Izgubljen original dejtonskog sporazuma

• Začetnik teme Začetnik teme Derer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne,ne mislim da su budale.Verujem da su jako pametni,chim znaju da se ogradjuju ood likova i postave spram njih u odnosu na naciju.Svi ljudi su isti,treba biti otvorenog uma i slichne fore mnogo lepo zviche ali vetjina ipak ako vidi Talibana sa kalashnjikovim ili krakto oshishanog roma koji galami povuche se malo u stranu...sem vas jako prosvetjenih koji ne obratjate paznju na takve detalje nego kakav je neko u dushi.

A šta ćemo sa onim Talibanima bez kalašnjikova i kratko ošišanim Romima koji ne galame? I njih po kratkom postupku, za svaki slučaj?

Neki ljudi. Razni. Dobri ljudi.

Zasto da se mucis sa tim definicijama, zasto jednostavno ne kazes "nasi narodi i narodnosti" i ne zavrsis pricu elegantno?

Jel' ti bas toliko smeta sto su Srbi a ne Jugosloveni, Europljani, "gradjani" ili sta vec? Zasto je to toliko strasno?

Meni zaista ne smeta. Ti imaš problem s tim. Izjasniti se kao Srbin, Albanac, Hrvat... meni je ok. Ja sam Srpkinja. I šta s tim?

Jos kako ti smeta, cim si me (zev, opet) prozvala kao studenta, u inostranstvu, bla bla, sovinistu, nacionalistu, i te price.

I to zasto - zato sto sam napisao, doslovno, da na Palama zive Srbi.

Smeta ti to "Srbi" nesto, al' nisam siguran zasto.

Meni generalno smeta tvoj stav po pitanju odnosa srpskog i drugih naroda. Naročito zato što ti ne živiš u Srbiji. To što si napisao da na Palama žive Srbi, potpuno mi je isto kao da si napisao da u Zagrebu žive Hrvati. Ja s takvim stvarima nemam problem.

Ja bih samo volela da mi neko od vas "patriota" objasni u čemu je prednost Srba u odnosu na Italijane, ili Grke, na primer. Kako se ta "nadmoć" manifestuje u svakodnevnom životu? Kroz sve vaše postove provejava ili se otvoreno iskazuje neka vrednost koju imaju Srbi, a nemaju mnogi drugi narodi. Ja ne znam šta je to. Volela bih da mi to neko objasni.

Srbi su već dugo godina ugroženi organizovanom fašističko-imperijalističko-međunarodnom akcijom.
Ugroženi su kao nacija. Po svim nivoima i pitanjima. Kampanja i napad je toliko jak i sveobuhvatan da šire strah i od samog imena. Reći Srbin - to je neko gađenje, izazivanje "normalnog" sveta i tako to.

Ovo je toliko rašireno i među nama samima da je prosto neverovatno. To treba da izazove neku pokornost i servilnost u svakom smislu, toliku da treba da ako si Srbin budeš zahvalan ako uopšte imaš pravo i da dišeš ...

To sto ti konkretno ja smetam to nije neki problem. Vidimo se ovde ponekad, ne moramo ni da se citamo, i - nemas problem. To bi bar bilo lako.

Prednost Srba u odnosu na Italijane nije u tome sto su urodjeno pametniji, lepsi, bolji, jaci, istrajniji ili talentovaniji vec to sto su MOJI. Mozda u proseku i jesu u necemu bolji, ali bih ih vise voleo i da su gori, i to se podrazumeva. Radi se, dakle, o sasvim subjektivnom pitanju, i to je svakome jasno.

Objasnicu ti u cemu je u stvari tvoj problem. Ti tu vrstu afiniteta ne osecas prema srpskom narodu, vec afirmaciju trazis kroz identifikaciju sa nekim drugim, politickim, kulturnim, nije bitno kakvim grupama. Vecina Srba, i ne samo Srba, ne deli takav stav.

Da li je onda najlakse vecinu prokazati kao primitivnu, sovinisticku, regresivnu i sta sve ne? Pa jeste, ali to u sustini ne govori mnogo o njima. Govori pre svega o tebi, jer se osecas nelagodno tu gde jesi.

I zbog toga primi moje zaljenje.

To sto ti konkretno ja smetam to nije neki problem. Vidimo se ovde ponekad, ne moramo ni da se citamo, i - nemas problem. To bi bar bilo lako.

Prednost Srba u odnosu na Italijane nije u tome sto su urodjeno pametniji, lepsi, bolji, jaci, istrajniji ili talentovaniji vec to sto su MOJI. Mozda u proseku i jesu u necemu bolji, ali bih ih vise voleo i da su gori, i to se podrazumeva. Radi se, dakle, o sasvim subjektivnom pitanju, i to je svakome jasno.

Objasnicu ti u cemu je u stvari tvoj problem. Ti tu vrstu afiniteta ne osecas prema srpskom narodu, vec afirmaciju trazis kroz identifikaciju sa nekim drugim, politickim, kulturnim, nije bitno kakvim grupama. Vecina Srba, i ne samo Srba, ne deli takav stav.

Da li je onda najlakse vecinu prokazati kao primitivnu, sovinisticku, regresivnu i sta sve ne? Pa jeste, ali to u sustini ne govori mnogo o njima. Govori pre svega o tebi, jer se osecas nelagodno tu gde jesi.

I zbog toga primi moje zaljenje
.

Naravno da tražim "afirmaciju kroz identifikaciju sa nekim političkim, kulturnim, nije bitno kakvim grupama". Naravno da afirmaciju tražim u "grupama" koje zastupaju iste stavove koje zastupam i ja. Kakav ja imam problem u tom smislu? Ti tražiš afirmaciju kroz svoju pripadnost srpskom narodu. Ja to smatram svojevrsnom vrstom kompleksa. A dokaz tome je očigledna netrpeljivost (nije sasvim adekvatan izraz, ali poslužiće) prema mnogim stvarima koje ne potiču iz Srbije. Isto kao i prema drugim narodima. Zapitaš li se ikada čemu to vodi? Ja mislim da vodi u patologiju.

Ja tebe ne žalim. Svako od nas ima mogućnost izbora. Što kaže naš prijatelj, inače sveštenik: "Čovek će sam izabrati da li će život provesti kao pčela ili muva. Da li će celog života gledati cveće ili....." Ti, a i mnogi drugi su izabrali. Nemojte nikoga kriviti za svoj izbor. Naročito nekoga ko vas uopšte ne mrzi.

Ono sto je smesno jeste sto ne shvatas da su psiholoski mehanizmi potpuno isti, jedino kriterijumi pripadnosti razliciti. O patologiji nema ni govora.

"Nemojte nikoga kriviti za svoj izbor" - ovo se u strucnoj literaturi naziva reversal error. Upravo si ti ta koja nas krivi za nas izbor, tebi tako mrzak i retrogradan.

Ovo o prijatelju svesteniku shvatam kao ono kad neki Amerikanac kaze da ima prijatelja crnca. Svaka cast na prijatelju svesteniku!

Ono sto je smesno jeste sto ne shvatas da su psiholoski mehanizmi potpuno isti, jedino kriterijumi pripadnosti razliciti. O patologiji nema ni govora.

"Nemojte nikoga kriviti za svoj izbor" - ovo se u strucnoj literaturi naziva reversal error. Upravo si ti ta koja nas krivi za nas izbor, tebi tako mrzak i retrogradan.

Ovo o prijatelju svesteniku shvatam kao ono kad neki Amerikanac kaze da ima prijatelja crnca. Svaka cast na prijatelju svesteniku!

Da li je tebi jasno da svoje prijatelje ne biram u zavisnosti od struke ili nacije? U tome je razlika izmedju tebe i mene. A nadam se da to samo pišeš ovde na pdf, da bi se dokazao u patriotskom smislu i da nisi iskren. Čak sam skoro sigurna da je tako.

Ja nikoga ne krivim za izbor. Ja se samo sa vašim izborom ne slažem. Jednostavno ne vidim svrhu takvog načina razmišljanja u privatnom životu. Nije teško mrzeti neki drugi narod - kolektivno. Ne znam kako izlazite na kraj s mržnjom prema pojedincima.

Ja sebe nisam nikada poistovećivala s Miloševićevom i Šešeljevom politikom. Nisam mislila da sam deo te politike i zaista nisam bila. I nemam problem da to priznam, bez obzira na to što će me neko kriviti za to i proglasiti izdajnikom. Nije me briga, zato što sam potpuno sigurna da sam bila u pravu i da sam danas u pravu. Što se tiče Miloševića i Šešelja, pokazalo se da jesam bila u pravu i da su bili samo obični koristoljupci, koji nisu imali trunku sluha za dobrobit države i naroda. Ista stvar je i sa Koštunicom, samo mora da prodje neko vreme da bi ljudi to shvatili. A proći će, mnogo brže nego sa Miloševićem. Situacija je potpuno drugačija nego što je bila u svakom smislu i sigurno nema šanse da nas ni Koštunica, niti bilo ko drugi vrati u one ludačke godine. Mada je očigledna njihova namera da to učine. Zbog čega - to je najbolje pitati njih. Ja ne znam prave razloge i ne želim da nagadjam, ali mi zaista izaziva gadjenje vlada i njen predsednik koji ne brine o interesima 6-7 miliona ljudi koji žive u Srbiji, koga nije briga što u ovoj zemlji živi armija nezaposlenih, starih, bolesnih, siromašnih, koje ni jednom rečju nije pomenuo već godinama, ali su mu zato puna usta velikih problema, čak su stigli da rešavaju probleme na i na Kubi. Predsednik vlade je najodgovorniji za rad vlade i nema opravdanja za situaciju u kojoj se Srbija nalazi 8 godina posle Miloševića. Moglo je daleko više i daleko bolje, ali nije bilo dobre namere, prvenstveno premijera, a onda i dobrog dela vlade.

Kako biras prijatelje je tvoja stvar, medjutim ti si nasla za shodno da istaknes retrogradnu profesiju tvog prijatelja, zar ne? Mogla si napisati "Sto kaze jedan nas prijatelj, covek ce..." ali nisi. A zasto nisi - pa, reklo bi se, da bi istakla sopstvenu toleranciju kao kontrast mracnim silama sa kojima vodis dijalog. Posto nisam odgovorio odgovarajucim citatom nekog mog, recimo, hrvatskog prijatelja, jasno je da sam nadjacan u dokazivanju tolerancije.

Da li uopste vredi pominjati opsta mesta kao sto je cinjenica da ljubav prema svome ne povlaci i mrznju prema svemu drugom? Mislim, ti to znas, zar ne?

Predsednik vlade je najodgovorniji za rad vlade i nema opravdanja za situaciju u kojoj se Srbija nalazi 8 godina posle Miloševića. Moglo je daleko više i daleko bolje, ali nije bilo dobre namere, prvenstveno premijera, a onda i dobrog dela vlade.

Drugarice i Drugovi!
Već se 8 godina suočavamo sa velikim problemima. Naša država je svakodnevo izložena opasnostima od domaćih i stranih neprijatelja i petokolonaša.....
Na istoku ništa novo!

Nije stvar dobre namere, već je stvar da se trebaju primeniti RADIKALNIJE mere!

Kako biras prijatelje je tvoja stvar, medjutim ti si nasla za shodno da istaknes retrogradnu profesiju tvog prijatelja, zar ne? Mogla si napisati "Sto kaze jedan nas prijatelj, covek ce..." ali nisi. A zasto nisi - pa, reklo bi se, da bi istakla sopstvenu toleranciju kao kontrast mracnim silama sa kojima vodis dijalog. Posto nisam odgovorio odgovarajucim citatom nekog mog, recimo, hrvatskog prijatelja, jasno je da sam nadjacan u dokazivanju tolerancije.

Da li uopste vredi pominjati opsta mesta kao sto je cinjenica da ljubav prema svome ne povlaci i mrznju prema svemu drugom? Mislim, ti to znas, zar ne?

Profesiju našeg prijatelja sam pomenula, ne zato što je to meni važno, da bih bila "velika", već zato što mislim da kao sveštenik, iskreni vernik, samim tim i predivna osoba, neko ko zaista poštuje Božije zapovesti i striktno ih se pridržava, ima puno pravo da nas uputi u neke stvari koje zaista jesu suštinske, koliko god to neko shvatao ili ne. Ali, eto, ti si opet našao načina kako da ono što sam rekla u jednom kontekstu, to predstaviš u nekom sasvim drugom. Pa ti razmisli o tome.

Iz pisanja mnogih ljudi ovde, ja ne mogu da zaključim da ljubav prema svom ne povlači mržnju prema drugom. A to je prilično poražavajuće. A i ti si u mnogim raspravama ljude karakterisao isključivo prema nacionalnoj pripadnosti, te onda zaista ne razumem zašto se ljutiš kad ti neko na to skrene pažnju.

Ja sam, primetices, u mnogim raspravama takodje branio vrednosti evropske kulture, lepotu Engleskinja i rezone restriktivne vizne politike EU, da uzmem nasumicne primere.

Znam da je lasno svet manihejski podeliti u dobre i zle tabore, sebe svrstati na stranu andjela, i mrstiti se na protivnike, ali i njih ima raznih fela i misljenja, i makar su onoliko medjusobno razliciti kao i oni sa kojima se slazes.

Ja sam, primetices, u mnogim raspravama takodje branio vrednosti evropske kulture, lepotu Engleskinja i rezone restriktivne vizne politike EU, da uzmem nasumicne primere.

Znam da je lasno svet manihejski podeliti u dobre i zle tabore, sebe svrstati na stranu andjela, i mrstiti se na protivnike, ali i njih ima raznih fela i misljenja, i makar su onoliko medjusobno razliciti kao i oni sa kojima se slazes.

Nekako su mi promicali ti mirotvorni postovi. Izvinjavam se.

Obratiću pažnju ubuduće.

Laku ti noć želim.

Back