IZBORI 2012 : igra staklenim perlama

Треба ли изаћи на изборе?

• Да

• Не

• Не знам

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

vlada.visoki

Aktivan član
Poruka
1.663
I ....počinje ......

Ne znam da li je to većini ljudi jasno al po postupcima političara je evidentno da se ušlo ozbiljno u predizbornu kampanju za izbore 2012 .... doduse retko ko to priznaje ( zvanično samo SDPS i PUPS ušli u kampanju) ali je stvar evidentna .... sada se politika i ponasanje stranaka kreira prema potrebi da se pobedi na izborima .... pa da vidimo kako se stranke ponasaju.... evo moje kratke analize pa da cujem vas ......

DS - čini se da je većina ljudi u ovoj stranci savrseno svesna da su izbori izgubljeni ..... pitanje je samo sa kojim rezultatom ce ih protivnik potuci ali je ocigledno da je poraz neminovan ..... pametni politicari se vec spremaju za tu situaciju .... pravi se pozicija za jaku opoziciju .....sve prljavo i lose prenosi se na par ljudi iz stranke .... Đelića , Cetkovića , Čomićku , Kulundžiju , Borisa Tadica ......... Istovremeno prave se lideri za neko novo vreme ( Dragan Đilas ) ...... Dakle DS će u opoziciju , ali su u ovoj stranci svesni da i oni koji ih naslede neće mnogo što šta uraditi te da će imati šansu već na narednim izborima da se vrate u igru .... naravno ako se prethodno operu od gore navedenih...... oni i B. Tadić koji gubi naredne izbore su proslost i novu DS koja ce nastati posle ovih izbora predvodice Đilas sa ljudima koje proceni da bi mogao da zadrži u stranci i u budućnosti iskoristi...... Jedini način da ostanu na vlasti je eventualna koalicija sa SNS-om , posle izbora..... iako nije nemoguće ne verujem u to .... takva politika po meni ubila bi do narednih izbora obadve stranke ....

SNS - čitava filozofija ove stranke ogleda se u jednoj jedinoj rečenici ... JEDINI KOJI MOGU DA POBEDE DS ... oni su izbacili tu krilaticu na koju se upecalo dosta gradjana Srbije .... narocito onih koji im nisu bili bliski ali kojima je DS politički apsolutno neprihvatljiv .... za SNS se danas glasa na sledeci nacin .... ni oni nisu dobri , al vala samo ove žute da ne gledam više ...... oni dakle koriste opšte nezadovoljstvo liderom vladajuće koalicije i rastu na tom talasu kao lider opozicije .... građani nisu spremni da gledaju sire i potraze neku alternativnu opciju , ovako im je sigurnije ..... kao i pre 11 godina , ne glasa se za vec protiv ...... uostalom to je i Nikolic priznao u jednoj recenici na mitingu posle kog je poceo da strajkuje a koja je glasila ovako : " ONI TREBA DA ZNAJU DA VI NAS U OVOLIKOM BROJU NE PODRŽAVATE ZATO ŠTO SMO MI MNOGO DOBRI NEGO ZATO ŠTO SU ONI MNOGO LOŠI!" ......sramna i nedemokratska izjava ali šta da se radi .......
Sns u skladu sa ovom potrebom da budu manje loša, uglavnom se ponaša demagoški bez spremnosti da ponudi rešenja. NEMATE KONKRETAN STAV U POGLEDU KOSOVA, U POGLEDU EU ..... u pogledu bilo čega .... imate zid cutanja u ovoj stranci i politiku zasnovanu na ispitivanju javnog mnjenja ...POBEDITI , DOBITI IZBORE TO JE JEDINI CILJ ........ prema tome, ispitujmo javno mnjenje i zalazimo se za ono za sta je većina ....DEMAGOSKI I NEODGOVORNO ....ALI ĆE IM DONETI REZULTATE ........

SPS - jedina stranka kojoj je prema svim istrazivanjima porastao rejting u vladajucoj koaliciji ...... razlozi : ne mogu biti tretirani kao izdajnici ideja od ranije , jer je to nešto što se svima može pripisati .... ne mogu više biti ni tretirani kao aveti prošlosti jer su se navodno reformisali ..... ivica dačić nije puno uradio ali je sve što je uradio sjajno marketinski prezentovao , pa je jedan od ministara sa najvecim rejtingom .... prema istrazivanju blica, drugi , odmah iza ljajica ........... podrzace ih i dosta ljudi koji su glasali ranije za radikale a posle svađe između kumova se razocarali i u jedne i u druge pa pronašli najblize utočiste ..... istina deo glasova tih ljudi oticice i DSS-u , mozda cak i SDPS-u ...... ipak SPS ostaje pozeljna udavaca , ako ponovo naprave istu koaliciju mogu i do 10 posto .... a to znaci da su sigurni u novoj vladi ko god da u njoj bude vecina, mozda i sa premijerskom funkcijom , mada, pitanje je ....... jedino sto moze da ih odvoji od vlasti je koalicija SNS-DS posle izbora.... teoretski to nije nemoguce ali mislim da nije neizvodljivo, ...ipak ako se to dogodi to će ubiti te dve stranke i na narednim izborima SPS bi mogao i do velike pobede ..... sve u svemu to je stranka koja se lepo sminka, bez sminke nije ni blizu ..... jer kada se ista skine, vidite da su im mnogi clanovi sirom Srbije ugurani u upravne odbore raznoraznih firmi i da ta stranka opet kao nekad ozbiljno nosi ozloglasenu partokratiju ...... DA BUDEM VRLO JASAN OČEKUJEM DA IZAĐU NA IZBORE ZAJEDNO SA JS I PUPSOM (bez obzira na gluposti pupsa koje smo danas čuli)

URS ---- Decentralizacija , poslednja velika laž VELIKOG POLITIČARA MLAĐANA DINKIĆA ..... Da se razumemo , Dinkić je nikakav državnik, od njega niko u Srbiji neće imati ništa dobro ali je veliki političar jer je najbolji manipulator u Srbiji .... on osluškuje puls naroda i na osnovu tog pulsa smisli maestralnu laž koju prodaje ljudima , prevuče se preko cenzusa, napravi vladu a onda bude opozicija samom sebi ...... STRUCNOST ISPRED POLITIKE , AKCIJE OD DVE HILJADE EVRA , DECENTRALIZACIJA .....majstorski trikovi neobrazovanom narodu , nema sta .......... i naravno najsiri mogući koalicioni kapacitet .....narocito sa onima koje kritikuje .....

DSS .....Gde je Vojislav Koštunica? Da li je taj čovek uopšte živ? ..... Lider ove stranke postoji samo kroz povremena saopštenja medijima ... to bi možda bilo dovoljno u Švedskoj ali ne i u Srbiji ..... Koštunica uspavanog imidža sve više na tom imidžu radi , a onu liniju poštenja na koju je igrao oduzimaju mu bliski saradnici ( npr . slučaj Kolubara) ..... politika ove stranke ( ideološki ne tako loša) svela se u poslednje vreme na priču o KIM! Daleko od toga da je ova tema nebitna ALI ....ljude u ovoj zemlji interesuju i neke druge stvari . DSS-ovci toga ocigledno nisu svesni i to ih može koštati ...... Zbog te pasivnosti , na 7 posto im je u jednom momentu pao rejting sa tendenciom da ide dole ..... u poslednje vreme spasava ih sukob na relaciji SRS-SNS ..... ljudi bliski ovim opcijama a razocarani medjusobnim sukobima istih mogu kao najblize utočiste pronaći DSS ........

LDP ..... Za većinu građana Srbije i to veliku njihovi stavovi su neprihvatljivi , a naročito biografija njihovog lidera .... to je ono što ih ometa da budu vrlo znacajan igrac.... međutim sigurno je da nisu nebitni i da im je rejting porastao u odnosu na prethodne izbore .... razlozi : pad popularnosti DS-a , i JASNA POLITIKA ( na ovom drugom im odajem priznanje) . Ne slažem se sa tom politikom , čak nam se dijametralno razlikuju stavovi ali mi se veoma dopada što je svima jasno kakvi su stavovi ove stranke..... oni su za bezuslovni ulazak u EU i NATO , ZA LGBT PARADU ,oni su za Ahtisarijev plan na Kosovu , oni su za LIBERALNI KAPITALIZAM pa ko se snađe snađe ....... uzmi ili ostavi , tako je u LDP-u ..... i uzeće oko 7% ljudi a ako budu imali dobru kampanju možda i koji procenat više.

SDPS ..... stranka koja prvi put izlazi na izbore.... prema istrazivanjima sa snagom od 3,8% što svakako nije malo za stranku koja se pojavila pre nepune 2 godine. Inpresivan je njihov učinak u formiranju gradskih i opštinskih odbora...ako se dobro raspitate videćete da imaju oko 150 odbora širom Srbije .... više čak i od SNS-a i DS......međutim radi se o stranci čiji je samo jedan član poznat široj javnosti , predsednik Rasim Ljajić. Ostali ljudi nisu bar za sada dovoljno medijski predstavljeni i to ovoj stranci može da bude ozbiljan problem ali i nedostatak izvora finansiranja je problem za socijaldemokrate tkđ.
Pred njima se nalazi izbor..... samostalno ili u koaliciji na izbore ..... ako se izađe samostalno i ne uspe domašiti cenzus to bi bilo samoubistvo , ako se izađe u koaliciji stranka ima šansu da u parlament provuče svoje ljude napravi sopstveni poslanički klub i ispromoviše ljude .... te da kao metu odredi naredne izbore.....međutim , stvari nisu tako jednostavne ......postavlja se pitanje SA KIM U KOALICIJU ..... i mnogi bi rekli sa DS-om ....ali postoji problem , najveći deo ljudi koji podržava SDPS podržava ga zbog imidža poštenog čoveka koji ima Rasim Ljajić .... ipak velika većina tih ljudi ne može očima da gleda ni DS ni URS ....predizborna koalicija sa istima po mom mišljenju mogla bi da dovede do toga da čak ni članovi ove stranke ne glasaju za nju ......e sada , otići sa SNSom ....hm, nije nemoguće ali nije baš ni realno , Nikolić je umeo u najmanju ruku nekorektno da govori o Ljajiću .... ipak Vučić ga je pozvao u savez na osnivanju SDPS-a... da li poziv stoji i dalje .....pitanje je ...... Po meni za ovu stranku najbolje je da izađe na izbore u koaliciji sa SPS-om ..... mislim da bi zajedno mogli i do 15% (uz jaku marketinšku kampanju i sa stavljanjem primata na socijalnu politiku) ....a mislim i da bi to prihvatili glasači obadve stranke .....šta će biti videćemo

NASTAVAK ....

SRS - Zaustavili su ikarov pad i s obzirom na radikalizaciuju političke scene generalno, vratili se u igru , preko cenzusa .....mnogo ljudi koji su skloni da politiku kao pojavu pojednostave i ne ulaze u suštinu , te da političke stavove zasnivaju na iracionalnim emocijama podrzaće SRS! Idu preko cenzusa , ali ne daleko. Međutim , meni je sudbina ove stranke za period nakon izbora interesantnija ....i potpuno nepredvidiva ......oni kažu da ČEKAJU ŠEŠELJA ....ako se isti vrati a politička scena još više primitivizuje i ako se nastavi pad zivotnog standarda u Srbiji imaju šansu ....ako se ne ispune ove pretpostavke, postaće prošlost.... sudbine stranaka kao što su DSS, SNS ili pokreta kao Dveri ... tkđ mogu uticati na budućnost ove stranke .... pad neke od pomenutih ( a predviđam pad DSS-a) ...može dovesti do osnaženja SRS-a ...... ali bi i rast DVERI a možda i DSS-a( za šta ja ne vidim prostor) .... mogao da oslabi radikale

Dveri ..... hm .... smatram da su još oni vredni pomena u ovoj priči jer smatram da će rezultati ostalih stranaka koje ovde nismo pomenuli biti marginalni ...ne mogu da procenim domet ovog pokreta-stranke .....oni će s obzirom na svoju retoriku gađati biračko telo DSS-a , Radikala , ali donekle i SDPS-a i SNS-a ..... kulturnim nastupima mogu da oštete ljajica a desničarskim stavovima radikale , pa donekle i dss i sns ..... klerističkim pogledima kradu biračko telo Koštunici.... čini se dakle da je DSS sada na početku najugroženiji eventualnim jačanjem Dveri ..... Mislim međutim da im je zbog slabe stranačke infrastrukture na ovim izborima ako izađu samostalno ipak cenzus previše daleko .... za budućnost , hm nikad se ne zna .....
Postoji doista i ona priča da su dotični infiltrirani od strane DS da otkinu koji procenat SNS-u i DSS-u ...... nije nemoguće .....mada ne bih mogao ni da budem siguran u to ...... više verujem da su stvoreni od klerista koji su izgubili nadu u Koštunicu .....

epa tako , ja se baš raspisah ali nije moglo kraće ;) nadam se da sam pokrenuo jednu zanimljivu temu .... dosta široku , pa hajde malo da zajedno analiziramo aktuelnu političku scenu sa politikološkog stanovišta .... dragi forumaši, imate reč :)

Iskreno ocekivao sam malo vise analize od tako pausalnih ocena .....narocito nerealnih...zar neko misli da je moguca vlada sns-dss-sps...u kojoj niko od sns-ovaca nije ni premijer a kasnije predsednik?

Ne mislim da je moguca takva podela pozicija, ali bi bila najidealnija u tom sastavu, jer mislim da su njih dvojica najsposobniji za te pozicije, a SNS to ne pravi razliku, jer bi imali vecinu medju ministrima svakako, situacija je bila slicna sa Kostunicom premijerom.

Ako ovi dodju sto sam naveo, vratit ce im za "Kolubaru" i ako nista, imat cemo pune zatvore lopova i kriminalaca, a moguce i politicara, pa ce stvari krenuti u dobrom smeru.

Ekonomski parametri su za mene razlika izmedju uvoza i izvoza i struktura ekonomije Srbije.

Lopova ima svugda. I zatvoriti lopove je samo prvi korak.

Nece Ivica da izlazi iz dobitne kombinacije-jos kad mu Tadic bude ponudio mesto premijera...eto ti nove-stare vlade...

Па да ли си ти нормалан. Од како је ушао у политику, Тома од Водокотлића има само једну жељу, а то је да буде премијер ... Е неће моћи Ивица да буде премијер, ја ти кажем ;)

Па да ли си ти нормалан. Од како је ушао у политику, Тома од Водокотлића има само једну жељу, а то је да буде премијер ... Е неће моћи Ивица да буде премијер, ја ти кажем ;)

Ma nema sanse,kakv crni Toma...svi ga posmatraju kao Murtu...zamisli kako ce se "uvaliti" i "cerupati" oni koji tako dugo cekaju da dobiju vlast-pa nisu se oni toliko zrtvovali da bi bili posteni,morace ljudi maksimalno da "iskoriste" svoj mandat...

Back