Izdavanje stana

gost 167296

Iskusan
Poruka
5.962
Treba da izdam stan. Sta mi preporucujete, ugovor ili bez ugovora? Na sta posebno da obratim paznju ako sastavljamo ugovor? Koliko je obicno rok za otkaz ugovora? Koliko otprilike depozita da trazim, stan je 70m2, moderno namesten, bez tehnike?
Svaki savet je dobro dosao, posto sam se prvi put debelo opekla.

Mislis da je bez ugovora bolje? Imas neke valjane argumente? Sta mogu da dobijem a sta da izgubim ako nema ugovora?

Da. Globa drzavi je glavni razlog. Ne vidm sta mozes da izgubis osim da te neko prijavi da izdajes na crno. Ako izdajes na preporuku nece te sigurno neko ispaliti tek tako.
A ovako na oglas jeste rizik ali depozit obavezno unapred,cim krene neplacanje racuna i kasnjenje saopstiti otkazni rok i zadrzati depozit.

Donet je zakon po kome je predvidjena visoka kazna za stanodavca,ako ne prijavi stanara.Kazna je propisana i za stanara.Mislim da je rec o prijavi prebivalista,moguce je da postoji i poreski prekrsaj ako se prihod ne prijavi.Pre neki dan je Politika pisala o tom novom propisu.
U poslove se u principu ne ulazi sa nepouzdanim licima,moze,ali onda mora da sve bude dobro obezbedjeno i da dobar pravnik uredi poslovni odnos.Posebno je rizicno poslovati sa fizickim i pravnim licima koja nemaju imovinu ili stabilne prihode.Sudska presuda ne vredi nista ako duznik nema imovinu ili prihode iz kojih potrazivanje moze da se naplati.
Po pravilu se na stambeni objekat placa porez na imovinu i porez na prihod po osnovu zakupnine.Sve to treba imati u vidu kod ugovaranja visine stanarine.Ja licno ne zakljucujem ugovor,ali do sada nisam imao probleme.Nekad sacekam stanare,zakasne sa isplatom,ali i njima nije lako.Zavisno od grada stan se moze za 2,3 decenije "prodati" kroz kiriju i da i dalje ostane vase vlasnistvo.To je i smisao svakog ulaganja kapitala.Glavnica,po pravilu,treba da bude nepotrosiva.

Jednostavno uznmes 1000 evra zaloga, kirija 2 meseca unapred, sve racune na kraju meseca da ti donese licno na uvid, kontrola stana svake poslednje nedelje u mesecu gde ces ti detaljno sve prekontrolisati>obavezno sve generalije gde radi, broj racuna, raspitas se o svemu da li je duzan osudjivan po bilo kom osnovu, ima li dosije u policiji ukoliko primetis bilo sta da ti se ne svidja ( prica ti da je trenutno u frci, da ima nekih problema sa finasijama .....itd) Dajes mu sut kartu avans zadrzavas i trazis novog stanara.

Jednostavno uznmes 1000 evra zaloga, kirija 2 meseca unapred, sve racune na kraju meseca da ti donese licno na uvid, kontrola stana svake poslednje nedelje u mesecu gde ces ti detaljno sve prekontrolisati>obavezno sve generalije gde radi, broj racuna, raspitas se o svemu da li je duzan osudjivan po bilo kom osnovu, ima li dosije u policiji ukoliko primetis bilo sta da ti se ne svidja ( prica ti da je trenutno u frci, da ima nekih problema sa finasijama .....itd) Dajes mu sut kartu avans zadrzavas i trazis novog stanara.

Uh naizgled jednostavno, da li zaista mislis da tek tako mozes naci coveka koji ima 1000e u dzepu plus jos za dve kirije unapred? Mislim, svakako da ima i takvih ljudi ali verovatnoca da bas takvog nadjem je 1%... To sto si napisao bi bilo najidealnije mislim, ali tesko ostvarivo u praksi. Videcu da izvucem depizita bar onoliko koliko budu iznosile dve zakupnine. Cisto da ako nesto zabrlja imam fore da depozitom isplatim racune za tih 30 dana koliko se predvidja kao otkazni rok...

amonijak, ako ti neko pristane na ove uvjete bježi od njega ko od kuge

Sto?
Ma nema sanse da neko dodje i tek tako istrese 1000e depozita, znas ti koje su to pare... Pogotovo u ovoj krizi, pa taj ko ima 1000e plus jos za dva meseca unapred kirije, verovatno ima u i svoj stan i ne mora da ga iznajmljuje...

Imam iskustva sa visegodisnjim izdavanjem..Ne postoji stanar sa kojim nisam imala problem. Izdavala sam i sa ugovorom i bez ugovora,sa depozitom i bez. Mogu reci da ne postoji provereni sistem. Moras da procenjujes dobro ljude,da proveravas svakog meseca sve - racune, tehniku u stanu, slavine, kvake, prozore... Obavezni su rezervni kljucevi i proveravaj da nije i pored toga 'slucajno' promenjen cilindar! Sto se cene tice trenutno su jako pale.Bolje pristojna cena nego visoka a da nema zainteresovanih.Sve ostalo je samo sreca i iskustvo.Sve najbolje i cetvoro ociju otvori!

Bez obzira na vlasnistvo nad stanom u tudje stambene prostorije se ne moze upadati bez dozvole onog ko tu stanuje.To bi bila neka vrsta provale i u svakom slucaju i krivicno delo.Predstavnici drzavnih organa ne mogu bez posebnog ovlascenja upadati u tudje domove.
Prednje ne znaci da ne treba kontrolisati stanje izdatog stana,ali se to mora raditi dogovorno.Ukoliko vlasnika stana ne moze povremeno da popije kafu kod stanara i da uzme kiriju,tu je odmah nesto sumnjivo.Video sam na netu da je porez na prihod 20% i da vlasnik stana mora sa stanarom da podnese prijavu kod(licna karta i vlasnicki list) organa unutrasnjih poslova.
Biti siromah i ziveti bez imovine nije lako,ali je ona i svojevrsni teret bez obzira na to sto donosi prihode,ali tako je to.Zivot nije jednostavan.
Svi koji misle da je lako imucnima,neka pocnu da kupuju akcije,nepokretnosti,neka osnivaju radnje i preduzeca itd. pa ce videti koliko je to "lako".No,ja sam ipak za stvaraoce i one koji sticu,nezavisno od problema.
Na Filozofiji predlazem izgradnju Nove Civilizacije,a to je neka kombinacija socijalizma i kapitalizma.U tom modelu svi bi bili istovremeno i radnici i kapitalisti.
Pozdrav svima koji sticu na posten nacin!

Bez obzira na vlasnistvo nad stanom u tudje stambene prostorije se ne moze upadati bez dozvole onog ko tu stanuje.To bi bila neka vrsta provale i u svakom slucaju i krivicno delo.Predstavnici drzavnih organa ne mogu bez posebnog ovlascenja upadati u tudje domove.
Prednje ne znaci da ne treba kontrolisati stanje izdatog stana,ali se to mora raditi dogovorno.Ukoliko vlasnika stana ne moze povremeno da popije kafu kod stanara i da uzme kiriju,tu je odmah nesto sumnjivo.Video sam na netu da je porez na prihod 20% i da vlasnik stana mora sa stanarom da podnese prijavu kod(licna karta i vlasnicki list) organa unutrasnjih poslova.
Biti siromah i ziveti bez imovine nije lako,ali je ona i svojevrsni teret bez obzira na to sto donosi prihode,ali tako je to.Zivot nije jednostavan.
Svi koji misle da je lako imucnima,neka pocnu da kupuju akcije,nepokretnosti,neka osnivaju radnje i preduzeca itd. pa ce videti koliko je to "lako".No,ja sam ipak za stvaraoce i one koji sticu,nezavisno od problema.
Na Filozofiji predlazem izgradnju Nove Civilizacije,a to je neka kombinacija socijalizma i kapitalizma.U tom modelu svi bi bili istovremeno i radnici i kapitalisti.
Pozdrav svima koji sticu na posten nacin!

Znas kako, drago mi je sto imam, ali stvarno to izdavanje je krvava rabota. Svaki stanar ma koliko ok bio ostavice neku glupost koja zna da napravi probleme. Poslednja dva puta su bile budale u stanu, jedan ostavio racune drugi nece da placa cistacicu i lozaca, mislim, je l' ja mozda treba da placam cistacicu? Je l' meni cisti zgradu ili njemu? Je l' meni lozac lozi ili njemu? Treba mu zavrnuti grejanje pa da vidim kako nece da placa. Ti podstanari umeju da budu veoma bahati, ponasaju se kao da je stan njihov... Polazim od sebe, nikad ne bi mogla da se ophodim prema tudjim stvarima na taj nacin, ne stavlja se dzaba u ugovor onaj deo - "ponasanje dobrog domacina".
Nisam ni mislila da ulazim u stan tek tako, ali maldaneri napisala da ima kljuc od stana bez obzira sto su stanari unutra, pa me to malo zacudilo, sta ce mi kljuc ako ne smem da udjem unutra?

Moje kolege sa fakulteta zive u jednoj zgradi i vlasnica stana im redovno ulazi kad oni nisu tu, prekontrolise sta ima, ponekad cak i pobrise, oriba nesto... Meni je to bilo van svake pameti...

Најбоље је да продаш стан, платиш ПКД, па ставиш паре у банку, принос је много већи него од кирије које ће и иначе да падају, а и чини ми се да је сигурније, без обзира на ову измишљену драму око евра.

Evo da pojasnim.Ja imam kljuc svih nekretnina.Ne ulazim nikome iza ledja niti upadam.Imam korektan odnos sa normalnim ljudima.U prilog tome je to sto izdajem lokal za prehrambenu radnju istoj zeni pet godina.Ali,moje vlasnistvo moj kljuc.Oko 5 puta sam razvaljivala svoja vrata dok se nisam opametila.Ali kazem ni to nije garancija.Zameni se cilindar za cas.To mi se jednom desilo pa je majstor razbijao prozor pored terase da udje jer taj tip sigurne brave ne moze spolja da se demontira.Racune i sve ostalo manijacki kontrolisem i uvek znam koliko je ko potrosio cega.Veliki stres,briga,posao.A posebna je prica kad neko nece da plati ni izadje.To mi se dva puta desilo.Policija se u to ne mesa,salju na sud.A na sudu pravda je spora i skoro nedostizna.Ispada da je stanar zasticeniji od vlasnika.Ma ludilo.Ako nekoga jos nesto zanima tu sam.

Evo da pojasnim.Ja imam kljuc svih nekretnina.Ne ulazim nikome iza ledja niti upadam.Imam korektan odnos sa normalnim ljudima.U prilog tome je to sto izdajem lokal za prehrambenu radnju istoj zeni pet godina.Ali,moje vlasnistvo moj kljuc.Oko 5 puta sam razvaljivala svoja vrata dok se nisam opametila.Ali kazem ni to nije garancija.Zameni se cilindar za cas.To mi se jednom desilo pa je majstor razbijao prozor pored terase da udje jer taj tip sigurne brave ne moze spolja da se demontira.Racune i sve ostalo manijacki kontrolisem i uvek znam koliko je ko potrosio cega.Veliki stres,briga,posao.A posebna je prica kad neko nece da plati ni izadje.To mi se dva puta desilo.Policija se u to ne mesa,salju na sud.A na sudu pravda je spora i skoro nedostizna.Ispada da je stanar zasticeniji od vlasnika.Ma ludilo.Ako nekoga jos nesto zanima tu sam.

Ако станар није пријављен, избацивање је итекако посао за полицију..

Na zalost nije tako.Policija ne izbacuje nikoga.Ni prijavljenog ni ne prijavljenog.Sve salju na sud pa sa presudom i nalogom sudije izlaze na teren.Moja komsinica pokusava 6 meseci da izbaci iz stana porodicu koja ne placa kiriju.Policija je uputila na sud gde je sve predala i ceka da zakazu.U medjuvremenu je iskljucila struju u stanu,samo to je mogla.I i dalje ne izlaze.Ubacili smederevac i loze.A nju prijavili komunalnoj policiji sto je iskljucila struju.Ludilo.

Jos bih dodala oko overavanja ugovora u sudu o izdavanju.Problem oko toga je sto koji god iznos kirije da napisete opstina ima svoj cenovnik koliko je po njima cena kvadrata na toj lokaciji.I porez vam salju na taj njihov iznos!Uglavnom su njihove cene po kvadratu vece nego realne pa je to jedan od razloga sto ljudi ne overavaju ugovore.Uostalom ugovor nista ne znaci prilikom izbacivanja nekoga.Samo sud i posedovni list su potrebni da nekog izbacite.

Најбоље је да продаш стан, платиш ПКД, па ставиш паре у банку, принос је много већи него од кирије које ће и иначе да падају, а и чини ми се да је сигурније, без обзира на ову измишљену драму око евра.
Ovih dana je Politika objavljivala desetak dana rad nekog zapadnog strucnjaka.On ocekuje slom evra i dolara i davao je niz saveta kako da se sacuva imovina od obezvredjivanja.Ja licno ne tipujem na novac.Dovoljno mi je da se setim 1992. i 1993.godine.Malo mogu da ustedim,ali za sve sto uspem kupujem nepokretnosti.Koja ce ludnica nastupiti sa svetskim valutama to zna samo Svevisnji!?
Inace,imao sam komsiju koji je dolazio u svoj izdati stan da se kupa!?
Vec sam napred rekao,ne posluje se sa svakakvim tipovima.

ulaženjem u stan koji se iznajmi podstanarima bez njihovog prisustva riskiraš da te optuže za nestanak neki dragocjenosti ili novca. jedno od rješenja je najamnina sa uključenim režijama, možda se malo izgubi ali su računi plaćeni. dugo se bavim trgovovinom nekretninama i uvijek podstanar zahtjeva promjenu brave i to je sasvim ispravno. iznajmio je stan i ima pravo kontrolirat ulaske i izlaske u stan.

Na zalost nije tako.Policija ne izbacuje nikoga.Ni prijavljenog ni ne prijavljenog.Sve salju na sud pa sa presudom i nalogom sudije izlaze na teren.Moja komsinica pokusava 6 meseci da izbaci iz stana porodicu koja ne placa kiriju.Policija je uputila na sud gde je sve predala i ceka da zakazu.U medjuvremenu je iskljucila struju u stanu,samo to je mogla.I i dalje ne izlaze.Ubacili smederevac i loze.A nju prijavili komunalnoj policiji sto je iskljucila struju.Ludilo.

Za policiju znam, oni su tu skroz nemocni, imala sam slican problem... Ma kazem, nabolje imati dva privatna buzdovana pa cim ne plate Boze moj, stvari kroz prozor ako nece miliom hoce silom... To se toliko osililo da je to strasno.

Nekako se plasim bas stavljanja tolike sume novca u banku. Sta mislis koliko bi na 60 000e moglo da se izvuce mesecno kamate? Nemam predstavu uopste...

Back