Ма то су старе језуитске подметачине које дувају из Ватикана у смислу унијаћења и покатоличавања православаца јер ако нас прегазе после им је лако стићи и до осталих којима је основно писмо ћирилица. Та расправа ЈЕ ИСКЉУЧИВО ПОЛИТИЧКЕ ПРИРОДЕ, у томе је проблем, поготово што саговорник на овој теми помиње Војводину која има Статут о двоазбучности и позивајући се на њу и чак као што је написао на "могуће отцепљење" тражи овде "равноправност" латинице.
Трагично али истинито. И уопште није проблем што многи овде хоће и траже свашта - него је проблем власт а у овом случају устоличавање Комисије за стандардизацију (за коју сам нешто читао да је потпуно нелегална).
Ма, не зовем ја на отцепљење. То је било у афекту, изнервирам се па претерам. Какво црно отцепљење.
Ствар је у томе што држава одређује које ће се писмо користити, а не правопис.
Шта фали да држава донесе закон о јавној употреби писма и учини српски језик и ћирилицу обавезним?
Не знам да ли знаш, али у Мађарској постоји тако нешто. Видели Мађари да је превише производа и фирми на енглеском језику.... као, модерно је... и донели закон који то дозвољава, али се више опорезује. Па да видиш како су сви Мађари одједном проговорили мађарски и како су чак и стране фирме почеле да штампају амбалажу по мађарском правопису, како би прошле јефтиније.
Шта фали да се и у Србији тако уради?
Зар мора на овако проклет начин, да се пљује по онима који пишу латиницом и да се називају Хрватима? Зар мора тако
цигањски, да 5-6 људи узме правду у своје руке и батинама крене да убеђује народ?
Зар не може као и до сад, у првом разреду ћирилица, у другом разреду латиница, лепо децу научимо да је то наше благо и да знају два писма... да им се лепо објасни како су некад неки Срби писали и латиницом... и да затим пишу само ћирилицом.
Зар не може наша држава да изађе пред тај Унеско, да им пошаље неко писмо, неки захтев... Да им лепо објасни да је наше примарно писмо ћирилица, али да се понекад користи и латиница и да им не падне на памет да све на латиници пишу у хрватско, него нека уведу код и за српску латиницу. На пример, ако већ имају код SRB за српски језик, нека он остане за ћирилицу, а нека уведу нов код SRB-L који ће означити српски језик на латиници, да не иде у CRO?
Зар мора да се поклања све Хрватима? Зар нису већ доста узели? Јесте, латиница није чист српски пројекат, него је српско-хрватски, заједнички. Али ваљда након развода брака дете подједнако припада и оцу и мајци, неће ваљда отац да дође и каже "Ја сам био преварен што сам ушао у овај брак, натерали су ме, а ти ниси моје дете и ја немам ништа с тобом"?
До 1912-13. године, Енглеска и Америка су Србију звали Servia. Она некадашња мала Србија је тад слала писмо њиховим владама и тражила да се промени званично име у Serbia, јер оно прво асоцира на слуге и нас то вређа.
На тај захтев мале Србије, пристале су и САД и Велика Британија, чиме су имали конкретне трошкове, јер је од тад свугде где би се Србија помињала морало да се мења име.
Тај Унеско није имао никакав проблем да прогласи да српскохрватски језик више не постоји, него да су сада српски, хрватски, босански, црногорски... А наводно ће сад да прави проблеме ако му наша држава поручи да и наше ауторе који су писали латиницом уврсти у Србе.
Ја у то не верујем.