ivan golub

ivangolub

Početnik
Poruka
1
U Vašem sam forumu pronašao i kratak napis o svom djedu Ivanu Golubu, smrtno stradalom 1942. god. u selu Merovcu , pokraj Prokuplja. Bilo je to u forumu "zločini komunista " na str. 11. Budući da sam direktni potomak i također se zovem Ivan Golub, smatram se odgovornim da Vam ponudim dodatne informacije o navedenom slučaju.Moj djed je rođen 1906. god. u selu Šargovac, pokraj Banja Luke, današnja BiH, a odrastao i završio učiteljsku školu u Sarajevu na državnim poticajima, budući je oba roditelja izgubio u I Svjetskom ratu. Početkom 30-tih god. 20. stoljeća dolazi na učiteljsko mjesto u navedeni Merovac ( koji sam i ja kao dijete jednom posjetio ).Koliko ja znam prije II Svjetskog rata bio je član Jugoslavenske radikalne stranke ( ili zajednice ?)kao i većina državnih službenika . Naravno, ne manje važno je to da je bio Hrvat i Katolik, baš kao i njegova supruga Jozefina ( rođena Hude ). I baš po njenoj priči pouzdano znam da je prije mučkog ubojstva od strane partizana pred očima nje i njihove djece, bio nekoliko puta u četničkom zatvoru u Nišu, gdje su ga raznim "metodama" učinili bogaljem, te nije bio više sposoban samostalno niti prinijeti žlicu do vlastitih usta . Njih su ostavili na životu samo zato, što su prema njihovim riječima , trebali presudti sami sebi .Moj djeda teško da je bio partizanski kurir, a još manje im je otkazao poslušnost. On je jednostavno bio na takvom mjestu i u to vrijeme, gdje su se vojske na terenu stalno izmjenjivale, a svaka od njih je prvo tražila "uču i popa".
Toliko, uz nadu da će dragi Bog kazniti svakog onog gada žednog krvi , bez obzira s koje strane on dolazio.
Pozdrav iz EU.

Back