Izbor, 5 (pauza)

za mog čitatelja, @Sandveil dance

Sve što je bilo lepo i plemenito na Ovome Svetu, po svojoj su nepojmljivoj visokorodnosti doneli Prvi. Mada su vrste imale istog Oca, i među sobom bile srodne baš kao i braća od jednog roditelja, tako je isto prvorodstvo nagrađeno milošću koje samo starijem sleduje, i u kojem mlađi mora zanavek ostati nedostojniji, i puki sledbenik. Ništa što Čovek danas poznaje kao svoj izraz i delovanje, ništa što je kao takvo poznavao ikada, nije bilo a da nije naučeno od Prvih. Muzika i slovo, ognjište i zakon, Čovek se samo naučio mudrosti starijeg brata. I kao što učenik nikada ne nadraste svog učitelja, tako ni Ljudi nikada nisu stekli mudrosti mnogo veće od pukog majstorstva podražavanja. Sestra Isolda se pitala šta će za Čoveka značiti prva zora koja osvane na Ovome Svetu bez prisustva Starijeg Naroda. Šta će doneti naredne stotine godina bez nemušte svesti s kojom Čovek raste i umire, svesti o postojanju plemenitosti i visokorođa kao jedine njemu ikada znane a direktne veze s bogovima.

Ako izgubi tu vezu, i onda je, po svojoj lakoumnoj prirodi, ubrzo zaboravi, u šta će se izroditi?

Sve je bio nauk bogova, baš kako je Beata Nemeth rekla, ali sestra Isolda se znala upitati zašto su bogovi smatrali da Čoveku trebaju uskratiti jedinu svest o njima da bi opstao.

Dogme Reda su to zvale slobodna volja. Stariji Narod je nema, on nikada ne gubi svest o postojanju božanstava, i nikada mu to nije, i neće biti u moći. Posmatrajući ih te večeri u svom samostanu, sestra Isolda se upitala zašto se ta mogućnost izbora nazivala Darom. Uvek kad bi pomislila na Prve, zabolela bi je duša koja nije imala mogućnost da poseduje svest bez odabira.

Oni su znali, mislila je. Gledajući ih, mislila je kako čak i u ovom trenutku, evo upravo sada, oni poznaju svoju vezu s bogovima. Za nju, kao Čoveka, to je bilo više Učenje nego bilo šta drugo. Nešto što je u svom životu odlučila poštovati. I možda zbog svog izbora, usled svoje slobodne volje, jednom zadobije nezamislive nagrade i milosti, opet bi sve to dala za samo jedan trenutak apsolutne svesti.

I da ne bi više nikog gnjavila, a kako ne smem postavljati linkove ovde, @Sandveil dance molim za dozvolu da ti pošaljem sve u jednom linku, sa Smashwordsa, na pp. Ako te zanima, naravno:)

Ma slobodno možeš i na moj mail.
Evo ti - Sfyontull11@gmail.com
Ali ovi tvoji nastavci su imali po 250 i više pregleda.
Čini mi se da imaš više čitalaca nego što misliš, samo što ne ostavljaju komentare.
Ostaće uskraćeni za ostatak priče.
Hvala, mada znam da su to samo ljudi koji su otvorili i odmah zatvorili.
Poslaću ti link, privatan je, tamo mi je ime, pa ako budeš zaintersovana čitaj ako ne nikom ništa :)
Kako god, vala ti na pažnji, zaista si vanredna osoba.

Back