Izmišljene vjerske osobe

Ateist

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
473
Adam, Eva, Kajin, Abel, Abraham, Izak, David, Salomon, Mojsije, Isus, Muhamed, Buda... Sve to nisu povijesne nego izmišljene osobe. Za njihovo postojanje nema dokaza. Možda ne možete povjerovati u nepostojanje zadnjih triju. Evo dokaza. ISUS - mit nastao na temelju ranijih mitova. Tijekom i neposredno nakon navodnog Isusova života bilo je mnogo povjesničara i etnografa. Koliko ih je dokumentiralo čovjeka koji hodi po vodi, liječi bolesne dodirom, oko kojeg se skuplja mnoštvo? Nijedan. Četiri izvora. Plinije Mlađi, Tacit, Svetonije. Par rečenica o nekom Chrestusu. To uopće nije ime nego naslov. Krist znači pomazanik. To može značiti oslobođeni rob. Josip koji je 97. godine zapisao nešto o Isusu. Krivotvorina; paragraf o Isusu pojavljuje se tek u inačici knjige iz 4. st. MUHAMED. Izmišljeni prorok. Nikakvih povijesnih zapisa o njemu nema. Kuran je nastao najmanje 13 godina nakon njegove navodne smrti tako da se da zaključiti da je Muhamedova biografija mit kao i biografija drugih ovdje navedenih osoba. BUDA. Priča o njemu nastala iz mitova, povijesnih zapisa o njemu nema.

Prvu Muhamedovu biografiju napisao je Ibn Išak u 8. st., a sačuvana je tek u recenziji Ibn Hišama (9. st.). O Muhamedovu životu nema nikakvih zapisa koji nadnjevaju iz doba navodnog njegovog života, a Kuran je nastao najmanje 13 godina nakon njegove navodne smrti. Hadisi na kojima počiva cijela islamska tradicija napisani su 250 godina nakon navodnog Muhamedova života.

* "Međutim, u znanosti su neki povjesničari osporili (na temelju određenih povijesnih zapisa) da je Isus ikada živio (B. Bauer, Drews, Mišulin, Vipper, Maškin, K. Kautsky i dr.). " (Opća enciklopedija JLZ)

Zna li se išta o povijesti židovskoga naroda u starom vijeku? Većina ljudi kao povijesne činjenice uzima priče iz starozavjetnih tekstova (a Biblija može biti povijesni izvor kao i bilo koja druga bajka). Izvan starozavjetnih priča (pisanih u vjerskom duhu mnogo kasnije nakon navodnih događaja), ne postoje nikakvi povijesni izvori ni nikakvi arheološki nalazi koji bi govorili o Abrahamu, njegovim sinovima, 12 plemena, egipatskom ropstvu, izlasku (pomoru životinja, mani s neba, čudnovatom prijelazu preko Crvenoga mora u Obećanu zemlju itd.), Davidu, Salomonu i njegovom hramu itd. Zašto? Zato što su sve to biblijske izmišljotine koje veze sa stvarnošću nemaju. David i Salomon stvarni su kao kralj Artur, a vjerovati u starozavjetne priče je kao vjerovati da je Bog kada je stvarao svijet na kraju nama Hrvatima dao zemlju s 1 000 otoka koju je ostavio sebi.

A stvaranje suvremene države Izrael vršeno je uz opravdanje da je Bog obećao Židovima tu zemlju u Starom zavjetu. A on je kao i cijela Biblija fikcija. Zna li se nešto o stvarnom podrijetlu i povijesti Židova?

Da kažem što ja znam. Priča o Mojsiju je najobičniji mit. U Mezopotamiji se vjerovalo u Sargona Starijega koji je bio kraljevskoga podrijetla, a kao mali pušten je u košari niz rijeku. Čini mi se da sam to negdje već čuo. Sumerska priča o Edinu u Bibliji je postala priča o Edenskom vrtu. Deset zapovijedi prepisano je iz egipatske Knjige mrtvih. Solomonu se ime ne spominje ni u jednom od zapisa. Grčki povjesničar Herodot putovao je zemljama Egipta i Bliskoga istoka, istražujući njihovu povijest. Nije čuo ni za kakvo Solomonovo kraljevstvo, izlazak Izraelita iz Egipta, kao ni za uništenje egipatske vojske. Ni Platon nije ni za što takvo čuo na svojim putovanjima u istom dobu u isto područje. Zašto? Zato što je sve to izmišljeno. Knjiga o kraljevima i Knjiga Ljetopisa koje potanko opisuju izgradnju Solomonova hrama napisane su između 500 i 600 godina nakon događaja koje navodno opisuju. Židovski kroničari koji su pisali o Solomonovu hramu toliko su pretjerali da je to smiješno. Na njemu je navodno 153 600 radnika radilo sedam godina, a njegova bi cijena, prema preračunu Arthura Dynotta Thomsona, iznosila 6.9 000 000 000 funti. A Thomson je pisao 1872. godine! Koliko bi iznosila danas? Ove apsurdne brojke još su jedan primjer izmišljotina na kojima te priče počivaju. Ako Solomon nije postojao, zašto bismo vjerovali da njegov otac, kralj David, jest? Ne postoje apsolutno nikakvi nebiblijski pisani podaci o bilo kojem židovskom rodozačetniku.

Pa On to niti bi uradio, ali zato Ti stalno to činiš, govoriš da ne postoji ono u šta drugi ljudi veruju, tj. poričeš tuđu veru.
Nisam ja nikome dolazio na vrata i ubjedjivao ga da ne postoji bog , nego su meni dolazili pravoslavni svestenici
i jehovini svjedoci . Dolazili su da mi za novac prodaju svoju pricu ~ to je prosto cinjenica .
Sto se tice vjere , mozes vjerovati da je kamencic iz rijeke BOG , ali ne mozes mene ubijedi u to .
Sto se tice tvoje vjere , cijenicu te ako zivis u skladu sa njenim zapovjestima . Ako ne zivis tako
smatracu te dvolicnim .

"Hrist znaci oslobodjeni rob" - Molim te, odakle crpis ove informacije?

Nema arheoloskih dokaza o prelasku preko Crvenog mora? Ispitaj ti to malo bolje.

"Grčki povjesničar Herodot putovao je zemljama Egipta i Bliskoga istoka, istražujući njihovu povijest. Nije čuo ni za kakvo Solomonovo kraljevstvo, izlazak Izraelita iz Egipta, kao ni za uništenje egipatske vojske. Ni Platon nije ni za što takvo čuo na svojim putovanjima u istom dobu u isto područje. Zašto? Zato što je sve to izmišljeno."
Nemoj da dajes tako pausalne izjave, nego se malo bolje uputi. Cak je pre postojao atinski zakonodavac i rapsod, koji je dobio ime na kontu Solomona, i zvao se Solon.

Nisam ja nikome dolazio na vrata i ubjedjivao ga da ne postoji bog , nego su meni dolazili pravoslavni svestenici
i jehovini svjedoci . Dolazili su da mi za novac prodaju svoju pricu ~ to je prosto cinjenica .
Sto se tice vjere , mozes vjerovati da je kamencic iz rijeke BOG , ali ne mozes mene ubijedi u to .
Sto se tice tvoje vjere , cijenicu te ako zivis u skladu sa njenim zapovjestima . Ako ne zivis tako
smatracu te dvolicnim .

pravoslavni svestenik nikad nikome nije zakucao na vrata da mu prodaje price...zabola ga cose da li ces verovati ili neces..mozes cak otici do nekog manatira i pokupiti sve do dinara...nikog nema da strazari....dodji i uzmi...

pravoslavni svestenik nikad nikome nije zakucao na vrata da mu prodaje price...zabola ga cose da li ces verovati ili neces..mozes cak otici do nekog manatira i pokupiti sve do dinara...nikog nema da strazari....dodji i uzmi...
Uf , uf , sta mi naprica ! Znaci da sam sanjao da su mi popovi trazili novac za izgradnju crkve ?
A popovsku kasu cuvaju samo andjeli , koliko sam shvatio ?

smatracu te dvolicnim .

Zanimljivo je kako jedan ateista očekuje od drugoga da poštuje određene zakone, valjda da bi znao šta može očekivati od dotičnog, a valjda i kako bi iz toga eventualno mogao izvući neku korist za sebe samoga, jer činjenica je da ateista u te iste zakone ne veruje.
Tek kada postoje određeni zakoni, po kojima neke stvari funkcionišu, tek tada je moguće gledati kako te zakone zloupotrebiti.
Kada bi vladalo bezakonje, tj. potpuno deklarativno poštovanje istih, ali praktično bez rezultata, onda iko ne bi mogao da zloupotrebi drugoga, a da ne bude primećen, jer bi svako zloupotrebljavao svakoga i to bi svi znali.

To je kao kada muž očekuje od žene da bude iskrena i verna, da poštuje ono u šta veruje, i njemu je dobro sve dok zna da dotična radi u skladu sa svojom verom, ali zato sam neće prstom da mrdne, tj. rado voli da izigrava poštenjačinu preko tuđih leđa. Dok ne bude uhvaćen, naravno, jer omiljeni moto lažova glasi: laž nije laž, dok se ne razotkrije.

Živi Ti kako hoćeš, samo znaj da dan totalnog bezakonja je blizu, i molićeš ne znam koga da vidiš samo slamčicu nečega što svi poštuju, a što nije deklarativno, kako bi imao na čega da se osloniš svojom verom i planiraš svoju budućnost.
Gledaćeš lekare kako muče ljude, i policiju kako krade, i sudije kako štite one koji kradu i vremenom ćeš pomisliti da to tako treba, jer neće biti više ičega za šta ćeš imati da se osloniš, jer iko više neće verovati u išta, osim da u životu treba uzeti sve što možeš, ovde i odmah.
Budućnost neće postojati, jer vere neće postojati, tj. sva budućnost biće ovaj trenutak sada.
A neka je Bog u pomoći svima, koji ostaju iza onih, koji žive bez vere, samo sada.

Uf , uf , sta mi naprica ! Znaci da sam sanjao da su mi popovi trazili novac za izgradnju crkve ?
A popovsku kasu cuvaju samo andjeli , koliko sam shvatio ?

Dobro i šta hoćeš sada, je l' Te neko terao da daješ novac?
Ti bi sada nekome da zabraniš da nešto traži?
Ok, onda pođi od sebe i nemoj više ikada od ikoga išta da tražiš.

Ili si jedva čekao da Ti neko pokuca na vrata, kako bi i Ti imao sa čime vazdan da ispiraš usta?

Ne pada mi na pamet da odem .Pokazao bih sebi da sam djubre .
Vjernicima je tu lakse . Ukradu , pa se poslije ispovjede i pokaju
i opet kao novi .

ih djubre...volis samo paru i nista vise...jedna crvena dnevno pa ti vidi mesecno kolko je to...a tek na godisnjem nivou kad se to izracuna..a ti plus jajara koja neda ni pekaru za leba i eto mecke bez muke...:D

Zanimljivo je kako jedan ateista očekuje od drugoga da poštuje određene zakone, valjda da bi znao šta može očekivati od dotičnog, a valjda i kako bi iz toga eventualno mogao izvući neku korist za sebe samoga, jer činjenica je da ateista u te iste zakone ne veruje.
Tek kada postoje određeni zakoni, po kojima neke stvari funkcionišu, tek tada je moguće gledati kako te zakone zloupotrebiti.
Kada bi vladalo bezakonje, tj. potpuno deklarativno poštovanje istih, ali praktično bez rezultata, onda iko ne bi mogao da zloupotrebi drugoga, a da ne bude primećen, jer bi svako zloupotrebljavao svakoga i to bi svi znali.

To je kao kada muž očekuje od žene da bude iskrena i verna, da poštuje ono u šta veruje, i njemu je dobro sve dok zna da dotična radi u skladu sa svojom verom, ali zato sam neće prstom da mrdne, tj. rado voli da izigrava poštenjačinu preko tuđih leđa. Dok ne bude uhvaćen, naravno, jer omiljeni moto lažova glasi: laž nije laž, dok se ne razotkrije.

Živi Ti kako hoćeš, samo znaj da dan totalnog bezakonja je blizu, i molićeš ne znam koga da vidiš samo slamčicu nečega što svi poštuju, a što nije deklarativno, kako bi imao na čega da se osloniš svojom verom i planiraš svoju budućnost.
Gledaćeš lekare kako muče ljude, i policiju kako krade, i sudije kako štite one koji kradu i vremenom ćeš pomisliti da to tako treba, jer neće biti više ičega za šta ćeš imati da se osloniš, jer iko više neće verovati u išta, osim da u životu treba uzeti sve što možeš, ovde i odmah.
Budućnost neće postojati, jer vere neće postojati, tj. sva budućnost biće ovaj trenutak sada.
A neka je Bog u pomoći svima, koji ostaju iza onih, koji žive bez vere, samo sada.
Ti neke stvari izgleda ne mozes da razumijes .Ne vjerovati u boga ne znaci biti bez vjere . Vjerujem da se ne moze zlo
raditi ,a dobrom se nadati . Nebitno je da li je to rekao patrijarh Pavle ili neko drugi .Moralnost postoji i i prije hriscanstva
i izvan hriscanstva .Ja slusam svoju savjest , a ne popove . Uostalom mnogi od njih su nemoralniji od mene .
Sad ti meni prorices kako cu gledati ljekare koji muce ljude i tako dalje . Gledao sam ja to i gledam i danas .
Moja vjera je jaka , jaca nego tvoja . Da je tvoja jaka ne bi ti trebala neka knjiga da te podsjeca !

Ti neke stvari izgleda ne mozes da razumijes .Ne vjerovati u boga ne znaci biti bez vjere . Vjerujem da se ne moze zlo
raditi ,a dobrom se nadati . Nebitno je da li je to rekao patrijarh Pavle ili neko drugi .Moralnost postoji i i prije hriscanstva
i izvan hriscanstva .Ja slusam svoju savjest , a ne popove . Uostalom mnogi od njih su nemoralniji od mene .
Sad ti meni prorices kako cu gledati ljekare koji muce ljude i tako dalje . Gledao sam ja to i gledam i danas .
Moja vjera je jaka , jaca nego tvoja . Da je tvoja jaka ne bi ti trebala neka knjiga da te podsjeca !

Pre Isusa Hrista postoji oko za oko i zub za zub.
Tvoja vera bez Hrista je, dakle, da činiš isto ono, što čine i svi oni, koji čine zlo, tj. da na zlo odgovaraš zlom, samo sa drugim povodom.
Dakle, čovek gleda kako lekari muče ljude i želi isto čini tim lekarima.
Ne razlikuje se mnogo od njih, jer lekari imaju svoje razloge i povode zašto to čine, kao što i onaj što gleda ima svoje.

Živimo u društvu gde bi svi svakome da vade oči, jer svi u svakome vide nakakav greh i osećaju potrebu da se protiv toga bore, ali bez Hrista, sve što mogu da urade je da vade oči za oči i zube za zube,
To je i Tvoja vera bez Hrista.

ih djubre...volis samo paru i nista vise...jedna crvena dnevno pa ti vidi mesecno kolko je to...a tek na godisnjem nivou kad se to izracuna..a ti plus jajara koja neda ni pekaru za leba i eto mecke bez muke...:D
Kako ti mozes biti tako nevaspitana da nekom kazes da je jajara ? To su te ucili u crkvi ?
Dajem za humanitarnu pomoc , davao sam za Kosovo , ali popovima ne dam zute banke .
Ako hoces da gledas mecke idi kod episkopa , ja vozim puno skromniji auto .

Back