Izlivanje noseće betonske grede umesto nosećeg zida

Goksii23

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima, interesuje me vaše mišljenje i iz vašeg iskustva kako je najbolje odraditi izlivanje betona na ovom primeru (pogledati crtež dole). Kao što se vidi na crtežu šalung/daske idu skroz do plafona, kako sad sipati tu beton i popuniti sve skroz do vrha a da ne ostane praznina unutra?

Greda 2.png

Pozdrav svima, interesuje me vaše mišljenje i iz vašeg iskustva kako je najbolje odraditi izlivanje betona na ovom primeru (pogledati crtež dole). Kao što se vidi na crtežu šalung/daske idu skroz do plafona, kako sad sipati tu beton i popuniti sve skroz do vrha a da ne ostane praznina unutra?

Pogledajte prilog 1132451
Evo slike iz kuce gde treba da se otvori prolaz, sa strane 2 betonska stuba a nad njih greda da se izlije.
Prolaz.jpg

Kako se to zove, mislim da kazu kao upustena greda tako neki izraz se koristi.

Ploca se saluje po vec postojeciim spoljnim ili nosecim unutrasnjim zidovima i betonskim stubovima. Upustena greda se uglavnom saluje tako sto npr osaluje ta upustena greda npr blazujkama ili klasikom pa se onda tek saluje ploca npr dokama i kada salovanjem ploce pridjes gredi tu vec koristis blazujke ili daske, usecas krpis.

A naknadno salovanje upustene grede, saluje se npr 4 cm do plafona i popuni betonom i armaturom. Kada se rasaluje onda se te praznina krpi mistrijom fanglom i kofom betona na skeli, ubacuju se parcici blokova ili cigle. Ako hoces da bude i estetski lepo onda se blokovi seku cirkularom na meru. Ili ostavis tu gredu dovoljno ispod na meru bloka da moze da se ozida red blokova izmedju grede i ploce.

Hvala na odgovorima

Kod mene je nizak plafon, svega 255cm, treba da otvorim prolaz a da ne bude nizak mnogo, ostaje mi 230 cm i mozda manje. Nezgodno je sipati i na tih 5 cm jer nema mesta. Sto se tice popunjavanja rupe kasnije parcicima i betonom tu sam mislio nakon ispune cele grede betonom da popdupiracima podignem donju dasku/salung kako bih izbio vazduh i popunio svuda betonom (koji mora biti malo redji da se ne bi stegao dok ja popunim sve u tako uskom prostoru).

Hvala na odgovorima

Kod mene je nizak plafon, svega 255cm, treba da otvorim prolaz a da ne bude nizak mnogo, ostaje mi 230 cm i mozda manje. Nezgodno je sipati i na tih 5 cm jer nema mesta. Sto se tice popunjavanja rupe kasnije parcicima i betonom tu sam mislio nakon ispune cele grede betonom da popdupiracima podignem donju dasku/salung kako bih izbio vazduh i popunio svuda betonom (koji mora biti malo redji da se ne bi stegao dok ja popunim sve u tako uskom prostoru).
Nije to mala visina,ali sigurno je da bi to bilo bolje i sigurnije da se izlije odjednom.Islo bi malo sporije,ali ostaje mnogo sigurnije.

Ali to su vrata od stana. Covek kaze da ga muci prostor koji mislim da se zove nadvratnik. Daje, vazduh se izbija kuckanjem po salungu sa svih strana i ispod. Jeste kvalitetnije da se izlije odjednom ali nije nuzno, nije to ulaz u prostorije mmfa. Sakle opusreno moze posao da uradi u fazama. I armiranje i salovanje i betoniranje. Relax. Moze prvo stubovi pa kasnije nadvratnik.
Odaberi materijal za salovanje i odaberi kako ces utegnuti salung zabicama ili tesarskom zicom. I onaj prostor iznad kazem ti popunjava se parcicima blokova ili cigli mozes seci parcice na meru i uzidati ih.

Odaberi koji ti je nacin dobar. Ne znam bemu misa. ?

Back