Izašao Ubuntu 13.10

за наведену машину препоручљив је Лубунту који је наменски прављен за старије и слабије конфигурације. Без бриге и даље је то Убунту само са „лакшим“ радним окружењем тј радним окружењем и скупом апликација које нису захтевне по питању процесорске снаге и доступне РАМ меморије.
Пре покушаја инсталације пробати са „живим“ диском (тј подизањем оперативног система са диска) како би се проверило да ли је твоја графичка карта подржана (ем је Ати Radeon ем је прастара).
Што се тиче dx-a то је потпуно неважно на Линуксу обзиром да је то Микрософтов стандард а не универзални...

Poslednja izmena:
одрадих чисту инсталацију Кубунту 13.10 уместо 13.04 и једина разлика је у кориштењу РАМ меморије бар за 25-30% је већа захтевност нове верзије..

Е тако, после пар дана кориштења Кубунту 13.10 и једног разваљеног система те поновљене инсталације могу рећи да у односу на претходну верзију (13.04) ова верзија захтева више РАМ меморије (и до 50%), Муон је употребљивији (иако има падова графичког сучеља), програми долазе у најновијим верзијама те је скоро па непотребно додавање додатних складишта...
Ипак мени је најавише запало за око то што је систем из прве препознао додатну графичку картицу (енВИДИА 610М- основна је Интелова интегрисана ) те је уредно понудио власничке драјвере за исту док је у претходној верзији било потребно да лично прво инсталирам власничке драјвере па је тек онда систем препознавао додатну графичку. У вези са препознавањем додатне графичке картице стоји и повећано загревање процесора за неких 7-8 степени које је нестало кад су легли власнички драјвери (у верзији 331.xy) .
Укупан утисак није лош ако се изузме да систем тражи више РАМ меморије у „леру“ .

Sve je to lepo nego mene zanima druga stvar-kako se obara tj. reinstalira Linux? Jel isto kao Win, udjem u BIOS podesim prvi boot device, blabla...Ili ide malo drugacije problematika...? Posto ja imam mislim da je 10. nesto Ubuntu...a slabo ima podrska softvera kaze zastare je...pa bih probao ovaj 13.10 skinuo sam ga vec

ако имаш какве податке које желиш да сачуваш-прво то одради
Преузми Убунту 13.10 (или било коју другу верзију ако ћеш да експериментишеш)
Подигни са диска (УСБ-а) и провери како ти се понаша систем - провериш колико је кориштење меморије и сл...
Покренеш инсталацију и пратиш корак по корак. Уколико имаш систем инсталиран на више партиција (системску ,„/“ и корисничку „/home“) форматираш само системску партицију („/“) док при креирању налога креираш исти налог који је био и на претходном систему како би задржао сва подешавања која су била у том корисничком налогу (како самог система тако и свих апликација које су покренуте под тим корисничким налогом).
Рестартујеш систем кад ти понуди и ето те на новој верзији Убунтуа....

Aha OK probacu, ma samo se bojim jer mi je na istoj particiji i WIN 7 i Linux jer nekako Linux uvek kao da "hoce" uz drugi OS...A nije problem ni da formatiram i WIN al backup podataka cu da odradim u svakom slucaju...a ovaj Ubuntu 13.10 sam i podigao s CDa i nije lose i sve OK ali-nema(bar nisam video)onih menija gde mogu da pridjem aplikacijama i podesavajima....(kao na Windowsom star meniju pa programi i sl) mogu da print-screeen ujem pa da vidis o cemu se rai...hvala na savetima svakako :)

Увек можеш да инсталираш неки од докова (нпр Cairo-dock) где можеш да поставиш класичан изглед менија са апликацијама... не заузима пуно а поприлично утиче на функционалност система. При том могућности за подешављање самог Каира дока су благо речено феноменалне...
И не Линукс не тражи да буд уз још неки оперативни систем, то већ зависи искључиво од самог корисника да ли га мрзи да мало погледа упутство за инсталацију и одабере оно што је најбоље за њега или ће да трчи за неким пречицама где ће сам систем да одлучује уместо самог корисника...

Back