IZIT: Devizni kurs ne odgovara stvarnoj snazi srpske privrede

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
BEOGRAD - Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) trebalo bi da zajednički rade na uspostavljanju realnog deviznog kursa, koji bi odgovarao stvarnoj snazi srpske privrede, ocenio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.Vlada Srbije trebalo bi da radi na smanjenju javne potrošnje i reformi javnog sektora, a NBS na smanjenju referentne kamatne stope, rekao je Đogović na redovnoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, devinzi kurs nije realan, stvara privid makroekonmske stabilnosti i služi kao sidro za borbu protiv inflacije.

"Postojeća vrednost dinara je više plod mera NBS i nekih odluka vlade kao što je odobravanje subvencionisanih kredita, a ne i suštinskog jačanja proizvodnih i izvoznih performansi privrede", kazao je Đogović.

To znači, kako je rekao, "da je stabilnost dinara i dalje krhka i zavisi od poverenja investitora u vladu i njene mere, odnosno u hartije od vrednosti koje država emituje, i svako pogoršanje političkih prilika ugrozilo bi postojeću fragilnu makroekonomsku stabilnost i samim time devizni kurs dinara".

Đogović je ukazao da je najpreči zadatak kreatora ekonomske politike da stvore uslove za priliv investicija u realni sektor, koji i jeste baza za jačanje deviznog kursa, i da na čvrstim temeljima stvore osnov za poboljšanje makroekonomskih prilika zemlje.

Kao garant ozbiljne reformatorske ekonomske politike potreban je MMF, kako bi ojačalo poverenje investitora prema srpskom tržištu, da bi u perspektivi kao zemlja ojačali pozicije na finansijskom tržištu i trasirali put izlaska iz postojeće ekonomske depresije, mišljenja je on. preuzeto http://gdeinvestirati.com/makroekon...rs-ne-odgovara-stvarnoj-snazi-srpske-privrede

Da bi se smanjila izdvajanja iz budzeta,jedna od najvaznijih stavki je otpustanje prekobrojne neproduktivne radne snage,a pogotovo ako ta ista prekobrojna neproduktivna radna snaga ima visoke(i nicim nezasluzene)visoke plate.U gradu u kojem ja zivim doslo je poslednjih mesec dana do abnormalnog zaposljavanja clanova SNS-a i SPS-a,te Dinkicevih URS.Nravno,ovi poslednji su sve sami experti bez kojih bi Srbija fizicki nestala odavno,tako da su oni zauzeli specijalno dobro placena radna mesta bez ikakve odgovornosti prema bilo kome.To,inace,ide jedno sa drugim pod ruku,ali to vazi samo ako si takav znalac -onda idu te sitne privilegije-da ne radis nista,primas platu i nemas nikakvu odgovornost.To ima jedino jos kod nas,ponegde u Bosni i nekim africkim zemljama,izvoznicama prasine i izbeglica.Naravno,i u Crnoj Gori . Da napomenem da ja ne idem na izbore,tako da razlog mog pisanja nije nikako neko strancarenje,a i ovi iz DS-a kad su vladali nisu napravili nista dobro.SNS je ovde dosla na lokalnu vlast dilom Dacic-Vucic po modelu,,kako na vrhu-tako i na lokalu.Sve u svemu,jedno izuzetno vazno pitanje(kurs dinara) sakriva ta zaposljavanja ;cini mi se,jos jedno zamagljivanje istine od ociju javnosti.

Нереално висока вредност динара се одржава првенствено помоћу великог прилива девиза до кога долази сталним тоњењем државе у све веће дужничко ропство.

A taj balon od sapunice mora puci kao i svi do sada sto su pukli.

Ja sam na politici stavio koncept bankrota gde pisem pored drugih mera da ce 160 dinar za jedan evro.

Ali ja znam ako bi kojim slucajem doso kao apsulutni vladar na vlast nebi dugo ziveo, jer bi me ubili zbog ostrih mera.
Kad bi neko pokusao da ukine npr. dugove koje imamo kao drzava i kad bi poceo sprovoditi cistu realnu ekonomiju-ode mu glava brze nego sto bi rekao,,keks".O bankrotu valjda treeba pisati na ovom pdf-u,a ne na politici.

Back