Izludeo sam, Linux, pomoc

gost 225213

Primećen član
Poruka
718
Pozdrav forumasi,

Borim se sa Linuxom.

Tacnije ZOrin OS Linux 10, COre verzija.

Uspeo sam i 9 i 10 da instaliram, medjutim, cim instaliram, i krenem na internet odmah se zaledi slikai baguje.

I to mi se desava sa vise razlicith konfiguracija i iznova i iznova, radio sam neki update gsttremas ili kako vec i to nije uspesno izvedeno.

MEne zanima prvo, da li je Ubuntu mozda blizi celozivotnom korisniku Windowsa nego ovaj Zorin?

Takodje, zanima me, da li zavisi od konfiguracije na kojoj instaliram i od toga da li je amd ili intel, i da li je ata ili sata i slicno?

Takodje, da li je bitno da idem na other options pa da tamo podesim particije, ili je dovoljno samo standarno dalje da guram tako sto izaberem opciju koja brise sve prethdno i to je to?

Je l moze pomoc pre nego sam izgubio sve zivce -.-

Meni zorin radi OK samo još nisam provalio kako da mi se monitor sam ne isključuje posle 5 minuta neaktivnosti. Znači ako gledam youtube monitor se isključuje čak i ako je video full screen.

Što se instalacije tiče, zavisi kako tebi odgovara. Ja obično idem na napredne opcije pa tamo podesim particije i formatiranje.

Ubuntu mi se više ne sviđa jer ima reklame. Probaj mint.

Pozdrav forumasi,

Borim se sa Linuxom.

Tacnije ZOrin OS Linux 10, COre verzija.

Uspeo sam i 9 i 10 da instaliram, medjutim, cim instaliram, i krenem na internet odmah se zaledi slikai baguje.

I to mi se desava sa vise razlicith konfiguracija i iznova i iznova, radio sam neki update gsttremas ili kako vec i to nije uspesno izvedeno.

MEne zanima prvo, da li je Ubuntu mozda blizi celozivotnom korisniku Windowsa nego ovaj Zorin?

Takodje, zanima me, da li zavisi od konfiguracije na kojoj instaliram i od toga da li je amd ili intel, i da li je ata ili sata i slicno?

Takodje, da li je bitno da idem na other options pa da tamo podesim particije, ili je dovoljno samo standarno dalje da guram tako sto izaberem opciju koja brise sve prethdno i to je to?

Je l moze pomoc pre nego sam izgubio sve zivce -.-
Неможе сваки дистро ОС на сваки комп да се идеално инсталира.

И ја сам имао проблема са Зорин ОС и видех да није за мој комп.

Ако хочеш добар дистро који је скоро за сваки комп, онда инсталирај

http://forum.krstarica.com/showthre...ni-sistemi?p=31651677&viewfull=1#post31651677

или Линукс МИНТ.

Hvala vam dobri ljudi
Dakle probacu taj charlote
Takodje, zanima me je l' linuks mint osnovna verzija linuxa generalno?
I zanima me kako da znam da li je moja konfiguracija odgovarajuca i za koju verziju?
Све је то на платформи Дебиана.

Тако да немаш шта да бринеш :)

Која ти је конфигарација?

Чарлет ОС може и на слабе компјутере.

Poslednja izmena:
Paaa testiram na konfiuraciji:
Amd Athlon le 1640 2.41ghz
4gb ddr2 ram
80gb sata 7200rpm
Graficka 256mb geforce integrisana

A planiram da instaliram na:
Quadcore 2.5ghz q8300
Graficka 1gb 128bita dx 11 gddr5
Ram 4gb ddr3 1333mhz (sirim na 8gb)
Hdd sata 500gb (prelazim za nedelju dve na ssd hard 64gb )

I na laptop:
Cpu i7 2.4ghz
Ram 8gb ddr3
Graficke dve (intel hd 4000 i jedna neingrreisana 1gb/128bita cini mi se gddr3)
Hdd 500gb sata 7200rpm (mozda isto predjem na ssd)

Dakle debian je aperion? Baza i pocetak svega?

4gb ddr2 ram
80gb sata 7200rpm

Quadcore 2.5ghz q8300

I na laptop:
Cpu i7 2.4ghz
Ram 8gb ddr3

Да, све је то Дебианово, као и Убунту који је смишљен као развојни програм, и није баш за обичне кориснике.

На првој машини коју си приказао, а можеш и на овим јачима, да инсталираш Чарлет ОС који ти препоручујем.

На друге две машине можеш МИНТ и неке друге јаче дистрое. Али боље се задржи на МИНТ, односно на Чарлет ОС, за сада тренутно су најстабилнији...

Ја "возим" и МИНТ и Чарлет ОС на истој машини, интегрисана графика, АМД АТИ ХД....

Poslednja izmena:
4gb ddr2 ram
80gb sata 7200rpm

Quadcore 2.5ghz q8300

I na laptop:
Cpu i7 2.4ghz
Ram 8gb ddr3

Дебиан је једна од најстаријих дистрибуција и њега као основу узима Убунту а на бази Убунтуа настаје Минт већ препоручени ЧалетОС. Другим речима, Дебиан као базу на коју се калеме неке личне промене узима велики број других дистрибуција. Али то не значи да је Дебиан основна Линукс дистрибуција....

Изабрао си лош начин да тестираш линукс, тест машина ти је матора са слабон конфигурацијом а желиш после да користиш поприлично модерније конфигурације.. То би било као кад би на тест машини тестирао виндовс икспе да би га после користио на новијим машинама....

Елем на тестну машину мможеш инсталирати нешто са неким лакшим радним окружењима као што је већ препоручено Чалет ОС мада бих ту пре ставио Сербиан са опенбокс окружењем.

На друге две машине можеш ставити буквално које год желиш радно окружење. Обзиром да си почетник, слободно инсталирај Убунту (у верзији са теби одговарајућим радним окружењем. Ако то се допадне КДЕ слободно преузми и инсталирај Сербиан са Кде окружењем. Додуше Сербиан је базиран директно на Дебиану Али долази тако упакован да ти је већ све подешено, а на сајту ћеш наћи довољно разумљива упутства за лако схватање неких основних радњи које делују на први поглед као напредан рад...

Лично не препоручујем Минт обзиром да је у питању Убунту са другом козметиком услед чега, почетницима се приказује као лакши за рад од Убунтуа што нема везе са везом....

Иначе одабир дистрибуције се одвија кроз пар питања:
- доступна конфигурација (од овог зависи које радно окружење ће моћи да се користи),
- навике и жеље корисника ( да ли је завистан од нових верзија програма или не),
- знање корисника.

Poslednja izmena:
Ako sam razumeo, mint i charlote su dva slicna izdanja ili gotvoo ista.

Meni je potrebno za sledece:

Internet browsing svih vrsta
Osnovni word i excel programi , ili slicno
Nesto da otvara kao pdf i isto za rar i zip fajlove
Skajp
Warcraft
CounterStrike
Popcorntime
Dropbox
Googledrive
I evenualno neki program kao photoshop ili neki jednsotvaniji edit slika kao sto je Microsoft picture manager na win 7
Nikakve preterane igre
Nikakvi preterani programi
Jos jedino za testiranje hardvera programi kao sto su hd tune hdd sentinel speed fan i slicni

meni linux nece pa nece. stalno neki problemi

probao sam razne verzije , sad trenutno chaletos i zeza

cujem hard da vrti , blizu mi je komp a lampica se povremeno pali

povremeno se pojavljuju linije u firefox kao da renderovanje nije dobro

Ako sam razumeo, mint i charlote su dva slicna izdanja ili gotvoo ista.

Meni je potrebno za sledece:

Internet browsing svih vrsta
Osnovni word i excel programi , ili slicno
Nesto da otvara kao pdf i isto za rar i zip fajlove
Skajp
Warcraft
CounterStrike
Popcorntime
Dropbox
Googledrive
I evenualno neki program kao photoshop ili neki jednsotvaniji edit slika kao sto je Microsoft picture manager na win 7
Nikakve preterane igre
Nikakvi preterani programi
Jos jedino za testiranje hardvera programi kao sto su hd tune hdd sentinel speed fan i slicni
Није исто.

За те твоје потребе је Чарлет ОС.

- - - - - - - - - -

meni linux nece pa nece. stalno neki problemi

probao sam razne verzije , sad trenutno chaletos i zeza

cujem hard da vrti , blizu mi je komp a lampica se povremeno pali

povremeno se pojavljuju linije u firefox kao da renderovanje nije dobro
Незнам која ти конфигурација, а и поред тога, нешто ниси добро одрадио.

Када форматираш диск, мораш 3 партиције имати.
1. РУТ - партиција већа од 20 гига
2. СВАП - партиција 2 или више гига
3. ХОМЕ - партиција од 40 па на више гига

Онда, апдејт одмах после инсталације, рестарт система, па након тога инсталација графичког драјвера...

Screenshot_2016-01-05_15-14-53.jpg

Poslednja izmena:
koja particija treba biti primarna a koja ne treba
Ниједна.

Односно, зависи од дистроа, Примарну ако прихвати треба бити РУТ партиција.

Ако ставиш примарну, онда се све партиције морају конфигурисати у примарну.

Стави Екстендед/логичку.

Poslednja izmena:
Ниједна.

Односно, зависи од дистроа, Примарну ако прихвати треба бити РУТ партиција.

Ако ставиш примарну, онда се све партиције морају конфигурисати у примарну.

Стави Екстендед/логичку.

Ово за партције нисам знао... Стицајем околности (незнање) проиграо сам све комбинације партиција и нисам имао проблема по том питању. На Виндовсу јесте важно али на Линуксу није..

Ово за партције нисам знао... Стицајем околности (незнање) проиграо сам све комбинације партиција и нисам имао проблема по том питању. На Виндовсу јесте важно али на Линуксу није..
Све зависи...

Некад када сам стављао да рут партиција буде примарна, нисам могао да направим друге партиције, екстендед, логичку ни свап.

Тако да је то неодређено, све зависи од дистроа, и онога шта имаш на диску, као и то које је технологије ХАРД диск. Проблеми се најчешће јављају на старим ХАРД дисковима који су до 80 гига капацитета...

Poslednja izmena:
Све зависи...

Некад када сам стављао да рут партиција буде примарна, нисам могао да направим друге партиције, екстендед, логичку ни свап.

Тако да је то неодређено, све зависи од дистроа, и онога шта имаш на диску, као и то које је технологије ХАРД диск. Проблеми се најчешће јављају на старим ХАРД дисковима који су до 80 гига капацитета...

Занимљиво,
Иначе проблем који описујеш важи кад већ има 3примарне партиције па ти не дозвољава креирање четврте као издвојене/логичке.... Ако пак направиш 2 логичке и трећу издвојену онда је могуће направити и четврту као примарну. Наравно убоквору оне издвојене партиције можеш креирати више логичких.... У том случају можеш се ограти како хоћеш по питању распореда оперативног система по партицојама....

Наавно, горе наведено важи за МБР партициону таблу... Кад се користи ГПТ ондак можеш креирати већи број примарних партиција...

Занимљиво,
Иначе проблем који описујеш важи кад већ има 3примарне партиције па ти не дозвољава креирање четврте као издвојене/логичке.... Ако пак направиш 2 логичке и трећу издвојену онда је могуће направити и четврту као примарну. Наравно убоквору оне издвојене партиције можеш креирати више логичких.... У том случају можеш се ограти како хоћеш по питању распореда оперативног система по партицојама....

Наавно, горе наведено важи за МБР партициону таблу... Кад се користи ГПТ ондак можеш креирати већи број примарних партиција...
Тако је, међутим, раније до скоро, неке Лунукс дистрибуције нису дозвољавале креирање других партиција ван примарне. И то на чистом ХАРД диску.

Морао сам да у оквиру примарне партиције, расподелим све три, односно, примарна партиција је била уједно и РУТ и ХОМЕ, а део је морао да се направи као СВАП.

Нема правила, све зависи као што рекох, од више фактора. :)

Ево ти пример, покрени ОпенСУСЕ да инсталираш, он додљује неких 8-12 партиција у једој партицији. СУСЕ има свој систем..:)

Poslednja izmena:
Тако је, међутим, раније до скоро, неке Лунукс дистрибуције нису дозвољавале креирање других партиција ван примарне. И то на чистом ХАРД диску.

Морао сам да у оквиру примарне партиције, расподелим све три, односно, примарна партиција је била уједно и РУТ и ХОМЕ, а део је морао да се направи као СВАП.

Нема правила, све зависи као што рекох, од више фактора. :)

Ево ти пример, покрени ОпенСУСЕ да инсталираш, он додљује неких 8-12 партиција у једој партицији. СУСЕ има свој систем..:)

Извини о којим то дистрибуцијама причаш?
Иначе, Линукс вуче неке "навике" из неких претходних времена кад је процес инсталације био малко компликованији обзиром на тада доступне технологије. Из тог разлога већина делова самог кореног стабла могу да се поставе на засебне партиције као што је случај са /home, /tmp, /usr, /etc, /var.... Е сад, неке дистрибуције су намењене напреднијим корисницима а неке почетницима па је услед тога и видљивост тих подешавања мање или више омогућена. Кад дозволиш инсталеру да сам подеси партиције он их подешава према давно утврђеном принципу. И тоније одлика само ОпенСУСЕ-а

A ovo sa particijama, koliko otprilike je preporucljivo koja da bude? Recimo na harddisku od 64gb ssd, a koliko recimo na sata 160gb?

I CUO SAM DA JE ZA BRZINU RADA KLJUCNO ISKLJUCITI SWAP, da li je to tacno?
Написао сам горе које и која величина партиција.

Ако инсталираш на чистом ХАРДу, онда пусти да сам ОС одређује.

Не, напротив, треба активирати свап. :)

- - - - - - - - - -

Извини о којим то дистрибуцијама причаш?
Иначе, Линукс вуче неке "навике" из неких претходних времена кад је процес инсталације био малко компликованији обзиром на тада доступне технологије. Из тог разлога већина делова самог кореног стабла могу да се поставе на засебне партиције као што је случај са /home, /tmp, /usr, /etc, /var.... Е сад, неке дистрибуције су намењене напреднијим корисницима а неке почетницима па је услед тога и видљивост тих подешавања мање или више омогућена. Кад дозволиш инсталеру да сам подеси партиције он их подешава према давно утврђеном принципу. И тоније одлика само ОпенСУСЕ-а
Мало си се збунио... :)

Наравно да немогу да се сетим које су све дистрибуције и на који начин имале захтеве око партиција, а и нисам увек имао исти комп, исту конфигурацију.
Као што рекох, зависи од ХАРД-а, од других компомената саме конфигурације, а највише од ХАРД-а.
Сваки дистро је рађен за себе, те и сам систем партиција је у самом дистроу конфигурисан на свој начин, и функционише према датим моделима елеменат конфигурације.
Такође зависи и од верзије дистроа.

ОпенСУСЕ има свој систем, мало другачији од Дебиана...

Покушај да инсталираш овај нови ОпенСУСЕ 42.1.... :)

Poslednja izmena:
A sta birati izmedju:
1.
do not use the partition
physical volume for encryption
swap area
ntfs
fat32
fat15
xfs journaling file system
jfs journaling file system
btrfs journaling file system