Ivan Klajn o srBstvu

Bastiani

Poznat
Poruka
7.647
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/37...ve-Srbende-da-slede-tog-izroda-Vuka-Karadzica

Ivan Klajn o srBstvu: "Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda Vuka Karadžića"

„Приметио сам“, пише читалац Душан Бојић, „да неки покрети или удружења пишу срБски, а не српски. Колико знам, облик срБски је коришћен у хрватском новоговору у време НДХ. У чему је ствар? По мени, правилно је само српски.“
3а анализу мотивације једних и других екстремиста требало би превише простора, али је јасно да ни једнима ни другима девиза није „Пиши као што говориш“ него „Пиши као што се некад писало“. Отуда им главни кривац мора бити Вук Караџић. Не могу праве Србенде да следе тог изрода који је живео у Бечу, оженио се Швабицом, сарађивао са Словенцем, зарадио жестоке осуде српских архимандрита и митрополита. Не могу хрватски домољуби да му опросте што је написао чланак „Срби сви и свуда“, што им је у Загреб послао Србина Даничића да покрене Речник ЈАЗУ (данашње ХАЗУ), а поготову што је за своја учења придобио хрватске језикословце, па су све до Првог светског рата, неки и касније, били убеђени вуковци.

Шалу на страну, у наше време многи разумни критичари (оне неразумне засад оставимо по страни) истичу да је Вук погрешио у веровању да се речник и граматика модерне цивилизације могу заснивати искључиво на народном говору, прекидајући везу с дотадашњим књижевним наслеђем. Не можемо му, међутим, замерити што је рускословенску ћирилицу заменио много доследнијим и једноставнијим писмом. Ко у то не верује, ко не признаје правила о једначењу по звучности и о губљењу сугласника, нека проба да и у Србији уведе ендехазијски „корјенопис“ (за који се и данас у Хрватској многи залажу), па ћемо писати „дружтво“, „гризти“, „сладко“, „подпуно“, „петдесет“, „шестдесет“, „гостба“, „мастноћа“, „беззвучан“ и томе слично.

Иван Клајн

СРБ је корен имена народа нашег СРБСКОГ, СРБИ или СРБЉИ, СРБИН, СРБКИЊА, СРБЧЕ, СРБСКИ, СРБИЈА, СРБАДИЈА, СРБО итд. Корен се не може мењати само се наставци могу мељати. Ако се измени корен мења се и смисао.

Свети САВА први архиепископ СРБСКИ. Тако стоји написно у Дечанима! И тако треба да се пише данас, а и у будућности!!!

Pa i ti hrvati vise govore slovenskim jezikom i rečima nego srbi. PIŠI kao što TREBA i govori kako TREBA , nit' se mora pisati kako se izgovara nit se mora izgovarati kako piše .Mislim da je uz dužno poštovanje , Vukovo pravilo s' jedne strane genijalno ali s druge strane unistilo slovenski književni jezik, pa zato i niko neće da se bakće od stranaca da uči srpski jezik.Mada , sadašnji jezik je nekakav novokomponovani i nema veze sa tadašnjim Vukovim , što se može videti iz naših knjiga iz 19 veka .

СРБ је корен имена народа нашег СРБСКОГ, СРБИ или СРБЉИ, СРБИН, СРБКИЊА, СРБЧЕ, СРБСКИ, СРБИЈА, СРБАДИЈА, СРБО итд. Корен се не може мењати само се наставци могу мељати. Ако се измени корен мења се и смисао.

Свети САВА први архиепископ СРБСКИ. Тако стоји написно у Дечанима! И тако треба да се пише данас, а и у будућности!!!

Na svatbu zovi samo nizke ljude da ne bi lupali glavom u plafon od satre.
A zadušbinu Svetog Save ne diraj.

Некада је било србски, тачније cръбски (читало се ср'бски) и онда је Вук променио у српски ради лакшег изговора. Зато што јесте тако лакше изговарати. Језик се као и људи, мења. Ко зна колико ће се још променити.

Poslednja izmena:
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/374051/Ivan-Klajn-o-srBstvu-Ne-mogu-prave-Srbende-da-slede-tog-izroda-Vuka-Karadzica
Отуда им главни кривац мора бити Вук Караџић. Не могу праве Србенде да следе тог изрода који је живео у Бечу, оженио се Швабицом, сарађивао са Словенцем, зарадио жестоке осуде српских архимандрита и митрополита.

To jeste paradigmatično jer, upravo sve je zasrao Miloslav Samardžić svojom knjigom Tajna vukove reforme, u kojoj je, kao predstavnik Srba četničke provenijencije tog istog Vuka optužio da je prvi proleter, komunista i pratizan među Srbima i osuo po njemu iz sveg raspoloživog četničkog arsenala. Tako je priča o četnicima i pratizanima, dok je zdrav razum bio na godišnjem, izazvala priču o srbskistima i srpskistima.

srbiivuk2012.jpg

A kako je pre nepune tri godine Miloslav Samaržić u direktnom dijalogu sa mnom razoružan, kada sam pokazao da su ideje iznete u njegovoj pamflet-knjizi šuplje i na predrasudama zasnovane, može se pročitati na ovom mestu, mada je namerno uklonjeno ime sagovornika:

http://www.vidovdan.org/index.php?o...irilica-i-latinica&catid=44:kultura&Itemid=43

Dijalog se može pratiti od Samardžićevog pitanja od 26. februara 2011:
"Г. Мркаљ, зашто за моју књигу кажете да је памфлет? "

a moji su tekstovi pisani sa jatom, a ćirilični i sa ruskom jotom.

Prilozi

• srbiivuk2012.jpg
    srbiivuk2012.jpg
    124,7 KB · Pregleda: 3
To jeste paradigmatično jer, upravo sve je zasrao Miloslav Samardžić svojom knjigom Tajna vukove reforme, u kojoj je, kao predstavnik Srba četničke provenijencije tog istog Vuka optužio da je prvi proleter, komunista i pratizan među Srbima i osuo po njemu iz sveg raspoloživog četničkog arsenala. Tako je priča o četnicima i pratizanima, dok je zdrav razum bio na godišnjem, izazvala priču o srbskistima i srpskistima.

srbiivuk2012.jpg

A kako je pre nepune tri godine Miloslav Samaržić u direktnom dijalogu sa mnom razoružan, kada sam pokazao da su ideje iznete u njegovoj pamflet-knjizi šuplje i na predrasudama zasnovane, može se pročitati na ovom mestu, mada je namerno uklonjeno ime sagovornika:

http://www.vidovdan.org/index.php?o...irilica-i-latinica&catid=44:kultura&Itemid=43

Dijalog se može pratiti od Samardžićevog pitanja od 26. februara 2011:
"Г. Мркаљ, зашто за моју књигу кажете да је памфлет? "

a moji su tekstovi pisani sa jatom, a ćirilični i sa ruskom jotom.
............................:ok:

Back