izjednacavanje valuta u tzv novoj jugoslaviji ?

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
na podrucju bivse jugoslavije doslo je do velikih razlika u odnosu vrijednosti placa i cijena robe od naprimjer slovenije do makedonije . to bi kada bi bila na brzinu stvorena nova jugoslavija izazvalo kaos i zato se npr slovenski euro , hrvatska kuna i bosanska marka ili makedonski denar ne bi mogli mijenjati po realnom tecaju jer bi tada bilo nemoguce odrzati razinu placa u sloveniji kao i cijenu poljoprivrednih proizvoda u makedoniji .

dakle taj novi tecaj bi morao biti stvoren po nekom drugom kriteriju . meni na pamet pada npr prosjecna placa kao mjera za razmjenu " starih " valuta u novu . pa bi tako prosjecna placa u sloveniji bila 100 indeksnih bodova dakle euro bi bio na razini svoje vrijednosti dok bi npr u makedoniji gdje je prosjecna placa 4 puta manja nego u sloveniji ( nisam siguran da li je i 5 puta manja ) taj indeks bio 400 tj 500 .

na taj nacin bi se sacuvala ekonomija i nebi dobili more ekonomski iscrpljenih " juznjaka " i zacas obogacenih " sjevernjaka " sada mene zanima koliko bi trebalo recimo milijardi dollara ili eura da se pusti u opticaj za takvo prevodenje tecaja iz noga nesrazmjernoga u onaj uravnotezeni kakav sam opisao ?

na podrucju bivse jugoslavije doslo je do velikih razlika u odnosu vrijednosti placa i cijena robe od naprimjer slovenije do makedonije . to bi kada bi bila na brzinu stvorena nova jugoslavija izazvalo kaos i zato se npr slovenski euro , hrvatska kuna i bosanska marka ili makedonski denar ne bi mogli mijenjati po realnom tecaju jer bi tada bilo nemoguce odrzati razinu placa u sloveniji kao i cijenu poljoprivrednih proizvoda u makedoniji .
Odakle ti zakljucak da se ne bi mogli menjati po realnom tecaju???

dakle taj novi tecaj bi morao biti stvoren po nekom drugom kriteriju . meni na pamet pada npr prosjecna placa kao mjera za razmjenu " starih " valuta u novu . pa bi tako prosjecna placa u sloveniji bila 100 indeksnih bodova dakle euro bi bio na razini svoje vrijednosti dok bi npr u makedoniji gdje je prosjecna placa 4 puta manja nego u sloveniji ( nisam siguran da li je i 5 puta manja ) taj indeks bio 400 tj 500 .
Pa ne dele se plate po osnovu kojeg bi zacrtala Centralna banka,nego po osnovu prodate kolicine roba te firme,tj.ta firma bi istakla prodajnu cenu svog proizvoda i kupac bi birao slobodno na trzistu sta ce da kupi.Ako bi,,Krashova"cokolada bila preskupa on ne bi kupio nju nego neku makedonsku.Makedonski konditor bi taj mesec imao bolju zaradu pa bi shodno tome video sta ce sa svojim profitom:da li da podeli vece plate ili da kupi bolju mashineriju zbog vece potraznje.Ovaj iz Zagreba bi razmisljao o formiranju nove,konkurentne cene,a ovaj iz Makedonije o zadovoljenju povecanih potreba svojih kupaca.Za tako nesto ne treba ti ni nova ni stara Yuga.Trebaju ti nove,manje carinske kvote.Novi novac ti ne treba.

na taj nacin bi se sacuvala ekonomija i nebi dobili more ekonomski iscrpljenih " juznjaka " i zacas obogacenih " sjevernjaka " sada mene zanima koliko bi trebalo recimo milijardi dollara ili eura da se pusti u opticaj za takvo prevodenje tecaja iz noga nesrazmjernoga u onaj uravnotezeni kakav sam opisao ?
Potpuno je nebitna kolicina novca u opticaju.Jedino je vazno kad nova moneta izadje da se njena kolicina ne menja.Mora uvek ostati ista.Kada bi se desilo da se novcana masa poveca,nastala bi prvo monetarna inflacija,a ubrzo zatim i cenovna.Ako bi se desilo da opet neko povuce deo kolicine novca sa trzista,nastala bi deflacija ,sto bi opet ometalo kupovonu roba=poremecaji proizvodnje=otpustanje radnika=sveopsti pad kupovne moci=nizi standard gradjana=slaba ekonomja=moneta u krizi=sve u krug.Inace,ono sto je tebi ovde njjvaznije,a nije ti poznato=mi i ne moramo imati svoju valutu da bi trgovali proizvedenim robama.Mozemo na nasem trzistu imati koliko god hoces valuta i sa njima placati sve sto se prodaje od roba i pruza kao usluga.

U stvari kad bolje razmislim, tvoja ideja bi mozda i bila ostvariva da su srbi ti koji su najrazvijeniji - obzirom da nas je istorija naucila da su srbi narod koji voli da odabere glupog vodju koji ima grandiozne ideje za koje se valja zrtvovati, a uz to voli svoje vodje i spreman je na svaku zrtvu ako vodja misli da je to pametno.

Какве су ово бљувотине. Kакавa југославија, какви бакрачи. Ако икад тога буде, биће на огромну штету српског народа. у сваком смислу. Толико огромну , да се нама Србима исплати да уђемо у рат до истребљења, само да до стварања те нове југославије, у било ком облику не дође. Одлично знам да и у хрватској и у словенији постоји јак лоби за то... да се створи нова југославија, тако да Србија у потпуности буде колонија хрватске и словеније. Тај лоби у хрватској предводи Будимир Лончар....
Мои то морамо спречити, на било који начин, и верујем да ни једна цена није превелика...
Питам се да ли постављач теме жели изградњу новог Јасееновца, само овај пут , негде у реону Крушевца.

Poslednja izmena:
tema je ekonomija dakle vratimo se pitanju koliko milijardi dolara trenutacno cirkulira bivsom jugoslavijom u domacim valutama ?

Бивша Југосдлавија је исто што и Отомаска империја.... Поста<вљати овакво питање о бившој, хрватској југославији, а не поставити питање, колко милијарди круђћи бившом отомаснокм империјом је дебилно. Мада, могла би и НДХ да се уѕме у разматрање.
Дакле, Питањњ за постављача теме је , колкико милијарди кружи некадашњом Отоманском империјом?

lepo sam ti napisala citaj malo bolje...bilo je pitanje pariteta u bivsim republikama

Питање паритета у државама бивше југославије је једнако питању паритета у државама бивше отоманске империје. Зар је то тако тешко схватити.
Нема више југославије. Богу хвла и никад се неће обновити, ако Бог да. Надајмо се да нас такво зло неће никад више задесити. Ни југославија ни Отоманска империја. Дакле, тема је нерелавнатна, сувишна, па и штетна. Не видим,какве везе за Србију имају паритети у бившој југославији, или у бившој Отоманској империји, А оне су исто, бар за мислеће Србе.

Back