Italijani i Istra pišem već 3 put.

Tako je.Nikad ne zaboravlja ništa.z:)

Ti očito nisi čuo da su Hrvati zavjetovani Majci Božjoj i da je Bogorodica kraljica i zaštitnica Hrvata.
Predviđam tvoju reakciju, pa ću te poštedjeti truda.
Ustaše su bili izdajnici hrvatskoga naroda i njih Majka Božja ne štiti.

Više bi se ti trebao bojati, ali ne đavla, nego Božjeg suda. Jer generaliziranjem i optuživanjem nevinih ljudi činiš smrtni grijeh.
Naravno, ne mislim samo na tebe osobno, nego na sve koji govore govor mržnje i neargumentirano optužuju nevine ljude.

Više bi se ti trebao bojati, ali ne đavla, nego Božjeg suda. Jer generaliziranjem i optuživanjem nevinih ljudi činiš smrtni grijeh.
Naravno, ne mislim samo na tebe osobno, nego na sve koji govore govor mržnje i neargumentirano optužuju nevine ljude.
Ja ne generalizujem i ne mrzim nikog pošto je to beskorisno.Samo uvek naglašavam da prodajete rog za sveću i ne ravnate se prema ljudskim zakonima.z:)...a ako bolje zagledaš šta pišem videćeš da ja nikad ne pretim,već se zalažem za distancu i bojkot što je u suštini beskorisno pošto najveći deo Srba ni nema pamćenje.z:(

Ja ne generalizujem i ne mrzim nikog pošto je to beskorisno.Samo uvek naglašavam da prodajete rog za sveću i ne ravnate se prema ljudskim zakonima.z:)...a ako bolje zagledaš šta pišem videćeš da ja nikad ne pretim,već se zalažem za distancu i bojkot što je u suštini beskorisno pošto najveći deo Srba ni nema pamćenje.z:(

Ja ne znam kako ti sa svojom okolinom funkcioniraš, nadam se da dobro. Ali Srbe i Hrvate je sudbina postavila da žive jedni pored drugih za vjeke vjekova.
Misliš da je bojkot i distanca rješenje?
I u Hrvatskoj ima dosta ljudi koji tako misle.
I ovdje ima ljudi koji su izgubili nekog od ruke Srbina, kao što ima i Srba koji su izgubili nekog od ruke Hrvata.
Broj nije bitan. Da je jedan život u pitanju, previše je.
Mi možemo živjeti u prošlosti i za 20 godina Zimbabve i Mozambik će za nas biti high-tech velesile. A možemo se i okrenuti budućnosti i koristiti potencijale koje svaki naš narod ima, a u suradnji ih ima puta 100.
Mi smo Svijetu dali struju, penkalo, kravatu, viljušku, cepelin, padobran, torpedo, usavršili telefon, najveće prvake u fizici (Kopernik, Bošković, ...), književnosti (Andrić), mi smo čuvali Evropu od Turaka, i još puno, puno toga.
Namjerno nisam odvajao ništa po naciji, da istaknem koliko ZAJEDNO značimo. Pojedinačno već malo manje.
Ne mislim da treba skupa da imamo državu ili bilo šta. Svaki narod ima svoje posebnosti i nek živi na svome. Ali suradnja u nastupu prema svijetu je neizbježna.
Na kraju krajeva, znaš i sam da su nam se tržišta već odavno ispreplela, jer je svako zasebno premalo za bilo kakav napredak.

Ja ne znam kako ti sa svojom okolinom funkcioniraš, nadam se da dobro. Ali Srbe i Hrvate je sudbina postavila da žive jedni pored drugih za vjeke vjekova.
Misliš da je bojkot i distanca rješenje?
I u Hrvatskoj ima dosta ljudi koji tako misle.
I ovdje ima ljudi koji su izgubili nekog od ruke Srbina, kao što ima i Srba koji su izgubili nekog od ruke Hrvata.
Broj nije bitan. Da je jedan život u pitanju, previše je.
Mi možemo živjeti u prošlosti i za 20 godina Zimbabve i Mozambik će za nas biti high-tech velesile. A možemo se i okrenuti budućnosti i koristiti potencijale koje svaki naš narod ima, a u suradnji ih ima puta 100.
Mi smo Svijetu dali struju, penkalo, kravatu, viljušku, cepelin, padobran, torpedo, usavršili telefon, najveće prvake u fizici (Kopernik, Bošković, ...), književnosti (Andrić), mi smo čuvali Evropu od Turaka, i još puno, puno toga.
Namjerno nisam odvajao ništa po naciji, da istaknem koliko ZAJEDNO značimo. Pojedinačno već malo manje.
Ne mislim da treba skupa da imamo državu ili bilo šta. Svaki narod ima svoje posebnosti i nek živi na svome. Ali suradnja u nastupu prema svijetu je neizbježna.
Na kraju krajeva, znaš i sam da su nam se tržišta već odavno ispreplela, jer je svako zasebno premalo za bilo kakav napredak.

Zaboravio si spomenuti Ivana Supeka - jednog od znacajnijih znanstvenika modernog doba (za mentore/osobne prijatelje imao je fizicare kao sto su Heisenberg, Bohr i ostala ekipa koja je radila na atomskoj teoriji).

Isto tako, nevezano uz tehniku - Marko Marulic. Prvi puta spominje psihologiju - cak ga se moze gledati i kao zacetnika te znanosti (u djelu "Psihologija ljudske duse" na latinskom jeziku).

Ima ih jos puno, al' njih dvoje se nikako ne moze izostaviti jer su imali velik utjecaj na ovim prostorima i u cijeloj Europi.

Sta si rekao Ljubo da ste dali svetu STRUJu e j...a sad.
Mislim stvarno ako je TESLA bio Hrvat ja sam Vanzamaljac.
Boskovic pa samo prezime kaze da je Srbin.
A kazes Penkalo pa pn je bio ceh.
Mislim stvarno daj idi na ustaske sajtove pa tamo drkaj nas ostavi.

Za nepismene:
Nisam odvajao ko je čiji.
Tesla je bio Srbin po nacionalnosti. Ali je bio iz Hrvatske. Da je slučajno živio u Srbiji, nikad svijet struje nebi imao, a ni štošta drugo.
Eduar Slavoljub Penkala je zagrepčanin, purger, naturalitirani Hrvat po vlastitom izboru, a porijeklom Slovak, a ne čeh.
Bošković je Dubrovčanin, Hrvat, a to što ti svojataš Dubrovnik kao srpski je tvoj problem. Ali ni to nije problem za smisao mog prethodnog posta. Samo da bi razumio, moraš imati i nešto u glavi.

Kopernik ne spada tu, turio sam ga valjda po inerciji..

to je prosjek za Istru i Dalmaciju...prema AU popisima (kad pronadem link poslati cu ti) moralo bi nesto biti , za pocetak i na wikipedi .hr ) najveci dio ih je zivio na podrucju danasnje Slovenije...a i dobar dio Talijana koji nije protjeran, ili ubijen otisao je 50-ih god. jer im je zivot u Italiji imao bolju perspektivu...tada je otislo i mnogo Hrvata, postavsi preko noci Talijanima (a sada su ponovo Hrvati u Italiji)
Istra je oduvijek bila vecinski naseljena hrvatskim zivljem..broj je uvijek oscilirao oko 70%

jel to oduvijek od prije par hiljada godina il par stotina godina??

Back