, U/I), dva uređaja ne mogu da koriste isti resurs. ovakvi sukobi imaju za posledicu probleme, od nepredvidljivog rada uređaja do blokiranja i rušenja sistema

eto toliko od mene, koliko ja znam.
nadam se samo da će ti pomoći.

Back