Izludeo sam, Linux, pomoc

Лепо је то кад неко покушава нешто а нема ни елементарна знања...
Постоји нешто што се зове документација и постоји практично за сваки програм , уређај.... Ниј згорег то и прелистати пре него узмеш нову играчку у руке...

У овом случају постоје разна упутства за инсталацију... једно довољно уопштено би могао и да прочиташ Упутство за инсталацију Убунтуа.

Постоје две странице па прочитај обе јер дају објашњење на два различита приступа.

Кад будеш одрадио једаред по овом упутству видећеш да су већина инсталера слични и врте се око истих корака инсталације....

A sta birati izmedju:
1.
do not use the partition
physical volume for encryption
swap area
ntfs
fat32
fat15
xfs journaling file system
jfs journaling file system
btrfs journaling file system
ext2 file system
ext3 journaling file system
ext4 journaling file system?

I pod 2.
mount point:
/
/boot
/home
/tmp
/usr
/var
/srv
/opt
/usr/logical

???

Je l moze neko temeljno pojasnjenje?

- - - - - - - - - -

I dalje, sta ovde birati, isto ako moze detaljno pojasnjenje:
type of new parttion:
logical
primary

pa location of the new partition:
begining of this space
end of this space

probao sam gomilu linuxa ali mi je najvise legao chaletos.

najlaksi mi je za kapiranje ,intuitivan je .sa otvorenih 7-8 tabova u firefoxu dodje do 800mb memorije a sedmica u idle trosi toliko

ja stavim

1 swap , na pocetku bez ikakvog mount pointa velicine 2gb

2 ext4 , u nastavku harda mount point / velicine oko 10gb

Ја дуго нисам био на линуксу па сам решио да се вратим. Опција прва ми је била Кубунту јер Убунту нешто и не волим. Инсталирао кубунту, ажурирао све и добро је радио док није заковао. На дуал бот, изаберем лепо кубунту, екран оде у станд бај и не миче се одатле ни гашењем-паљењем монитора, померањем миша. Ја се просто изнервирам и рестартујем виндовс, уђем у мини партишн тул и решим се те партиције. Рестартујем рачунар, идем на репаир виндовс и избришем грешку за бот лоуд. Гуглао на нету, гледао који је линукс најближи мени и брзо се испоставило да је то Линукс Минт 17.3 32 бит, тренутно најновија верзија.
Тестирао сам је и задовољан сам, све што имам потребно на вин-у, на линуксу све опет то исто ради. Мало сам се мучио са принтером али сам и то решио, Гугл је закон :) Инсталирао чак и пес 2016 и ради без проблема, додуше на медиум јер ми машина из 2008 па ви видите. :)
Савршено легла на моју машину која има следећу конфигурацију.

Препоручујем ову верзију.

Ја дуго нисам био на линуксу па сам решио да се вратим. Опција прва ми је била Кубунту јер Убунту нешто и не волим. Инсталирао кубунту, ажурирао све и добро је радио док није заковао. На дуал бот, изаберем лепо кубунту, екран оде у станд бај и не миче се одатле ни гашењем-паљењем монитора, померањем миша. Ја се просто изнервирам и рестартујем виндовс, уђем у мини партишн тул и решим се те партиције. Рестартујем рачунар, идем на репаир виндовс и избришем грешку за бот лоуд. Гуглао на нету, гледао који је линукс најближи мени и брзо се испоставило да је то Линукс Минт 17.3 32 бит, тренутно најновија верзија.
Тестирао сам је и задовољан сам, све што имам потребно на вин-у, на линуксу све опет то исто ради. Мало сам се мучио са принтером али сам и то решио, Гугл је закон :) Инсталирао чак и пес 2016 и ради без проблема, додуше на медиум јер ми машина из 2008 па ви видите. :)
Савршено легла на моју машину која има следећу конфигурацију.

Препоручујем ову верзију.

Интел и енВидиа, има ли шта боље за линукс :D
Иначе Кубунту ти је малко заковао можда и због КДЕ 5 мада бих ће пре бити да си нешто зезнуо или бар ниси имао стрпљења да провериш шта је пошло наопако (Користим КДЕ 5 од како се појавио у тестинг складиштима на Дебиану, на доста слабијем преносном рачунару и нисам имао неких посебних закивања).

Што се Минта тиче основна верзија настаје на бази Убунтуа само са другим радним окружењем и неким сопственим бубицама обзиром да је Цимет њихов пројекат...

Интел и енВидиа, има ли шта боље за линукс :D
Иначе Кубунту ти је малко заковао можда и због КДЕ 5 мада бих ће пре бити да си нешто зезнуо или бар ниси имао стрпљења да провериш шта је пошло наопако (Користим КДЕ 5 од како се појавио у тестинг складиштима на Дебиану, на доста слабијем преносном рачунару и нисам имао неких посебних закивања).

Што се Минта тиче основна верзија настаје на бази Убунтуа само са другим радним окружењем и неким сопственим бубицама обзиром да је Цимет њихов пројекат...

Не верујем да сам нешто зезнуо јер нисам чачкао неке системске фајлове али нема везе, просто није успело. Нвидиа и интел форевер тугедер! :Д

Back