Izbor monitora

General Dus@n

Iskusan
Poruka
6.505
Pozdrav svima,

Stari monitor mi je pred riknjavanjem te sam prinuđen na kupovinu novog, a o monitorima blage veze nemam. :dash:
Koji monitor možete da mi preporučite do 25000 dinara? Šta je najbitnije da gledam pri kupovini? Koji tip je bolji, IPS ili TN? Koliko je bitan kontrast i odziv pri izboru?
Za oko su mi zapala dva modela pa ako može neko mišljenje o njima:

1. http://www.emmi.rs/monitor-monitor-24-asus-vx248h-led.11.html?productId=49991

2. http://www.emmi.rs/monitor-monitor-24-lg-24mp58vq-p-ips.11.html?productId=56496

Inace racunar mi uglavnom sluzi za igrice i surfovanje a nov racunar sam skoro kupio. (intel i5 4460, 16gb ram DDR3 , R7 370 graficka, 1TB HDD .... )

Unapred zahvalan.... pozdrav! :)

Poslednja izmena:
veoma teško ali za igre ti treba veća rezolucija, Vreme odziva 1ms je odlično, Ugao vidljivosti dobra, ugrađeni zvučnici nevalja, bilo bi dobro da ima kameru,

panel je najbitnije, relevantno za panel je TN, PVA, MVA i IPS.

IPS - In-Plane Switching - ovaj je najbolji može vas nekoliko da gleda, koristi jer dobro se vidi iz svakog ugla

TN-vs-IPS.png

Asus VS247HR za € 110 odlična cena

• Screen size: 23.6"/​59.9cm
• Resolution: 1920x1080, 16:9
• Brightness: 250cd/​m²
• Contrast: not specified (static), 50.000.000:1 (dynamic)
• Response time: 2ms
• Viewing angle: 170°/​160°
• Panel: TN
• Refresh rate: 60Hz
• Connectors: VGA, DVI, HDMI
• Other connectors: not available
• Ergonomics: not available
• VESA: 100x100 (free)
• Power consumption: 22.7W (typical), 0.5W (standby)
• Special features: LED backlight
• Warranty: three years

ViewSonic VX2363Smhl, 23" from € 142 ovaj ima IPSpanel za ove pare stim panelom nema bolje ni jeftinije, veoma povoljno.

• Screen size: 23"/​58.4cm
• Resolution: 1920x1080, 16:9
• Brightness: 250cd/​m²
• Contrast: 1.000:1 (static), 50.000.000:1 (dynamic)
• Response time: 2ms
• Viewing angle: 178°/​178°
• Panel: IPS • Refresh rate: 60Hz
• Connectors: VGA, 1x HDMI 1.4 (MHL), 1x HDMI
• Other connectors: not available • Ergonomics: not available
• VESA: 100x100 (free)
• Power consumption: 21W (typical), not specified (standby)
• Colour gamut: 95% sRGB
• Special features: LED backlight, loudspeaker (2x 1.5W), EPEAT Silver, flicker-free
• Warranty: two years (on site)

Svakako da za te pare ne moze nista da se uzme nista spektakularno ali Full HD rezolucija se podrazumeva..
Znam da su IPS monitori bolji po kvalitetu boje i po uglovima gledanja, ali vidim da je skoro svima kontrast 1000:1 dok je kod TN mnogo veci, koliki je zapravo uticaj kontrasta na kvalitet slike?
Vise sam za LG varijantu.. cak je i odziv od 5ms sasvim solidan za tu vrstu monitora.

Svakako da za te pare ne moze nista da se uzme nista spektakularno ali Full HD rezolucija se podrazumeva..
Znam da su IPS monitori bolji po kvalitetu boje i po uglovima gledanja, ali vidim da je skoro svima kontrast 1000:1 dok je kod TN mnogo veci, koliki je zapravo uticaj kontrasta na kvalitet slike?

u tome i jeste fora kvalitetan panel pokaže ti sliku iz svakog ugla, tn ti je da čitaš tekst koji sa osvetljenje izbija oči...
99% jesu tn jeftino naprave skupo prodaju nebitno koji proizvodžač,
imaš stotine marke a samo nekoliko proizvodžača za panel ;) Samsung, Philips, LG.

Samo 1% su IPS, tehnologija za tv, naravno da tv imaju veći kvalitet za grafiku nego za pc, ti hoćeš za igre
inače možeš uzeti i tn, samo sam razjasnio u čemu je štos.

u tome i jeste fora kvalitetan panel pokaže ti sliku iz svakog ugla, tn ti je da čitaš tekst koji sa osvetljenje izbija oči...
99% jesu tn jeftino naprave skupo prodaju nebitno koji proizvodžač,
imaš stotine marke a samo nekoliko proizvodžača za panel ;) Samsung, Philips, LG.

Samo 1% su IPS, tehnologija za tv, naravno da tv imaju veći kvalitet za grafiku nego za pc, ti hoćeš za igre
inače možeš uzeti i tn, samo sam razjasnio u čemu je štos.

Dakle tvoja preporuka je ovaj LG ips monitor koji sam naveo u linku ?? :) Hvala na objašnjenju...

ako neigraš jake igre uzmi ga inače moraćeš neki sa 2ms, dobro bi bilo kada bi ovaj našao ViewSonic VX2363Smhl, oba su nova modela od 2016.

---------- ---------------------------

DEl je nakada bio, imao sam jedan koji je koštao € 700 radio nekih 6 godina odličan bio, ali taj kvalitet nemaju više samo cenu jaku ništa drugo.

--------------------------- -------------------------------

nadam se da ste nešto naučili, :mrgreen:

Poslednja izmena:
Koji model?

ako neigraš jake igre uzmi ga inače moraćeš neki sa 2ms, dobro bi bilo kada bi ovaj našao ViewSonic VX2363Smhl, oba su nova modela od 2016.

---------- ---------------------------

DEl je nakada bio, imao sam jedan koji je koštao € 700 radio nekih 6 godina odličan bio, ali taj kvalitet nemaju više samo cenu jaku ništa drugo.

--------------------------- -------------------------------

nadam se da ste nešto naučili, :mrgreen:

Šta ti znači ovo "ako ne igraš jake igre" ? Mislim da ljudsko oko i ne može da primeti razliku u odzivu između 2 i 5 ms...
http://www.winwin.rs/monitor-23-vie...fullhd-2ms-mhl-hdmi-speaker-beli-4713888.html mislis na ovaj?

sta ce kome 4k monitor

4 puta su zahtevniji i treba ti 4 puta jaci hardver za isti utisak

nemate oci kao sokolovi , ne lazite se .

imam monitor 21,5 inca i tv 32 inca , oba ful hd

povezao sam oba na isti komp i skoro je isto

ima razlike kad se zagledas , nije da nema ali to je toliko minorno i nebitno u svakodnevnom prosecnom radu da se ne moze opisati

Ја ти препоручујем ..BENQ GC2870H Full HD LED...од 28" који код List Computers-a кошта тачно 24.599 дин ( са ПДВ ) и бесплатним превозом до твоје адресе...:D;):p

Допуна:

Само код List Computers-a гаранција је ..3 године...;)

Poslednja izmena:
А...питање је колико је то " уопште битно "...за било шта ...јер нико не гледа монитор под радијусом од 178º....:nono3:

Монитор који сам му препоручио ...је ВА ( није ИПС )...и када сам га гледао под ...отприлике од 75º ( збирног радијуса од 150º )...није променио боју " ни за нијансу "...:aha2:

Тај...ИПС...диже цену монитора, а... не вреди ништа...:aha2:...и дође ко " такса за будале " ...:lol::lol::lol:

А...питање је колико је то " уопште битно "...за било шта ...јер нико не гледа монитор под радијусом од 178º....:nono3:

Монитор који сам му препоручио ...је ВА ( није ИПС )...и када сам га гледао под ...отприлике од 75º ( збирног радијуса од 150º )...није променио боју " ни за нијансу "...:aha2:

Тај...ИПС...диже цену монитора, а... не вреди ништа...:aha2:...и дође ко " такса за будале " ...:lol::lol::lol:

Ti prijatelju nemas pojma sta pricas...tj.PRICAS NAPAMET!!Kao prvo jeste ogromna razlika je IPS u odnosu na bilo sta drugo-i na papiru i realno...a kao drugo jos veca je razlika u VERTIKALNOM uglu glednanja....I opwet zavisi kome za sta treba-za nekog ko se bavi obradom fotki, dizajnom itd-precizne boje koje se nece menjati pri pomaku od par cm je BITNO!Sa Cvinkerom se opet ne bih slozio da su IPS krucijklno bitni za gajming-tu su bitnije neke druge stvari-osvezavanje u Hz itd...Tu treba juriti osvezavanje od 144 Hz

Back