izbir objektiva, iskustva i kritike

nikolazrr

Početnik
Poruka
11
Pozdrav svima, nalazim se u nekoj dilemi i trebala bi mi pomoc. Dobio sam ponudu od nekog drugara da radim u nekom Pub-u kao fotograf i to mi je ok jer sta fali da malo unovcim hobi :) Imam nikon d90 i tamron 17-50mm 2.8 bez stabilizacije.Blic je manuelni neki neewer tt560, jeste da je manuelni ali mi je ok i imam u planu sb600. Objektiv je ovako skroz ok i prezadovoljan sam kvalitetom slika po danu ali pri slabijem svetlu imam malo problem sa auto fokusom. Jako cesto ga omasi ali kad ubode slike su super. Posto je to pub a ne neki nocni klub gde je gotovo potpuni mrak da li bi mi bilo pametno da uzmem nikon 18-105 3.5-5.6 VR umesto ovog? CItao sam negde po netu da se dosta ljudi zali na ovaj tamron da ima los autofokus pri slabijem svetlu sto nisam cuo za nikona a mislim nikon je nikon a tamron 2.8 za 200-250e cena govori za sebe... Da li mislite da bi mi 3.5 bilo dovoljno za taj neki polumrak i da li bi fokus bio bolji nego sa ovim tamronom?

Ocekujem neke brze odgovore kako bih sto pre resi oovu situaciju.

Unapred hvala svima na pomoci i srdacan pozdrav

Pozdrav svima, nalazim se u nekoj dilemi i trebala bi mi pomoc. Dobio sam ponudu od nekog drugara da radim u nekom Pub-u kao fotograf i to mi je ok jer sta fali da malo unovcim hobi :) Imam nikon d90 i tamron 17-50mm 2.8 bez stabilizacije.Blic je manuelni neki neewer tt560, jeste da je manuelni ali mi je ok i imam u planu sb600. Objektiv je ovako skroz ok i prezadovoljan sam kvalitetom slika po danu ali pri slabijem svetlu imam malo problem sa auto fokusom. Jako cesto ga omasi ali kad ubode slike su super. Posto je to pub a ne neki nocni klub gde je gotovo potpuni mrak da li bi mi bilo pametno da uzmem nikon 18-105 3.5-5.6 VR umesto ovog? CItao sam negde po netu da se dosta ljudi zali na ovaj tamron da ima los autofokus pri slabijem svetlu sto nisam cuo za nikona a mislim nikon je nikon a tamron 2.8 za 200-250e cena govori za sebe... Da li mislite da bi mi 3.5 bilo dovoljno za taj neki polumrak i da li bi fokus bio bolji nego sa ovim tamronom?

Ocekujem neke brze odgovore kako bih sto pre resi oovu situaciju.

Unapred hvala svima na pomoci i srdacan pozdrav

To je klasična mana kod manje-više svih Tamrona sem 90 Macro. Cena koju si naveo je za polovan bez stabilizaije, tj. non-VC verziju. Ako koristiš blic ne treba ti blenda 2.8, dovoljno ti je i 3.5 ili čak 4.Kad kupiš SB600. slobodno stavi na TTL, aparat na manuelno, podeksponiraš ambijent za jedno dve blende i blice osvetliš prednji plan. Ako je visok plafon, slobodno ga okreni ka istom, samo stavi neki Gary Fong difuzer, a možeš i da ga napraviš ručno.Imaš ovde neke primere slikane sa Canonom 17-85 IS 4.-5.6;

http://www.flickr.com/photos/goshke/8540459726/meta/in/photostream

Ima mnogo nightlife fotki, pa klikni na exif i vidi podešavanja. 18-105 VR je odličan objektiv, sa veoma upotrebljivim rasponom.Ako ti neko pomene da kupiš 16-85 VR umsto njega nemoj, nije vredan razlike u ceni.

S obzirom da hoćeš da fotografišeš ljude u prijatnom i opuštenom ambijentu paba, mislim da blic ne bi trebalo da bude opcija. Možda je bolje da nabaviš neki objektiv sa fiksnom žižnom daljinom i većim otvorom dijafragme. Blic ionako ne treba koristiti, zato što uništi ambijentalno svetlo i pravu atmosferu.

S obzirom da hoćeš da fotografišeš ljude u prijatnom i opuštenom ambijentu paba, mislim da blic ne bi trebalo da bude opcija. Možda je bolje da nabaviš neki objektiv sa fiksnom žižnom daljinom i većim otvorom dijafragme. Blic ionako ne treba koristiti, zato što uništi ambijentalno svetlo i pravu atmosferu.

Može, cena je od 800 evra naviše. I to za blic uopšte nije tačno. Guglaj malo.

Nemam šta da guglam, blic menja ambijentalno svetlo. Što se tiče objektiva, ima Nikon 35mm i 50mm f1.8 za oko 200 evra.

50 je mnogo usko za enterijere, 35 jedva postiže na kropu. Dakle treba 28 ili 24 ili šire, a to košta. A za to što on radi ambijentalno svetlo nije ni bitno, jer je bitno da se vidi enterijer i gužva.Što se tiče blica, blic ne mora da tuče u glavu ili plafon, može da se postavi u više različitih položaja, da ne pominjem wireless, manuelna podešavanja ili više bliceva odjednom.

To za fiksni objektiv se slazem, brobao sam 35mm i cak kada nije guzva i lokal je poluprazan malte ne je neuoptrebljiv! A za vise bliceva od jednom, to mi bas nije jasno a i ne znam kako bih se snasao da celo vece trckaram po lokalu i postavljam bliceve po nekim uglovima... Najveca dilema mi je sada da li da uzmem taj 18-105 ili da guram sa ovim tamronom 17-50 2.8 i dalje i stekam pare za neki ozbiljniji blic ili zamenim tamrona za nikona i uzmem sb600?

Back