Izgubljen.

Belgradeboy

Elita
VIP
Poruka
20.715
Ovu temu stavljam ovde. Ako treba premestite je.

Ovo je o meni i nekom mom lavirintu, začaranom krugu. Verovatno sam ja najveći krivac, malo ljudi oko mene. Koga ne mrzi nek cita. Gledacu da skratim maksimalno moguće.

Znam dosta ljudi koji su otišli preko svako po negde. To je nešto što sam oduvek želeo. Sve su to priče ok je, super, lova, krenuli sa dna , pa dobili neke bolje poslove npr menadžeri itd. Uvek imam utisak na te priče da je neko iz potpuno slučajnog razloga dobio nešto o čemu nije razmišljao nego otvorila se karta, kapnulo mu. Kako sam se zbog faksa preselio u Bg. Dolazak je bio trenutno plafon i velika promena, nada za beg dalje. Mislio sam da cu bar ovde uraditi bolje stvari. Radio sam neke povremene poslove od kojih nista nisam skupio , jer sam se trudio da pomazem u tom finansijskom delu mojima koliko - toliko. Usteda veoma slabo i nedovoljno. Vreme je proslo. Preko 10 godina. Faks nisam zavrsio, posao vise vremena nisam imao nego sto jesam. To sto jesam privremeno ne boduje se. Radio tek do skoro dve godine u cugu u dva supermarketa po godinu dana. Smučilo mi se i napustio. O tom poslu ne bih u detalje, jer nije samo o tome da mi se ne radi.

Dolazimo do teme zasto nisi preko isao? Work & Travel, Erasmus, neki master, kod nekog?

Na temu odlaska preko je kamen spoticanja i moja porodica. Uvek se razgovor završio svađom, bez podrške. Šta ćeš tamo, kod koga, šta da radiš tamo, kako sam, nemamo para (realno nije jeftino cela ta avantura), dovoljno je da si Beogradu, mi smo tu za tebe (i ti si za nas samo sam to kasno shvatio sta ta rečenica znači). Dovoljna je bila neka hevi priča nekog kog znamo da je teško da bude eto samo lazu da je tamo tako dobro. Pitam se šta sam ja zgrešio da nemam gde? Osećam se zaglavljeno, bez mogućnosti, bez motivacije za nekim uspehom i nadom više da će se nešto promeniti. O ostvarivanju porodice odavno ne razmišljam. Desilo mi se nesto cega sam se najviše bojao i rekao sebi samo to ne. Zaglavljen da čamim ovde. Slušajući priče gastoza koji su faks ili skolske dane proveli u kafiću i ne znaju ni gde je ta Amerika gde su sada. Mislio sam da cu sa tim poslom da se trgnem, da nije sve tako crno, ali nisam. Posao u marketu me je uništio, načeo je zdravstveno do toga do psihe da sam se osećao kao kreten.

Osećam se zaglavljeno, bez mogućnosti, bez motivacije za nekim uspehom
Mislim da se mnogi ovh dana i meseci osecaju pomalo "zaglavljeno", mozda cak i vise godina. Nije lose za dublje razmisljanje, preispitivanje sebe...

Ali ako je uteha, ni to inostranstvo nije vise mesto neogranicenih sansi, mnogi se i vracaju odande. Nije kao sto je bilo ni tamo, nego neki nemaju kud kad su vec otisli, dobili posao, porodice...moguce je da cak razmisljaju kao ti.

"Ne cveta cvece ni u njihovo preduzece", vreme dobrih sansi je cini se, makar privremeno, proslo i sad sledi ono "sedi 'di si jer za 'di si - nisi!".

Ne znam šta da ti kažem.....Teško je i ovde i u inostranstvu. Svaka čast onima koji su istrajni bili i uspeli u nekim svojim aspiracijama. Ja to nikada nisam mogao, jer sam vrlo osetljive prirode. Ja kad god probam da se uklopim u društvo, sistem, posao, rad, meni bude jako loše i osećam neku presiju, depresiju zbog toga. I onda sam digao ruke od svega toga, i pustio da budem to što jesam.

Nauci nesto oko gradjevine ,samo fuge nije tesko i to se dobro placa preko da odes povremeno i ustekas nesto,naravno nista stan renta pritaji se kod svojih i trazi neko zemljiste povoljno,jedino tako zdravlje moze da se sacuva

Jedan momak sa kojim radim na građevini je odustao od posla u Nemačkoj jer su ga roditelji ubedili da je tamo loše, da će ga deportovati u Srbiju, da ovde ima siguran posao i dom.
Trenutno ima dnevnicu 30e i živi sa svojima + ima kredite 17k mesečno, a tamo bi imao 130e na dan + obezbeđen grupni smeštaj.

Rekao bih da se stvari svedu da su ljudi navikli na zonu komfora pa onda nastane frka kada se ukaže šansa za nešto preko ili da jednostavno ne žele da razikuju - što je po meni prilično loše na duže staze.

Skupi neki keš i idi u neku zapadnu zemlju i raspitaj se kako život/rad izgledaju tamo.
Možda je to neki najlakši korak da se odlučiš i rešiš da odeš van zemlje.

Jedan momak sa kojim radim na građevini je odustao od posla u Nemačkoj jer su ga roditelji ubedili da je tamo loše, da će ga deportovati u Srbiju, da ovde ima siguran posao i dom.
Trenutno ima dnevnicu 30e i živi sa svojima + ima kredite 17k mesečno, a tamo bi imao 130e na dan + obezbeđen grupni smeštaj.
U minhenu ortak radi povrenemo te fuge 3 soma donese kuci mesecno,hrana jeftina i gajba njih par ne oseti se

@Belgradeboy, ne znam da li si gledao na netu gde se tvoje zanimanje najviše traži? To je, koliko mi se čini, prvi korak.

Odlučiš se za Kanadu. Ako tamo imaš neke prijatelje kontaktiraš sa njima i odlaziš na par nedelja, za početak. Za to vreme koliko si tamo, verovatno ćeš moći da nađeš posao i stan.

Najvažnije pitanje je, da li imaš novca za avio kartu do Kanade ili za autobusku za Nemačku? I moraš da imaš dovoljno novca dok ne nađeš posao, ukoliko nemaš nikoga kod koga bi mogao da stanuješ u prvo vreme.

Ovde mislim na Kanadu. U Nemačkoj je malo drugačije. Lakše.

Izvini što ti postavljam pitanje..da li tebe muči jedino iseljenje iz zemlje ili posao?

PS. Važno je da dobiješ i radnu vizu za rad u inostranstvu.

Ovo je o meni i nekom mom lavirintu, začaranom krugu. Verovatno sam ja najveći krivac, malo ljudi oko mene.
Podelio bih temu na 2 dela- vanjski tj okolinu i na unutrasnji tj samu licnost.
Sto se vanjskog faktora tice- zapadna Evropa je definitivno bolje mesto od Balkana sto se tice mogucnosti, stabilnosti (i finansijske i mentalne) i niz drugih prednosti.

S druge strane vece mogucnosti ne znace nuzno i veci uspeh i srecu- u ogromnoj meri zavisi od same osobe, u vecini slucajeva napredak je veci nego sto bi imali na Balkanu i ima mnogo slucajeva poprilicno velikog uspeha i napretka, ali ima i slucajeva propasti.
Najveci broj i na zapadu zavrsi takodje zaglavljeno; ni na nebu ni na zemlji, zive ni ovde ni tamo.

Licni problemi takodje uvek prate osobu gde god isao i gde god bio- tako da s te strane promena lokaliteta nece napraviti cuda.

Moje licno misljenje je da bi vecini vas bilo bolje u mnogocemu na zapadu- ali retko ko bi se ikada uklopilo u tokove zivota na zapadu.
Tj zakljucak je na zapadu ces resiti mnogo problema vezanih za egzistenciju i imati ces mnogo vise prostora za licni napredak, ali tvoji licni problemi ce i dalje biti prisutni.

Back