Iznajmljivanje stana u Grckoj na duzi period (godina-dve)

konislav

Zainteresovan član
Poruka
203
interesuje me da li neko ima iskustva sa iznajmljivanjem stana u Grckoj na duzi period (recimo, godina, dve, tri). na delu Grcke prema Jonskom moru. Konkretno Krf, Zakintos, a dolazi u obzir i Patra.
Nemam nikakvo iskustvo sa boravkom duzim od nekoliko dana godisnjeg odmora, a kako razmisljam o kupovini nekretnine u tom delu Grcke, mislim da je bolje da prvo razgledam i upoznam kako se tamo zivi, a da se kasnije odlucim za kupovinu.

Ja sam isao nekom ovakvom logikom, mada ne znam da li to prolazi u praksi.

Sezona u Grckoj je uglavnom Juli i Avgust, a to je recimo 60 dana. Ako neko renta stan po 30 evra/dan, onda taj neko ima prihod od toga 1800 evra ako je non-stop izdato. a ima troskove odrzavanja za celu godinu i plus troskovi za struju i vodu, ja bih bez problema mogao da ponudim 200 evra mesecno ili 2400 za celu godinu plus svi pokrivanje svih i troskova, a da mogu da koriskim kad god me je volja i da mogu da otanem koliko me volja.

Ako neko ima iskustvo sa dugorocnim najmom bio bih veoma zahvalan da cujem njegova/njena iskustva.

Ja nemam iskustva s Grckom, ali sam ja tako nesto slicno htela , ali u Francuskoj.
No way. Ljudi su te apartmane placali i po 200-300.000 evra, zasto bi ih meni davali za 200 evra mesecno?
Usput, kupovali su ih na kredit tako da je cena u krajnjoj liniji bila ( ili je jos) i 350.000 evra.

Ko je placao apartmane 200-300 000 evra?

Ako mislis na Grke, onda se postavlja pitanje, zasto ih rentaju za 30 evra/dan?

Ko je placao apartmane 200-300 000 evra?

Ako mislis na Grke, onda se postavlja pitanje, zasto ih rentaju za 30 evra/dan?
To je sve jako komplikovana prica, Grci su uzimali kredite sa kamatom 1%, Francuzi mozda sa 3% kamate,
ali ja u Francuskoj placam isto ili slicno 30 evra/ dan pri cemu sam ja tamo u maju ili septembru, u julu i avgustu sve je to neplativo,
troskovi odrzavanja su oko 200 evra mesecno ( minimum), ljudi ( i Grci i Francuzi i dan danas otplacuju te kredite) tako da recimo,
da sam ja vlasnik apartmana, nikada ne bih tebi iznajmila apratman za 200 evra mesecno jer mozda i ja zelim da recimo u julu tamo malo
boravim. Kupi bre apartman, ko ce tebi izlaziti u susret da ti nesto poklanja? Ovih 200 evra koje ti pominjes zaista je neka suma koja
veze s mozgom nema. U Solunu ima apartmana, cene su zaista spektakularno niske, ali ako hoces pogled na more, onda i nisu.

To je sve jako komplikovana prica, Grci su uzimali kredite sa kamatom 1%, Francuzi mozda sa 3% kamate,
ali ja u Francuskoj placam isto ili slicno 30 evra/ dan pri cemu sam ja tamo u maju ili septembru, u julu i avgustu sve je to neplativo,
troskovi odrzavanja su oko 200 evra mesecno ( minimum), ljudi ( i Grci i Francuzi i dan danas otplacuju te kredite) tako da recimo,
da sam ja vlasnik apartmana, nikada ne bih tebi iznajmila apratman za 200 evra mesecno jer mozda i ja zelim da recimo u julu tamo malo
boravim. Kupi bre apartman, ko ce tebi izlaziti u susret da ti nesto poklanja? Ovih 200 evra koje ti pominjes zaista je neka suma koja
veze s mozgom nema. U Solunu ima apartmana, cene su zaista spektakularno niske, ali ako hoces pogled na more, onda i nisu.

Nije prica komplikovana vec ti imas problem da nam nesto ispricas, a da to ima veze sa zdravim razumom.

Od kakvog je znacaja ko je kako kupovao apartman/stan? Mozda ga je nasledio pa nije potrosi ni evro.

Ako neko renta apartmane onda ne moze boraviti u tim apartmanima jer su zauzeti, ako su apartmani prazni, onda moze da boravi, ali ne moze da ostvaruje prihode.

Ostaje da se vlasnik apartmana odluci da li iznajmljuje apartma ili ga koristi za svoje potrebe. To je stvar odluke ili licnih potreba.

Ako neko renta apartman po ceni od 30 evra/dan, koja bi po tebi bila pristojna cena za jednogodisnji najam tog apartmana?

Nije prica komplikovana vec ti imas problem da nam nesto ispricas, a da to ima veze sa zdravim razumom.

Od kakvog je znacaja ko je kako kupovao apartman/stan? Mozda ga je nasledio pa nije potrosi ni evro.

Ako neko renta apartmane onda ne moze boraviti u tim apartmanima jer su zauzeti, ako su apartmani prazni, onda moze da boravi, ali ne moze da ostvaruje prihode.

Ostaje da se vlasnik apartmana odluci da li iznajmljuje apartma ili ga koristi za svoje potrebe. To je stvar odluke ili licnih potreba.

Ako neko renta apartman po ceni od 30 evra/dan, koja bi po tebi bila pristojna cena za jednogodisnji najam tog apartmana?
Ljudi koji su kupovali te apartmane i zaduzivali se za 200.000 evra imali su tada neke druge situacije i predstave u svojim glavama, zeleli su
da oni licno nekada kada su u penziji koriste te apartmane, a da ih u medjuvremenu iznajmljivanje kosta kao i godisnji infostan, usput da im
nesto i ostane kao mala dobit. Pazi, molim te, da ja tebi iznajmim svoj apartman , da mi ti upropascavas celu infrastrukturu koja me je kostala
desetine hiljada evra, a da od tebe dobijam 2400 evra godisnje? Pa mozda ima i toga, ali ne bas na Krfu ili Kritu, mozda u nekoj kolibi u nekoj zabiti.

Nego bre sto nas ovde pitas, pitaj u Grckoj direktno, mi nemamo apartmane na Krfu, a kako stvari stoje necemo ih ni imati.

Ljudi koji su kupovali te apartmane i zaduzivali se za 200.000 evra imali su tada neke druge situacije i predstave u svojim glavama, zeleli su
da oni licno nekada kada su u penziji koriste te apartmane, a da ih u medjuvremenu iznajmljivanje kosta kao i godisnji infostan, usput da im
nesto i ostane kao mala dobit. Pazi, molim te, da ja tebi iznajmim svoj apartman , da mi ti upropascavas celu infrastrukturu koja me je kostala
desetine hiljada evra, a da od tebe dobijam 2400 evra godisnje? Pa mozda ima i toga, ali ne bas na Krfu ili Kritu, mozda u nekoj kolibi u nekoj zabiti.

Nego bre sto nas ovde pitas, pitaj u Grckoj direktno, mi nemamo apartmane na Krfu, a kako stvari stoje necemo ih ni imati.

Od kakve je vaznosti ko je kakvu predstavu imao kad je kupovao apartman/stan, koga to interesuje?

Mozda je neko imao nerealnu predstavu, a mozda su se stvari radikalno promenile. To nema veze sa temom i ne razumem sta pokusavas da objasnis osim sto vidim da se svadjas sama sa sobom.

Stan za iznajmljivanje na navedenim lokacijama nemas, nemas ni iskustvo sa iznamjivanjem stana na navedenim lokacijama na duzi period, niko ti se nije licno obratio da te pita sta ti mislis o tome, a usla si u neku svoju pricu koja nema veze niti sa naslovom teme niti sa pitanjem koje sam postavio.
Ajde da si nesto pametno rekla pa da zanemarimo da si promasila temu, ali ti se iznalupeta, onako, razonode radi i na kraju puna sebe pitas sto ja pitam vas.
A koji ste to vi koje sam ja pitao?

Ja sam pitao one koji imaju iskustva sa ovakvom vrstom najma na pomenutim lokacijama, ako ti ne spadas u tu grupu, onda ja nisam tebe nista ni pitao.Ti si se ustvari svadjala sama sa sobom.

Bio sam ja u Grckoj zadnje dve tri godine na ljetovanju...i primjetio sam da ima dosta jeftinih stanova
ono bas jeftinih za nase prilike,naprimer stanovii u Banjaluci su jako skupi 1000-1500 eura je kvadrat
Naletio sam bio na neke srbijance koje prodaju nekretnne pa su mi pokazali nekoliko stanova
Naprimer mjesto NIKiti na Sitoniji stan preljep oko 60 kvadrata ,nadomak mora za 45 hiljada ,
Mislim da bi se to isplatilo kupit samo da se izdaje ta 3-4 mjeseca ljeti

Pre 3-4 godine bio sam u Sapanskom ljetovalistu orpesa del mar i tamo sam vidio dosta jeftinih stanova,i gomile rusa koji su ih pokupovali,mnogo jeftinije a i ljepse nego u Grckoj...u spaniji na 5-10 km od obale moze da se za bagetalu 5 ili 10 hiljada kupi solidno imanje...spanija je bas ekstra ...samo je mnogo daleko od Banjaluke ima 2300 km i treba dobrih 30 sati da se vozi dok naprimer do Nikitija ima 1000 km i 10etak sati voznje iz srbije je to mnogo bilze
Stanovi u ovim zgradama su 50 -60 hiljada ojra a izdaju ih za 500 eura u sezoni,jedina mana je sto nisam vido puno stranaca osim rusa,samo rusi i spanjolci
229824.jpg

@KeyserSöze

Slazm se da u Grckoj ima jeftinih stanova, medjutim ima jedan problem koji bi ja da resim i zbog toga sam razmisljao o iznajmljivanju.

Jedno je biti nekoliko dana na letovanju, a drugo je ziveti u nekom gradu/mestu. Kako ja nisam potpuno siguran da li ce se meni svideti taj grad, ja sam razmisljao prvo da iznajmim stan, da provedem neko duze vreme u tom gradu, a onda ako mi se dopadne da onda kupim stan. Krf mi najvise odgovara, ali nije pod obavezno.
Razmisljao sam i o Spaniji, ali mi je Grcka prioritet. Kad bih mogao da nadjem jeftine nekretnine u Hrvatskoj pre bi se odlucio za Jadran, ali na delu koji mene interesuje cena nekretnina je jako visoka.

Back