Izbacivanje gaziranih/negaziranih pica i slatkisa.

• Začetnik teme Začetnik teme Dany6
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dany6

Zainteresovan član
Poruka
348
Nisam uspjeo naci temu o sokovima (osim ponesto o gaziranim).
Zanima me koliko bi uticalo na zdravlje i prvenstveno na gubitak tjelesne tezine kada bi prestali jesti i piti slatkise,i gazirane i ne gazirane sokove,tj vjestacki zasladjene sokove.I ajde da ubacim i hljeb zajedno u paket 😆.
U mom slucaju,izbacio sam sve navedeno jedino ponekad sto je rjetko kad uzmem neku manju cokoladicu ili 2-3 cokolade.Pao sam sa 84kg na 73kg sto je nekima za moju visinu (192cm) katastrofalno.To sam postigao za nekih (slagat cu vjerovatno jer nisam brojao) pa ajde neka je 4-5 mj.Moram sam napraviti laku dijetu jer sam vadio umnjake,pa popravljao itd...i zbog toga sam toliku kg i izgubio vjerovatno.
Sada najvise sto me nervira i iritira sto mi i moji,te svi ostali pretezno stariji govore kako sam malte ne budala po njihovom,jer je nezdravo sto sam izbacio i slatkise i kupovne/vjestacke sokove i hljeb (pre oko 1.5,pa mozda i blizu 2 god).Ali branim se time sto jedem dosta voca,banana i jabuka najvise (mada i to podjednako moze biti nezdravo?)
Sad mi vi recite jel ovakav nacin zdrav ili ipak ne (kao sto bi ovi meni rekli 😂),ili je pak zdravije jesti cak i 2-3 kese cipsa na dan,pored toga pokoji slatkis,sigurno oko pola pa vjerovatno i litru soka (kako sam tada znao piti) te gaziranog te ne gaziranog.
Hljeba sto se tice (od bijelog brasna),onaj mekani kupovni,a i domaci,izbacio sam iz menija jednostavno jer mi djeluje da nemam nikakve koristi od njega osim sto mi mozda dodaje salo,malko sam nesto sasvim citao,ali po mom misljenju nemam koristi od njega jer se pri krajnjoj obradi iz zitrica vec sve izbaci.
Tako da da oko hljeba moze biti i da nisam u pravu,mada ne mislim da sam,pa bih volio da me ispravite ako ipak gresim?
Izvinjavam se na duzem tekstu 😅.

Cepam flasu koka kole dnevno jer je brz secer ide direktno u krvotok, koka kola nije pice nego obrok. Ni rakija ni pivo nisu zestoka pica nego obroci puni alkohola.
Hleb je beskorisna sirotinjska namirnica.
Kilaza koju si naveo je dobra ako hoces da budes fakir da spavas na ekserima i zivis 100 godina na suncevoj svetlosti. Zapravo to je zdravo, cuvas organe ali nije funkcionalno nije ni estetski

Cepam flasu koka kole dnevno jer je brz secer ide direktno u krvotok, koka kola nije pice nego obrok. Ni rakija ni pivo nisu zestoka pica nego obroci puni alkohola.
Hleb je beskorisna sirotinjska namirnica.
Kilaza koju si naveo je dobra ako hoces da budes fakir da spavas na ekserima i zivis 100 godina na suncevoj svetlosti. Zapravo to je zdravo, cuvas organe ali nije funkcionalno nije ni estetski

Грег Дусет каже да је бели хлеб тотално цоол намирница.

Он свако јутро за доручак једе прженлебаујаја (Френч тоуст, како он то зове) и опет одувек има 8 % телесне масти.

Zanima me koliko bi uticalo na zdravlje i prvenstveno na gubitak tjelesne tezine kada bi prestali jesti i piti slatkise,i gazirane i ne gazirane sokove,tj vjestacki zasladjene sokove.I ajde da ubacim i hljeb zajedno u paket 😆.
U mom slucaju,izbacio sam sve navedeno jedino ponekad sto je rjetko kad uzmem neku manju cokoladicu ili 2-3 cokolade.Pao sam sa 84kg na 73kg sto je nekima za moju visinu (192cm) katastrofalno.To sam postigao za nekih (slagat cu vjerovatno jer nisam brojao) pa ajde neka je 4-5 mj.Moram sam napraviti laku dijetu jer sam vadio umnjake,pa popravljao itd...i zbog toga sam toliku kg i izgubio vjerovatno.
Sada najvise sto me nervira i iritira sto mi i moji,te svi ostali pretezno stariji govore kako sam malte ne budala po njihovom,jer je nezdravo sto sam izbacio i slatkise i kupovne/vjestacke sokove i hljeb (pre oko 1.5,pa mozda i blizu 2 god).Ali branim se time sto jedem dosta voca,banana i jabuka najvise (mada i to podjednako moze biti nezdravo?)
Sad mi vi recite jel ovakav nacin zdrav ili ipak ne (kao sto bi ovi meni rekli 😂),ili je pak zdravije jesti cak i 2-3 kese cipsa na dan,pored toga pokoji slatkis,sigurno oko pola pa vjerovatno i litru soka (kako sam tada znao piti) te gaziranog te ne gaziranog.
Hljeba sto se tice (od bijelog brasna),onaj mekani kupovni,a i domaci,izbacio sam iz menija jednostavno jer mi djeluje da nemam nikakve koristi od njega osim sto mi mozda dodaje salo,malko sam nesto sasvim citao,ali po mom misljenju nemam koristi od njega jer se pri krajnjoj obradi iz zitrica vec sve izbaci.
Tako da da oko hljeba moze biti i da nisam u pravu,mada ne mislim da sam,pa bih volio da me ispravite ako ipak gresim?
Zavisi koliko si aktivan, ali ako jesi trebace ti skrob u nekom obliku.
Ostalo. :ok:

Грег Дусет каже да је бели хлеб тотално цоол намирница.

Он свако јутро за доручак једе прженлебаујаја (Френч тоуст, како он то зове) и опет одувек има 8 % телесне масти.
Moze se jesti beli hleb, crni. I treba normalan porodican covek da jede hleb ali iz finansijskih razloga. Ja jedem hleb kada nemam para.

Ne ali ti i ja nismo isto.

U nasem konkretnom slucaju ja sam naspram tebe nuklearni razarac, a ti si ono...

Mikser.

I ne trosimo isto gorivo.

Видим, стално сам себе фалиш, кад неће нико други.

Уста моја, фалите ме.

Ти си само разарач сопствене јетре.

A zasto bi izbacivao slatkise i sokove ?

Mislim treba povesti malo racuna sta trpas u sebe i da ti je ishrana dovoljno raznovrsna da ima i dovoljno voca, povrca, vitamina, zitarica, ribe, mesa ali ne treba sad ni otici u neku krajnost i postati neki paranoik i ortoreksicar.
Sad slatkisi i sokovi normalno da skode ako zivis na tome i ako pritom imas neke nezdrave navike (tipa fizicka neaktivnost, cigarete, alkohol, kafa, itd) , ali ako se hranis normalno i relativno zdravo i ako si dovoljno fizicki aktivan tesko da moze malo slatkisa i soka da ti skodi.

Mislim ja ceo zivot jedem slatkise, ono znam onu veliku cokoladu od 300 grama da smlatim kao od sale ili kilo sladoleda leti , gotovo da ne prodje dan da ne pojedem makar jednu cokoladu od 100 grama , jednu kutiju Jafe ili Manchmeloua ili par onih "Sweet" cokoladica a nikada nisam imao problema sa tezinom, nikada ni gram viska nisam imao, lekara hvala Bogu nisam video jos od osnovne skole a ten i kozu imam kao 12-godisnja curica.

I meni 73 kg na 192 cm zvuči baš malo. Ja imam 84kg na 185cm i kažu da sam mršav :D
A ne znam zašto bi izbacivao i slatkiše i sokove. Ako već nemaš zdravstvenih problema. Pazi, jedno je nalivati se gaziranim pićima i daviti se u slatkišima a drugo je jesti i piti u normalnim količinama.
Moj bi ti savet bio da jedeš SVE. I meso i voće i slatkiše i gazirano i ljuto i kuvano i sveže... Krkaj i šljokaj sve ali ne preteruj ni u čemu. Dokle god te želudac služi, nemaš brige. On će prvi da ti javi da nešto ne valja.

Pa ne treba se previse zamarati tezinom jer neka "univerzalna" optimalna tezina ne postoji , to bi mozda imalo logike da su svi ljudi iste gradje ali nisu , neko ima prosto krupnije i deblje kosti , vise ili manje misica , vecu ili manju glavu, itd , pa neko sa 185 sa 85 kila moze da deluje mrsavo a neko te visine sa 85 kila izgleda kao sifonjer i kao od brega odvaljen.
Recimo ja imam negde blizu 190 i 80 kila i ne delujem uopste mrsavo, recimo imam dobru muskulaturu, jak torzo, onako "trougao" kao plivac, onako sirok grudni kos i rameni pojas, itd ali recimo ja imam tanke kosti, veoma tanke zglobove i clanke, uske kukove, tanke noge, malo dupe i ja kad bi imao 90 kila sto bi neki rekli neka "idealna" tezina za moju visinu ja bi ono bio kao tenk ili kada bi se ugojio jos 10-15 kila ono kapiram ne bi na noge mogao da stanem i prosto ne bi mi odgovara ta tezina (mada srecom imam takav metabolizam i nisam sklon gojenju).
Dok neko moje visine mozda ima 90 kila a izgleda sitnije i mrsavije od mene.

Poslednja izmena:
Inace ne treba preterivati sa secerom ali ga ne treba ni izbegavati jer mozak u principu radi na secer, veoma je bitan za radi mozga, takodje prilikom konzumacija slatkisa tj secera podstice lucenje tog hormona srece takozvanog sto pozitivno utice na raspolozenje i mentalno zdravlje a slatkisi takodje i pospesuju probavu tako da secer uopste nije nesto sto sad treba potpuno izbegavati.

Inace dijabetis nije toliko povezan sa konzumacijom slatkisa i secera, dosta cesci uzroci dijabetisa su recimo genetske predispozicije, fizicka neaktivnost, preterano konzumiranje alkohola, masne hrane i hrane bogate zasicenim mastima, stres, itd.

A zasto bi izbacivao slatkise i sokove ?

Mislim treba povesti malo racuna sta trpas u sebe i da ti je ishrana dovoljno raznovrsna da ima i dovoljno voca, povrca, vitamina, zitarica, ribe, mesa ali ne treba sad ni otici u neku krajnost i postati neki paranoik i ortoreksicar.
Sad slatkisi i sokovi normalno da skode ako zivis na tome i ako pritom imas neke nezdrave navike (tipa fizicka neaktivnost, cigarete, alkohol, kafa, itd) , ali ako se hranis normalno i relativno zdravo i ako si dovoljno fizicki aktivan tesko da moze malo slatkisa i soka da ti skodi.

Mislim ja ceo zivot jedem slatkise, ono znam onu veliku cokoladu od 300 grama da smlatim kao od sale ili kilo sladoleda leti , gotovo da ne prodje dan da ne pojedem makar jednu cokoladu od 100 grama , jednu kutiju Jafe ili Manchmeloua ili par onih "Sweet" cokoladica a nikada nisam imao problema sa tezinom, nikada ni gram viska nisam imao, lekara hvala Bogu nisam video jos od osnovne skole a ten i kozu imam kao 12-godisnja curica.
Zaboravih navesti,izbacio sam te stvari jer mislim da sam pretjerivao u konzumiranju slatkisa i sokova.
Jer kod mene u kuci moji nakupuju raznovrsnih slatkisa,te nekih cipseva te ovog te onog kako sam jedan od onih "Uzet cu samo koji komadic cokolade ili jedan cips i gotovo",a to se pretvori u pola cokolade i ponekad 2-3 kese cipsa,znao sam nekad po te 2-3 kese cipsa dnevno jesti kroz 4-5 dana.
Sto se fizicke aktivnosti tice,u zadnje vrijeme sam zapustio.A i uglavnom je to bilo duze setnje sumom i redovan biciklizam,ali sada zimi na bicikl ne mogu tako da mi ostalo samo setnja.A za tegove i slicno jednostavno nisam uspjeo stvoriti naviku,mada morat cu i sa tim polako poceti.
I meni 73 kg na 192 cm zvuči baš malo. Ja imam 84kg na 185cm i kažu da sam mršav :D
A ne znam zašto bi izbacivao i slatkiše i sokove. Ako već nemaš zdravstvenih problema. Pazi, jedno je nalivati se gaziranim pićima i daviti se u slatkišima a drugo je jesti i piti u normalnim količinama.
Moj bi ti savet bio da jedeš SVE. I meso i voće i slatkiše i gazirano i ljuto i kuvano i sveže... Krkaj i šljokaj sve ali ne preteruj ni u čemu. Dokle god te želudac služi, nemaš brige. On će prvi da ti javi da nešto ne valja.
U tome i jeste problem,kao sto sam sada gore naveo.Kada vidim da ima slatkisa/cipseva tesko da mogu naci balans u tome.U toku dana sam znao mjesati svega i svacega,jednom rjecju zdravo i nezdravo heh.
Najvise sta jedem sada su jaja.Svaki drugi ili treci dan za rucak (ponekad i veceru) omlet sa sjeckanom zimnicom hah,5 jaja,koji kiseli krastavcic,koja kisela paprika i crvena i zuta,malko rendanog sira ili onaj Zdenka sir i za mene je to u poslednje vrijeme specijalitet u kojem uzivam i bas mi odgovara,niti premalo niti se prejedem,taman mi.Ne izgledam opet toliko mrsavo,bar se meni tako cini mada 6-7 kg bi dobro doslo.
Kilaza manje vise zdravlje je primarno a od tog dzanka se ne treba gojiti,jedi domace meso i masnu ribu poput lososa,pravi sam kikiriki puter pa s domacim dzemom eto ti dovoljno secera
Domace samo i jedem,sve se pomalo uzgaja :).

Inace ne treba preterivati sa secerom ali ga ne treba ni izbegavati jer mozak u principu radi na secer, veoma je bitan za radi mozga, takodje prilikom konzumacija slatkisa tj secera podstice lucenje tog hormona srece takozvanog sto pozitivno utice na raspolozenje i mentalno zdravlje a slatkisi takodje i pospesuju probavu tako da secer uopste nije nesto sto sad treba potpuno izbegavati.

Inace dijabetis nije toliko povezan sa konzumacijom slatkisa i secera, dosta cesci uzroci dijabetisa su recimo genetske predispozicije, fizicka neaktivnost, preterano konzumiranje alkohola, masne hrane i hrane bogate zasicenim mastima, stres, itd.
Secer je najbolji u obliku skroba, polako se upsorbuje i ne pravi udar na sistem. Moguce je preterati i sa skrobom, ali ako se jedu i druge stvari obicno se postigne ravnoteza.

Dijabetes je sve vise povezan sa konzumiranjem secera, ne samo kroz slatkise vec i kroz ostalu hranu. Preradjivaci su provalili da je sve ukusnije, ako se doda secar, pa ga svuda mozes naci. U SAD, su povezali rast dijabetesa sa povecanim koriscenjem kukuruznog sirupa u preradjenoj hrani, a u arapskim drzavama sa vecom konzumacijom raznih gaziranih sokova, jer time zamenjuju alkohol.
Ljudi malo obmanjuju sebe tvrdeci da se hrane umereno, jer secer je koncentrat, lako se predje granica.

Alkohol, masti, so, razni aditivi, aktivnost isto mogu imati lose dejstvo, pored toga ljudi ne reaguju isto, neko ima vise problema sa secerom, neko sa mastima, neko sa alkoholom.

Back