Izdavanje nekratnina

Ima li neko iskustva sa izdavanjem nekretnina? Koje su lose strane toga,sta se sve moze ocekivati od stanara i na sta treba obratiti paznju?

Iz licnoh iskustva.

Najpre zavisi odakle si.Ako si iz BG ili NS,sto pouzdano znam,tamo se ostavljaju dve tri kirije kao depozit,sto je odlicno.Ipak,u manjim mestima je to teze za realizaciju sa placanjem unapred.

Jako toga zavisi koliko imas srece sa stanarima.Apsolutno pravila nema.Vecinom ces se razocarati,jer ljudi toliko aljkavo zive da sam se par puta pitao da li je moguce da im se ne gadi da tako borave u prostoriji.Narocito me je fasciniralo kupatilo.Tu tek mozes da se nagledas svega i svacega.Blagi uzas.

Upravo onim depozitom se stitis da kad stanar izadje mozes da zakrpis sve sto je ovaj ostetio...

Pretpostavljam da te interesuje i ugovor,da li se pravi izmedju dve strane.I sa i bez njega neces se preterano spasiti raznih sitnih i krupnijih problema sa stanarima.Zato je depozit ono sto tebe stiti a njega kao podstanara upozorava da moze ostati bez toga ako napravi stetu.

Znas sta problem je sto su ljudi povrsni i uopsteno lose procenjuju druge..znaci meni nema sanse da bi neko aljkav uleteo..postoje pitanja koja se trebaju postaviti i striktno se toga pridrzavati..napraviti ugovor i nema zaebancije..zato se trazi nepusac..u vise oglasa se naglasava studenti..bez dece..zaposleni itd itd..i ako se nesto pokvari to se vidi dal je od dotrajalosti ili necije nespretnosti..a realno treba preko preporuke ici ako je moguce..pitati nekog ko zna kome treba stan..i sto manje namestaja samo osnovno..pa i proba dolazi u obzir

bilo kome i sta da izdas, od pocetka svakog prvpg do 5, trazis kiriju sa svim placenim racunima, ako jedan mesec to neuradis, stuja ide 50 000, dazbine neplacene i onda im je jeftinije da predju u drugu nekretninu, kao sa malom decom, malo pustis, rasture sve po kuci, naznaci da ti se nesisplati da izdas ako ce da sve uniste, ako sklopis ugovor placas porez, najbolje napravis ugovor a neoveris, za nazanakom da se sve osteceno placa, i struja komunalije strogo na vreme, i uzmes nesto depozita obavezno

Један коментар ''с друге стране'', пошто ја изнајмљујем стан, али ми је понашање станодаваца познато. Тражи се депозит од бар једне пуне кирије, плаћање датума кад се договорите и доказ о плаћеним рачунима. По мом мишљењу, паметније ти је да изјавиш да ти плаћаш поправке (урачунаћеш у цену још 10-20 јура), станари ће да се осећају сигурније, а и неће да ти сакривају ако је нешто рикнуло да им не би одбио од депозита, па да се пријатно изненадиш кад се иселе. Иначе, нормалан станар, а богме и газда се тешко налазе...

Posto svoj stan idajem nekih 1,5 godina zelim da naglasim da nema sanse da uzmete 2-3 kirije kao depozit.Samo jedna.Ukoliko izdajete super skockan stan(kao ja) to vam nece biti dovoljno da popravite eventualnu stetu.Prvi stanari su mi bili neki mlad par,ali su bili jako kratko tj.kad nisu imali da plate drugu kiriju,negde oko 15.-og u mesecu mi je puko film i morali su napolje.Nisu napravili neku stetu,ali sam najveci deo depozita zadrzao(za racune,na ime kirije za pola meseca...).
Posle njih je dosla zena,intelektualka sa maloletnim sinom.Ona je tu i danas.Sto se tice placanja sve je ok,nema kasnjenja.S druge strane toliko kolicinu aljkavosti u zivotu nisam video.Toliki nered,sve je prljavo,masno,odvratno.Dvoumim se da li da je ostavim i dalje tu ili da joj dam pedalu.Medjutim za tu kiriju cu jako tesko(neizvodljivo)ponovo izdati stan,tako da mislim da cu je ipak ostaviti do daljnjeg.
Neko je pomenuo ugovore,to zaboravite,posto nisu sudski overeni nemaju ama bas nikakvu tezinu.
Ono sto mene muci je:ukoliko steta predje depozit kako naplatiti??(mada znam i odgovor:nikako)

Hvala vam na odgovorima. Ne planiram da izdajem namesten,nego prazan stan,tako da oni ce biti odgovorni za svoje stvari. Takodje imam klimu,internet,2 fiksna telefona,internet i jedan fiksni mogu da se izgase...
Zanima me jos,ako neko dugo zivi u tom stanu,nekoliko godina,da li mora da ga okreci,da sredi nesto sto je isprljao pokvario?

Razumem strah stanodavaca, ali, kao sto neko rece, sve je u proceni. Procenite coveka. Ja sam promenio 5 stanova. Sa svakim gazdom sam imao odnos da ako se nesto pokvari (od zastarelosti) mene je sramota da ga zovem, a kad dodje, njega je sramota sto ga nisam zvao ranije, i insistira da ga sledeci put zovem odmah. Dalje, sve kvarove placa stanodavac (kvar sporeta, grla sijalice itd). Sto se tice placanja, opet sam sa svakim imao odnos da ga ja zovem na vreme, on dodje, i kaze "nisi morao sad, polako, lagano itd".

A da napomenem kao stanar jednu stvar: mene odvlaci od stana sve to sto ste vi napisali. Sva pravila. Jednom sam dosao da gledam stan i stanodac je imao monolog od par minuta. Glasio je otprilike ovako: dve kirije unapred, u prva dva meseca ako se nesto pokvari on placa, posle toga ja (mislim, zasto bih ja placao pokvaren sporet, on bi crko kod svakog stanara). Obavezno krecenje posle izlaska itd. Apsolutno sam otisao odatle. Ne volim naredbe, pogotovo ne od polupismenih ljudi koji su sad kao gazde.

Znaci, moj savet je: pricajte sve lepo, porazgovarajte sa kandidatom, ispitajte ga ko je sta je, vidi se da li je neko normalan.

stanodavac je duzan da popravlja kvarove u kuci ali ima i stanara koji znaju da urnisu stvari i da stanodavac stalno to isto popravlja(zatezanje virbli do besvesti,pa kada pocne da curi,cima stanodavca..)

najbolje je za stanara imati studenta/studentkinju,sve ostalo je rizicno,jer moze neko da tvrdi da radi ne znam koji posao ali bez dokaza se upustate u ogroman rizik...npr.moze ladno da diluje drogu u stanu,pa kada ga navataju,sledi vam info razgovor u policiji

najteze je sa porodicama-ako ostanu bez novca,radice vas na sentimentalnost(nemamo gde,sacekaj mesesc-dva za placanja a to se pretvori u 5 meseci,pa racunajte,kirija+struja+unisten stan i isele se iz stana) ali tu stanodavac ne sme imati sentimentalnosti jer on nije socijalna ustanova i drzava,stan je izdao jer mu je novac potreban

nijedan podstanar se ne ponasa prema stanu koji je iznajmio kao prema svome

Poslednja izmena:
stanodavac je duzan da popravlja kvarove u kuci ali ima i stanara koji znaju da urnisu stvari i da stanodavac stalno to isto popravlja(zatezanje virbli do besvesti,pa kada pocne da curi,cima stanodavca..)

najbolje je za stanara imati studenta/studentkinju,sve ostalo je rizicno,jer moze neko da tvrdi da radi ne znam koji posao ali bez dokaza se upustate u ogroman rizik...npr.moze ladno da diluje drogu u stanu,pa kada ga navataju,sledi vam info razgovor u policiji

najteze je sa porodicama-ako ostanu bez novca,radice vas na sentimentalnost(nemamo gde,sacekaj mesesc-dva za placanja a to se pretvori u 5 meseci,pa racunajte,kirija+struja+unisten stan i isele se iz stana) ali tu stanodavac ne sme imati sentimentalnosti jer on nije socijalna ustanova i drzava,stan je izdao jer mu je novac potreban

nijedan podstanar se ne ponasa prema stanu koji je iznajmio kao prema svome

Verujem da je vecina takva, ali evo, ja nisam. Desilo mi se u jednom stanu da sam u nekoj zavrzlami nogom zakacio zid, pa je ostala mala, kao od komarca, crna mrlja na zidu. Nervirao sam se 10 dana zbog toga. Da je moj stan, rekao bih "bas me briga, ja sam kriv", a ovako me bilo sramota sta ce gazda reci. Na kraju, naravno, nije ni primetio, jer je stvarno mizerno bilo.

A ovo za studente: Ko ti garantuje da student ne diluje drogu u stanu? Evo jos jednog mog primera (da se razumemo, i ja sam studirao dok sam ziveo kao podstanar, ali spadam u mirnije ljude). Naime, otisao sam kuci na 10 dana. Dao sam bratu od tetke da koristi stan na 7 dana (on mi je trazio). Kada sam se vratio, luster je bio polomljen, svuda pikavci po sobi, sve smrdi na duvan i alkohol (i ko zna na sta jos), video sam papir od tablica na osnovu koga sam mogao da zakljucim da je vise od 6 osoba bilo u stanu (znaci zurka)... Nazalost, dosta studenata zivi tako.

Poslednja izmena:

Back