Između slave, droge i novca

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Muzičari gotovo uvek iznova slavu stiču, ne samo muzikom i nastupima,
već i skandalima koje obično prati konzumacija alkohola i droga.
Zavisnost od raznih tableta i pića, mnogo je koštala bogastva, ali i života.

https://www.dw.com/sr/između-slave-alkohola-droge-i-para/a-17465394
https://www.politika.rs/sr/clanak/329192/Zasto-droga-prati-rokenrol
https://bulevar.net/droga-i-rokenro...zicara-je-unistilo-sebi-karijeru-ali-i-zivot/

Džastin Biber. 19-godišnji Kanađanin, muzičar svetske slave sedmicama je bio među udarnim vestima:
„Seks sa prostitukama… Vožnja automobila u alkoholiziranom stanju… Vandalizam.. Konzumacija droge…“
Ali nije on jedini. Slični natpisi mogu se redovno uočiti i kada su upitanju bogata naslednica i „pevačica“, Paris Hilton,
kao i Majli Sajrus. Budući da je po pravilu reč o vrlo mladim muzičarima koji već u prvim danima stiču slavu i planetarnu popularnost,
mogao bi se steći utisak da su ovakvi skandali, možda i pokušaj da se uklone prepreke
i razbiju stege, koje nameću izdavači, menadžeri, publika, obožavaoci…

Bildergalerie Musiker zwischen Ruhm und Rausch
Justin Bieber

Magični broj 27
Zloupotreba, preterana i nekontrolisana konzumacija alkohola i droga među umetnicima, zapravo i nije ništa novo.
Naprotiv, ako se pogleda kroz istoriju, može se primetiti čak i određena vrsta tradicije.
Pariska boemska scena u 19. veku, uveliko je konzumirala morfijum i absint.
Tokom 60-tih godina prošlog veka, momci iz grupa „Beatles“ i „Beach Boys“
su svoje umetničke, kreativne horizonte redovno „proširivali“ uzimanjem sintetičkih droga LSD-a, kao i mnogi drugih.

Eskperimenti ovakvog tipa mnoge ugledne muzičare nisu samo upropastili, već doveli i do prerane smrti.
Najpoznatiji među njima svakako su bili Dženis Džoplin, Džim Morison, Džim Hendriks, Brajan Džons, Ejmi Vajnhaus...
Činjenica da su sa ovog sveta otišli sa svega 27 godina, probudila je interesovanje i znatiželju raznih „stručnjaka“ numerologije
, koji su u ovom broju videli mnogo toga magičnog i tajanstvenog.

Među pomenutima, jedino je Brajan Džones, genijalni muzičar i jedan od osnivača benda „Rolling Stones“
, nakon što su ga izbacili iz grupe, u trenutku smrti bio „neuspešan“.
Dženis Džoplin, pronađena je mrtva u trenutku kada se njena karijera nalazila u apsolutnom usponu
. Slično je bilo i sa Džimijem Hendriksom. I on je pronađen mrtav
ubrzo nakon legendarnog nastupa na poznatom festivalu Vudstok.
anis Joplin
Janis Joplin

I muzički sastav „Doors“ su 1971. bili izuzetno popularni, kada ih je prerano ostavio pevač, Džim Morison.
Upravo se na tržištu pojavio njihov šesti album, koji je samo u Americi prodat u čak dva miliona primeraka
. Ubrzo nakon toga bend je krenuo na turneju, ali je ona zbog izuzetno lošeg Morisonovog stanja, morala biti prekinuta.
Usled prekomerne konzumacije alkohola i droga, on se na pozornici jednom prilikom srušio.
Dva meseca nakon toga - i on je pronađen mrtav.

1650871397441.png

Džim Morison

Između depresije i planetarnog uspeha
I u najnovijoj prošlosti ima nekoliko primera žrtava zavisnosti od droga i alkohola među muzičarima.
Među najpoznatijima su svakako bivši frontmen i pevač benda „Nirvana“, Kurt Kobejn i pevačica Ejmi Vajnhaus.
Kobejn je u aprilu 1994. nakon neuspešnog boravka na Klinici za bolesti zavisnosti, izvršio samoubistvo pucnjem u glavu.
Vajnhaus je u julu 2011. pronađena mrtva, usled preterane konzumacije alkohola.

Drugim rečima, droge i alkohol su vrlo često doveli do smrti poznatih muzičara,
iako su pravi razlozi njihove zloupotrebe opojnih sredstava, ležali u njihovim posebnim životnim okolnostima.
Uprkos uspehu na svetskim pozornicama, oni su po pravilu bolovali od depresije,
imali su probleme sa partnerima, porodicom, dakle u odnosima uopšte.
Zbog brojnih pritisaka spolja, bili su izloženi usamljenosti.
Paris Hilton
Paris Hilton

Sreća i uspešna terapija
Kit Ričards dugogodišnji član benda „Rolling Stones“ jednom prilikom je izjavio
, kako se smatra velikim srećnikom, jer ga stalna konzumacija droge i alkohola nije koštala života.
Mnogi drugi, koji su godinama bili zavisnici, preživeli su, jer su se na vreme odlučili za terapiju i apstinenciju.
Erik Klepton, Marien Fejtful, Džo Koker samo su neki u nizu onih najpopularnijih, koji uprkos „čistom“ životu
vode kako kažu, zdrav život ispunjen kreativnošću.
A i broj njihovih obožavalaca se iz godine u godinu povećavao.
Moglo bi se reći i da publika više voli trezne muzičare, kojima tokom nastupa ne preti
opasnost od padanja u nesvest, komu ili čak i samu smrt.

1650871478360.png

Kit Ričards

Seks, droga i rokenrol su stvari koje skoro uvek idu zajedno, ali njihov miks je užasan za mnoge​

Vitni Hjuston
1650871683162.png

Ostalo je bilo tek nešto više od 24 časa do dodele Gremi nagrada 2012. godine kada je svet šokirala
vest o smrti pop dive Vitni Hjuston koja je tada imala 48 godina.
Trebalo je da nastupi u noći pre dodele nagrada, ali je iste večeri pronađena mrtva u kadi hotelske sobe na Beverli Hilsu
. Toksikološki nalaz pokazao je prisustvo kokaina i različitih droga u njenom organizmu
. Bilo je ovo ogromno razočaranje za njene fanove, ali se ovakav epilog mogao naslutiti
jer je pevačica imala problema sa drogom decenijama unazad.
U intervjuu koji je dala Dajen Sojer 2002. godine otkrila je da ima problem sa konzumiranjem kokaina, alkohola, pilula, marihuana.
Uhapšena je 2000. godine zbog posedovanja marihuana, a tada je ujedno i njena karijera krenula silaznom putanjom
. Pokušavala je da rehabilitacijom reši problem zavisnosti, ali nikako nije uspevala,
a i karijera se nije vratila na željeni kolosek.
Ipak, ostaće upamćena kao žena sa možda i najlepšim glasom u istoriji pop muzike,
a njeni hitovi koji su i danas aktuelni svakako potvrđuju da američka pop princeza neće biti zaboravljena.

Majkl Džekson

1650871724685.png

Muzičku karijeru Majkla Džeksona remetili su problemi na privatnom planu.
Bio je optužen za maltretiranje maloletnog lica, i, iako je dokazano da je nevin,
Džekson se posle ovog sudskog procesa povukao iz sveta šou biznisa.
Svetom je odjeknula vest da je 2009. primljen u bolnicu, gde je ubrzo i preminuo u pedesetoj godini zbog predoziranja drogom.
Na kraju se ispostavilo da je njegov doktor, Konrad Marej, ubrizgao anesteziju za spavanje u njega,
što je Majkla ubilo, zbog čega je doktor bio optužen i proglašen krivim.

Ejmi Vajnhaus

1650871785518.png

Ona nikako nije mogla da ostane ,,čista’’.
Zavisnost od alkohola oduzela joj je život u 27-oj godini.
Pred sam kraj života izgledala je toliko izmučeno, o čemu svedoči i njen poslednji koncert koji je održala u Beogradu.
Njena smrt je bila pitanje dana, nešto potpuno očekivano, a zanimljiva činjenica
da je, kada je preminula, imala isti broj godina koliko i Džimi Hendriks i Džim Morison
kada su umrli, te se zbog toga kaže da oni pripadaju ,,Klubu 27’’

.
Kurt Kobejn
1650871817630.png

Frontmen ,,Nirvane’’ bio je jedan od najpopularnijih pevača u svoje vreme.
Godine 1994. izvršio je samoubistvo pucajući u sebe.
Nije tajna da je pevač patio od depresije i da je bio zavisnik od droge
, a njegova bitka sa heroinom trajala je nekoliko godina. Kobejn nikada nije želeo da bude u centru pažnje.
Njegova žena Kortni Lav , iako je takođe imala problema sa heroinom,
na kraju je ipak uspela da se izvuče za razliku od njega koji je postao još jedan član ,,Kluba 27’’.

Elvis Prisli
1650871858561.png

Kralj rokenrola preminuo je u 42-oj godini.
Zahvaljujući svom prepoznatljivom glasu i energičnim igračkim pokretima,
Prisli je promenio muzičku industriju u to vreme
. Dugo se borio sa problemima koje je izazivalo konzumiranje droge, a bio je zavisnik i od pilula za spavanje.
Umro je zbog nepravilnog rada srca izazvanog upotrebom droge,
pa je te 1977. godine svet je oplakivao smrt još jedne velike muzičke zvezde.

I mnogi velikani ozbiljne muzike u prethodnim vekovima svoj duhovni doživljaj „pojačavali” su upotrebom najrazličitijih narkotika.
Hektor Berlioz, Igor Stravinski, Ludvig Van Betoven, Robert Šuman, Volfgang Amadeus Mocart, Frederik Šopen...
samo su najslavniji iz plejade onih koji su svetsku umetnost obogatili grandioznim delima, ponekim i uz upotrebu različitih opijata.

1650871931235.png

H.Berlioz

Ali, to su bili ljudi za čije stvaralaštvo je osim izrazitog talenta bilo neophodno, pre svega, veliko muzičko znanje
. Rokenrol je i ovde uneo revoluciju. Svirati električnu gitaru nije bio tako komplikovan posao kao pisanje simfonija ili opera,
što je milione mladih inspirisalo da se opredele za muziku svog doba i slavu.

Ona je, međutim, tražila žrtve, a one su se lakše podnosile uz kokain, LSD, marihuanu i slične „podizače”.
I tako se nešto što je „pomagalo”, praktično šačici stvaralaca ozbiljne muzike,
raširilo na milione onih kojima je bilo dovoljno da se pojave pred desetinama
hiljada obožavalaca i da za sebe pomisle da su bogovi.

Ono što je u tom „lutanju iluzijama” na kraju spojilo generacije muzičkih stvaralaca iz različitih epoha je smrt
izazvana upravo prekomernom upotrebom droge. I taj tragični put još nije okončan.
Preneo se u ogromnoj meri i na rok obožavaoce, na publiku, svakodnevno povećavajući armiju onih koji su otišli pre vremena.

1650872036012.png

Već u prvom stihu pesme „Hotel ’Kalifornija’”, bend „Igls” ukazao je na taj tragični put:
„Na mračnom pustinjskom autoputu, sa hladnim vetrom u kosi, sladak miris kanabisa širi se kroz vazduh
. Napred, u daljini, vidim svetlucanje sijalica. Glava mi je otežala, a pogled se zamutio. Morao sam da stanem da zanoćim.”
Sledi niz događaja koji nesumnjivo potvrđuju o čemu se radi i koje su razmere mahnitosti izazvane drogom u koje je pomenuti putnik upao.
Čudni ljudi, čudni glasovi, čudni zvukovi...
sve to spaja se u zajedničko ludilo iz kojeg kao da nema izlaza.
Jer kako pesma pred kraj kaže:
„Poslednje čega se sećam, pojurio sam ka vratima...!
Poslednja rečenica je i najveća opomena.
U kandže droge upada se lako, gotovo neosetno. Onda nastaje pakao iz kog povratka uglavnom nema.
1650872106932.png

Hotel Kalifornija
Na mračnom pustinjskom autoputu
Sa hladnim vetrom u mojoj kosi
Sladak miris kanabisa
Širi se kroz vazduh
Napred, u daljini
Video sam svetlucanje sijalica
Glava mi je otežala, a pogled se zamutio
Morao sam da stanem da zanoćim
A tamo na ulazu stajala je ona
Začuo sam crkvena zvona