IVO ANDRIC - VECITA ENIGMA...

Mislim,doslo je vreme,da se konacno rascisti to pitanje,ciji je nobelovac...Ivo Andric.U osnovnoj skoli jos,ucio sam

da je Ivo Andric,SRPSKI pisac i potonji Nobelovac.U srednjoj,i svim ostalim mojim skolama kasnije,stalno su nasi

profesori govorili,da treba da se ponosimo,sto mi SRBI,imamo tako velikog pisca,kao sto je pomenuti Andric.

E.vise godina posle mog skolovanja,otisao sam konacno,u Muzej Ive Andrica,koji se nalazi u njegovom stanu,koji

je koristio do smrti,na Andricevom Vencu. Kao sada videh,njegovu radnu sobu,veliki pisaci sto.Sve je ostalo kao

da je vlasnik stana,otisao u kracu setnju.Ali,ono sto ne mogu nikako da zaboravim. Na stolu njegove naocare,i...

pasos.Pasos ,onaj crveni.Stoji na stolu kraj naocara,otvoren,vidi se lepo prva i druga strana.Na pasosu ispod

imena i prezimena pise;Drzavljanstvo Jugoslovensko.Nacionalnost:HRVAT. Jos i danas sam veoma zbunjen.

Ko ne zna koje je Andric nacionalnosti.Mi.Ili On Ako koza laze,rog ne laze,kaze jedna nasa poslovica.

A ja PITAM:Ciji je nobelovac Ivo Andric.Bar deci u skolama,to treba konacno razjasniti.Nemojmo se kititi tudjim

perjem sem..ako to perje,nije nase...:dash:.

....Ive je dete nevenčanog para hrvatske DNK pripadnosti...sad ono piatanje nacije u bosni , postalo je aktuelno , izrazito ovih decenija....inače , nekad je to bilo gotovo čisto religijsko pitanje.....pa tako , pouzdano se zna da su ti roditelji bili katolici....u to vreme deca iz takvih odnosa su zvana : "kopilani" - pa se život postarao da Ive ima i oca....no to nije važno.....važno je da je bio član organizacije koja je kao bila prosrpska , te koja je izvršila sarajevski atentat....naravno , Ive je uhapšen zajedno sa vrhom organizacije , ali oni završavaju preko granice današnje bosne i hrvatske u austrougarskim kazamatima - a Ive u slovenačkom zatvoru sanatorijumu za plućne bolesti ( tako tvrde zlobnici ).....i kao što biva , posle ozdravljenja biva i kraj rata....danas se ovakve stvari zovu "slučaj zaštićenog svedoka"....kako se to kaže : insajder....e taj delija može biti romac / krtica / ubačeni element u ekupu od strane vlasti , a može biti i labilna ličnost , kankulantskog morala , koju grupa identifikuje sa izdajnikom.....bilo kako bilo , čovek je tim putem dogurao do ambasadora , gde mu je usmena izjava bila životna trambulina : NAJUNOSNIJE ZANIMANJE U SVETU JE , SRBIN PATRIOTA.....taj njegov životni moto , obezbedio mu bogat meden život u krugu dvojke , gde jeli stoluje i takozvani ANDRIĆEV VENAC.... dal slučajno ili namerno , tek na tom vencu biće vladari ove rulje , koji su po zanimanju srpske patriote.....

....pa ako se pomenuti pisac svojom slobodnom voljom izjasnio da je 'rvat - kako bi rekle "bosančine" , onda se to mora poštovati , ali mora se poštovati i njegova mudrost , koja je iznedrila ovdašnji vladarski moto , pa je onda i srbijanac.....ovom prilikom moram Lorda da ispravim , srbi žive u bosni - moga o si i pre neku nedelju na srećnoj televiziji da čuješ tu stvar od bivših osuđenih i sadašnjih neprocesuiranih ratnih zločinaca u vezi toga : ko su srbi i gde žive , a ko su srbijanci i gde se oni kolju( jerbo janci na prekodrinaškom označava praznično jagnje - za klanje....ješe su takvu jagnjad bez fleke zvali žrtvenica - a čovek žrvenica bez fleke , je častan , pošten i čestit čovek , on je jnjac - srbijanac....masovne grobnice po srbiji imaju svojevrsnu priču o tome , ali to je za srbe sa andrićevog venca tabu tema !

....hoću da kažem . taj čova , po svom žitiju i karakenim svojstvima koja je u njemu ispisao , svačiji je i ničiji .....svako isterivanje istine na videlo u vezi njega , čoveka može mnogo da košta....to ti je kao isterivanje istine o Marku Kraljeviću i sličnim junacima na koje se ugleda srpski korpus iz bosne !

Uopste ne kapiram ni ja sta je problem? Pisao je bogatom , divnom ijekavicom, pisao je o istoriji , ljubavi, zivotu svih nas bez obzira na ondasnje i danasnje patoloske podele i ideje. Zapravo ucio nas je o uticaju politicko religioznih umobolnika kroz vekove -izgleda se slabo od njega naucilo, ljudi su sve tretirali samo kao "romane, price i hronike", koje pripadaju svetu zabave a najmanje zivljenju- u mnogim vizijama " nasih, vasih, njihovih" nacionalista.

sanja*;bt295083:
Nije sve pisao ijekavicom. Mislim da je Gospođica napisana ekavicom.
Bio čovek prilagodljiv.
Što ga i čini čovekom.

Zaboravila sam.. :eek: Isla sam da guglujem a procitala sam sve od Ive jos pre odlaska iz zemlje, dok bejah djeva mlada.Zapravo, mislim da se ne usudjujem opet da ga citam.Bojim se pokvaricu ondasnje mladalacko, prolece u citanju.Pokvaricu taj prvi ukus, ovim zivotnim iskustvom.To sam dozivela vec par puta opet citajuci neke radove Tolstoja, Kafke i ostalih velikana.Osim toga, obrazovanje i analiticni pristup spisateljskim tehnikama sve teze "iskljucujem" prilikom citanja. Mislim da se mnogima to isto desava, narocito piscima i pesnicima.

P.S.
Tacnije opisano, meni je rad Ivin bio prvi literarni poljubac. A svi volimo prvog poljupca da se secamo i pri tome tajnovitim smeskom ga sakrijemo jer ko deli sa celim svetom, svoje najsladje iskustvo?

Poslednja izmena:
....romantizam uvek , ili gotovo uvek utapa se u nekakav idealizam - pa kad nabasa na nešto drugo , smatra da ima problem...nema sa Andrićem nikakav problem....ja bar nemam....srpština izgleda ima problem , pa i hrvatština - a kako vreme ide i bosanci mrse stvar , pa i ovi što su sad rođeni kao nekakvi bošnjaci , egipćani i šta sve.....

....za mene umetnost je internacionalnalna svojina , pa i njen tvorac - naročito ako je svoju dušu preselio u onostranost.....no , problem je u našoj sorti , kad se o javnoj ličnosti počne govoriti iz nekih drugih perspektiva - kad se marginalizuje romantizam / itealizam i mondenstvo bulevarske publike....hoću da kažem , jeres je u srpštini i svakoj drugoj duhovnosti koja gradi balkanizam , i sam pokušaj da se o mrtvima govori istina - ili bolje rečeno traga za životnim istinama....a izdaja je kad se nečiji intelektualizam razsvetljava kroz visoko moralne kriterujume koji obavezno analiziraju čast , poštenje , srebroljubivost , vlastoljubivost , politčki poltronizam i njegov egoizam......naročito je velika izdaja kad se nečiji intelektualni profil formiran iz životne svakodnevnice povezuje i sa njegovim delima......jer mislim da prosvetitelj ne samo svojim da kažem kulturnim delima je visoko uzoran čovek , već i svakodnevnim činjenjem i nečinjenjem !...i u tom grmu leži zec , kad je reč o našoj eliti !.....ako se ne razmatraju njihovi karakteri , možda mogu i biti svi kulturna pa i prosvetiteljska intelektualna elita ; no ako se uvrste u razmatranje njihovi nisko karakterni životni potezi , oni su mutivode....!

...skoro je jedan bulevarski književnik , koji pretenduje da bude istinoljubiv , postavio pitanje , koje nekako glasi ovako : kakav je to čovek koji je sedeo sa Hitlerovim saradnicima , uz samo njemu prijatne ručkove , koji je bio dobro viđen gost za njihovim stolom , a pak i ručavao sa Hitlerom - dok je pripremao pakt o saradnji sa fašističkom nemačkom - dok su poljaci i njihovi jevreji padali kao snoplje pod komandom tih fašista......

....visoko moralna načela kojima se krasi svaki intelektualac su takva , da on neće izvršiti ni jedan posao , niti jedno naređenje ma od koga dolazilo , koji je uperen protivu bilo kog čoveka , nit će sedeti za stolom i ručavati sa onima koji čine zlo ne masovno , već i samo jednom čoveku.....svak onaj koji pretenduje da bude intelektualac , ako se ne drži ovih moralnih načela , koja su utkana u ustavna načela , može očekivati da se istina o njegovoj amoralnosti pripoveda i posle njega ....uzgred i Andrić je bio ambasador koji je ovakve stvari radio , kao i mnogi drugi ambasadori - što ne može da se kaže za francuske , engleske i neke druge ambasadore koji su uručivali fašistima protesne note i na kraju objavu rata !

Nemam ni licno,ni literarno protiv Andrica nista. Ali ubedjen sam,da je Milos Crnjanski,veci literata od Andrica.Andric je bio "jegulja",u politickom
smislu.Prilagodjavao se svakom rezimu,i iz svakog je izvlacio maksimum za sebe.Mislim da Andric nikada ne bi dobio Nobelovu nagradu,da
ondasnja Jugoslavija nije bila jedan od lidera nesvrstanosti.Ta Nobelova nagrada za knjizevnost,te godine,bila je politicki natopljena,kao i sve ostale
nagrade za literaturu.

...zar taj tvoj velikan ne beše austrougarski činbenik u uniformi , koji umesto da skonča u poljskoj bolnici , kao omraženi srbenda biva smešten u bečkom medicinskom centru , gde se silno provodio na građanskim promenadama - dok je ovaj , drugi , kao insajder u to vreme bio u slovenačkim planinskim sanatorijumima , zalečivao pluća kao valjda - šta znam , kao ondašnji zaštićeni svedok , član mlade bosne koja je izvršila sarajevski atentat.....
....naš problem je što stolara poistovećujemo sa njegovom stolicom , koja je napravljena za cara i koju on obožava pa sa nje ne diže zadnjicu.....
....nisu pomenuti književnici ni četvrtinu dobri ljudi kako su im dobra književna dela....no problem srpstva što veličinu dela pretvaraju u karakterne osobenosti delatnika....

....tako danas mnogi srbi ne prihvataju istinu o Titiiii..... kao Kema zeza Nanu , pa izmislio da je Titaaa bio austrougarski oficir koji je komandovao u jedinici koja je bila sastavni deo austrougarske kaznene ekspedicije....to su one jedinice koje su u istoriji evrope prve počinile masovne genocide na prostorima šumadije , podunavlja , ponišavlja , timočkoj krajini i tako to....a posle je jedinica prebačena na ruski front gde se slavom ovenčala....a kad bi Nana znala da je Titaaa odlikovan za ratne poduhvate u srbiji , bila bi smrtno preneražena i uvređena !....o tome se ćuti , jer još uvek po školskim udžbenicima i državnim bibliotekama taj doktor sa nekoliko doktorata , zastupljen je na hiljade i hiljade stranica.....

Back