Italija - cene

• Začetnik teme Začetnik teme gema
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gema

Aktivan član
Poruka
1.056
Pozdrav, 30. Septembra idem na exq 7 dana u Italiju : Lido di Jesolo- Venecija - Montekatini - Piza - Rim- ciancano terme- firenca - verona

Pa me interesuje kakve su cene u italiji sto se tice hrane , a i shopinga i da li ima snizenja?

Hm, ja sam na ekskurziji bio pre neke 2 godine. Mi smo ishli preko Splita za Ankonu. Pa, shta da ti kazem. Hrana je skupa, posebno za nekog iz Srbije. Stajacete autobusom u tkz "Autogrill", objekat koji objedinjuje pumpu, kafic, prodavnicu i josh po neshto. Savetujem ti da tu uzmesh sendvice jer su jeftiniji i dobro se najedesh.

Shto se tice Venecije, za hranu imash super restorancice gde mozesh uzeti neko jelo i za manje od 10 evra. Obicno su to restorani dalje od centra, ali bash zato shto u njima zalazi manje ljudi i shto su malo dalje, imaju svoj sharm i atmosferu. Obavezno probaj spagete, pre svega sa pesto sosom. Secam se svog utiska sa italijanskim spagetama, vecina je bila zgrazena, jer su "tvrde". U stvari, taj nacin pripreme paste je al dente zbog kog pasta manje goji...

Elem, da sumiram, za hranu sam potroshio oko 150 evra, tu racunam svih 7 ruckova, sokove, sendvice i poneki espresso ili pice u kafeu. Lido je savrshen za shopping, jer hrana je jeftinija, pa mozesh za male pare da napravish sebi sendvic u bilo kojoj prodavnici.

Shto se tice snizenja, tu ima nekih caka. Ako imash pasosh EU imash neke popuste na ulazu u muzeje i galerije. Ja imam slovenacki pasosh pa sam to koristio, mada iskreno popust je tek 15-20%.

Ne volim da kupujem odecu, tako da to stvarno nisam ni iskusio, niti sam zeleo (tipicno mushko).

Moj najveci savet ti je da na ekskurziju odesh da vidish Italiju, i da te ne povuce drushtvo. Ja sam uvek uzimao one karte iz turustickih agencija za svaki grad i sam sam obilazio. Vecina drugih je zato trazila McDonald's trgovine i ishla da se opija. Nekom je to OK, ali potroshiti circa 600 evra za opijanje i klopanje mozesh i u Srbiji.

U svakom slucaju lepo se provedi i pozdravi mi Sloveniju u povratku ;)

Poslednja izmena:
Aham, pa onda je najbolje da idesh u shoping u neka mala mesta. U Lidu, secam se da je bila neka prodavnica gde je vecina dece kupovala obucu. Tu je jeftinije jer ipak Lido je mnogo mali i samim tim i cene su prilagodjene.

Mi smo imali posetu Trstu, gde je shopping kulminirao :D Tu mozesh naci dosta stvari, po jako povoljnim cenama. Takodjer, ako budete ishli u Padovu, svrati u predgradje Padove, jer imaju ogromne robne kuce, namenjene studentima u kojima opet mozesh lako da dobijesh brdo stvari za male pare. ;)

Nama Rim nije bio u ponudi, shto je mozda i bolje. Za Rim su potrebni meseci ...

Elem, sigurno postoje ti mall-ovi, i to ne samo 1 vec na desetine. Ja nisam cuo, vec samo za one u Padovi i Trstu, u kojima sam i sam bio. ;)

Ja sam nedavno bila u Palmanovi,to je shopping outlet nedaleko od Trsta...
snizenja su u tom shopping selu trajala do 14.08. i uglavnom sva snizenja i traju do polovine ili eventualno do kraja avgusta..tako da mislim da neces naici na snizenja u ovom periodu :)

Pivo 0.66 Nastro Azzurro na Piazza Navona u Rimu je 8eu napolju u basti. Unutar lokala na istom trgu je 6eu. Espreso i makijato s nogu uz sank 0.8 - 1.2eu. Ako izrazis zelju da sednes racunaj na +3eu pa navise. Ako nije velika guzva naruci za sankom pa onda sedni, u slucaju da konobar proceni da zauzimas nekom mesto ljubazno ce te zamoliti da ustanes.

Pozdrav.

Pivo 0.66 Nastro Azzurro na Piazza Navona u Rimu je 8eu napolju u basti. Unutar lokala na istom trgu je 6eu. Espreso i makijato s nogu uz sank 0.8 - 1.2eu. Ako izrazis zelju da sednes racunaj na +3eu pa navise. Ako nije velika guzva naruci za sankom pa onda sedni, u slucaju da konobar proceni da zauzimas nekom mesto ljubazno ce te zamoliti da ustanes.

Pozdrav.

zanimljivo, dal ima u meniju usluga "sedenje"

Cao..ja sam letos bio u Italiji mesec dana..sto se tice cena..mogu vam reci da me novcanik cesto puta zaboleo poprilicno..
cene, zavisi sta..ali za srpski standard sve je skupo..tako da pripremite se..
Espresso oko 1-2e, cappucino oko 2-3e zavisi..
Pizza parce oko 3e, voda ona od 0.33l-0.5l kostace vas oko 1-2e..zavisi gde..obicno na pumpama, u centru grada i tako.U marketima je jeftinije to..ali obicno se do vecih marketa ni ne ide, jer cilj je posetiti grad, ne market tog grada.
Ako sednete u restoran obicna salata sa povrcem je oko 5e..sto vise sastojaka ima..to je veca cena..+sedenje se u Italiji placa pod obavezno..zavisi od restorana do restorana..iznosi 1-2e po mojem iskustvu..
Sladoledi na kugle..kugla 1.5e, dve kugle 2.30e, tri=3e..i tako..
Odeca je skuplja ili kao i kod nas..zavisi..ja nisam kupavao odecu jer nije se isplatilo..niti sam kao sto rekoh, hteo da lutam po robnim kucama dok arhtektura je preda mnom..
Nadam se da sam donekle pomogao..
Po meni za 7 dana, ispod 200e nikako!!!

Hrana i pice su u prodavnicama neznatno skuplji nego ovde , pizza se u restoranima moze naci za 6-8evra i to cela ,a ne parce , doner kebab je kod turaka i arapa oko 4 evra , cene garderobe su iste kao i ovde samo sto je mnogo kvaltetnija i izbor je neuporedivo bolji , jedino so je dosta skuplje je pice u restoranima , pabovima ,kafanama , diskotkama i slicno .... ispod 3 evra retko gde ima pivo , zato sav alkohol kupujte u prodanicama i super marketima , kojih doduse nema na svakom cosku u centru grada , al se mogu naci .

Hrana i pice su u prodavnicama neznatno skuplji nego ovde , pizza se u restoranima moze naci za 6-8evra i to cela ,a ne parce , doner kebab je kod turaka i arapa oko 4 evra , cene garderobe su iste kao i ovde samo sto je mnogo kvaltetnija i izbor je neuporedivo bolji , jedino so je dosta skuplje je pice u restoranima , pabovima ,kafanama , diskotkama i slicno .... ispod 3 evra retko gde ima pivo , zato sav alkohol kupujte u prodanicama i super marketima , kojih doduse nema na svakom cosku u centru grada , al se mogu naci .

hvala puno, polazim ujutru u 3 ..... pisem utiske kad se vrnem

Back