Изглед људи некад и сад

Берекин

Buduća legenda
Poruka
29.663
Већ дуго кад гледам старе фотке, познатих и мање познатих личности, и не могу се отети утиску да изгледају старије и "уморније" у односу на наше савременике, људе истих или сличних година. Све те Розе Луксембург, Надежде Петровић, Аписи, Ајнштајни, Орвели ми изгледају престари за своје године. На прагу сам пете деценије, а људи ми се често обраћају са "дечко", а нисам Доријан Греј, кунем се! :whistling: У чему је ствар, слабији фото апарати који нису могли вјеродостојно овјековјечити личности, тежи живот и брзо "старење" или нешто треће? Прилажем фотку Џорџа Орвела (1903-1950).
ОРВЕЛ1.jpg

Да. То сам и ја приметио. Можда се ми више чувамо од њих. Можд асу се више мучили током живота. Заиста не знам шта је.

Мада...сећам се неке слике, неког познаника на ФБ. Објавио је слику када је био мали деца. Родитељи су му деловали старије, мада су у том тренутку били млађи него ја када сам гледао слику.

Али..нпр. отац је цепао одело и кравату, имао густе бркове и дужу косу (не рокерски дужу, већ више... као неки друг службеник из седамдесет и неке).

Коса је била проседа, као и бркови, али кад се загледаш у лице, видиш да је то изузетно млад човек, који је тек нешто мало оседео, а због дуже косе је деловао као прилично сед. Дакле, на слици родитељи на прослави, са баш малим дететом. Вероватно у својим касним двадесетим. Госпођа мајка је имала неку бабасту фризуру (наравно, не за то време), без данашње шминке, тако да је и она деловала далеко старије.

Мислим да не постоји један одговор, већ сплет читавог низа околности који доводи до тога да смо и данас, са пуно година млађи, него наши преци са мало година.

Fizionomija ljudi je bila drugacija i vecinom su bili mrsaviji.
Nije bilo naduvenosti danasnjih generacija...buckasti obrascici, zadrzana voda od djubreta koje jedemo i eto zategnutije koze i mladalackijeg izgleda.
Uz to crno bela slika, na kojoj svi izgledaju starije.
Orvel izgleda dobro na toj slici. Pogledaj samo sjaj u ocima

A to sto te zovu decko, nije bas merodavno...to je ocekivano, jer sve ostalo zvuci uvredljivo.
I ja kad vidim 3 babe komsinice na kupi, ja ih pitam ... kako ste devojke :D
I mi smo "devojke" na treningu zumbe...a raspon godina je od 27 - 57 trenutno

Pa jeste, ovi tvoji sto placaju djecu da se iebu po ulici od 14, dijele kontraceptivne pilule, a ne daju da se vjencaju do 30. Neka nije jos vrijeme.

Brt, mora da se prozivi. Kakvo vencavanje pre 30?

znas li da se ta granica dize, uskoro ce biti 40.

Ujedno, uskoro se pomera granica za vantelesnu oplodnju sa 43. na 45. kako bi se pomoglo parovima.

Uostalom, pogledj sebe.

Imas 45. nikad nista nisi ebo, nisi se zenio ali, kako se granica pomera, jos uvek ima vremena za tebe.

Ovo dvoje mladih ljudi izgledaju mnogo ozbiljnije i starije.
Ne znam..fotografija je dobra i verovatno i retuširana,
Tako se to radilo nekad umesto fotošopiranja,ali istina
je da izgledaju starije nego današnji dvadesetogodišnjaci..

Pogledajte prilog 1186729

Ma, bre, fudbaleri i rokeri iz sedamdesetih i osamdesetih izgledaju starije, a imali dvadesetak godina.

Inace, ovo dvoje, isti moji baba i deda sa stare slike.

Ovo dvoje mladih ljudi izgledaju mnogo ozbiljnije i starije.
Ne znam..fotografija je dobra i verovatno i retuširana,
Tako se to radilo nekad umesto fotošopiranja,ali istina
je da izgledaju starije nego današnji dvadesetogodišnjaci..

Pogledajte prilog 1186729
Mislim da je do garderobe, frizura i ozbiljnih izraza lica.
Meni ne izgledaju mnogo starije kad gledam samo u lice a ne celu sliku.
Nisam ja izgledala nista mladje od nje sa 20...a ni moja cerka.
Samo savremenije

Већ дуго кад гледам старе фотке, познатих и мање познатих личности, и не могу се отети утиску да изгледају старије и "уморније" у односу на наше савременике, људе истих или сличних година. Све те Розе Луксембург, Надежде Петровић, Аписи, Ајнштајни, Орвели ми изгледају престари за своје године. На прагу сам пете деценије, а људи ми се често обраћају са "дечко", а нисам Доријан Греј, кунем се! :whistling: У чему је ствар, слабији фото апарати који нису могли вјеродостојно овјековјечити личности, тежи живот и брзо "старење" или нешто треће? Прилажем фотку Џорџа Орвела (1903-1950).
Pogledajte prilog 1186632
I meni se dešavalo da me oslove sa dečko iako sam 46 godina mlad. Pre par godina me jedna baba pitala u koju školu idem ili beše koji sam razred... :D brada mi je prošarano seda, a inače ne delujem staro...ne bih sebi dao više od 35 da se sretnem na ulici...

jel primećujete kako nedelju dana, mesec dana, godinu dana proleti za čas...i sve brže kako vreme odmiče.... možda se vreme ubrzalo...a organizmi stare istim tempom kao ranije...možda je današnjih 50 ekvivalent nekadašnjih 25 u realnom protoku vremena...

I meni se dešavalo da me oslove sa dečko iako sam 46 godina mlad. Pre par godina me jedna baba pitala u koju školu idem... :D brada mi je prošarano seda, a inače ne delujem staro...ne bih sebi dao više od 35 da se sretnem na ulici...

jel primećujete kako nedelju dana, mesec dana, godinu dana proleti za čas...i sve brže kako vreme odmiče.... možda se vreme ubrzalo...a organizmi stare istim tempom kao ranije...možda je današnjih 50 ekvivalent nekadašnjih 25 u realnom protoku vremena...
Погрешио сам у првом посту. Требало је: "на прагу сам шесте деценије."
Такођер што се тиче браде, мада ми је и коса "повукла". :)
Рођо има 57 година. Шиша се на 0 и свакодневно брије. Нема бора. Не могу се начудити како "младолико" дјелује. Моји су причали да су мог прађеда са 50 година звали "стари". И да је то било уобичајено тада (прва половина 20.века).

priznaj da si otvorio temu da se hvalis
"Признајем само суд своје партије!" :lol:

Ма јок, коме и зашто да се хвалим. Просто ми је несхватљиво. Некидан сам гледао предратне фотке Николе Калабића. Он у униформи поручника, поред њега супруга и дјечица. И он и она изгледају старије. Опет у неколико наврата фотке краљице Марије Карађорђевић. Како је старо та жена изгледала већ крајем 30-их година и почетком 40-их.

Мислим да су били зрелији и озбиљнији.
Ко је наше родитеље водио на упис на факс, рецимо? Оду, упишу се, нико ни не зна шта. Сада родитељи као да они сами полажу пријемни, имају нападе нервозе,све колеге знају да брину, што неко овде рече говоре у множини "полажеМО",...
Данас родитељи иду са децом од 16-17 година код лекара због прехладе. Мени је то и сада незамисливо, а многима нормално.
Мислим да се раније узимао живот у своје руке. Чак и када се живело у заједницама осећао си одговорност.
А има и до моде. Тада је жена са 30 била жена што и јесте, удавала се- не удавала, рађала- не рађала, није девојка. А сада и са 50 изигравају девојке што је трагикомично.
Такође, квалитет зуба највише утиче на изглед и лепоту. Коме брзо пропадну тај брзо остари. Сада сви имају лепе зубе, своје или вештачке.

Back