Istraživanje medija u SAD: Društvene mreže pretekle televiziju i portale kao izvor vesti

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
385.507
Društvene mreže pretekle televiziju i portale kao izvor vesti

Društvene i video mreže nadmašile su televiziju i novinske sajtove kao glavni izvor vesti u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je najnovije istraživanje Reuters instituta za studije novinarstva.Prema izveštaju, 54 odsto ispitanika navelo je da vesti najčešće prati putem platformi poput Fejsbuka, Jutjuba i mreže Iks, dok televiziju koristi 50 odsto, a novinske veb stranice i aplikacije 48 odsto.
Autori izveštaja ističu da se porast konzumacije vesti putem društvenih mreža i ličnosti s interneta dešava brže i intenzivnije u SAD nego u drugim zemljama.
Upozorava se i na trend da političari sve češće zaobilaze tradicionalne medije u korist prijateljskih influensera i partijskih kanala, koji retko postavljaju nezgodna pitanja i često doprinose širenju dezinformacija.

291522_tan2024-11-0806381893-3_s.jpg

Korišćenje mreže X za praćenje vesti zabeležilo je porast u SAD, naročito među mladim muškarcima sa konzervativnim stavovima, nakon što je Ilon Mask preuzeo kompaniju 2022. godine.

TikTok se izdvojio kao najbrže rastuća platforma za vesti - koristi ga 17 odsto ispitanika širom sveta, što je porast od četiri procentna poena u odnosu na prošlu godinu.Istraživanje je pokazalo i rast korišćenja veštačke inteligencije za konzumaciju vesti, posebno među mlađima od 25 godina, ali većina ispitanika smatra da će AI negativno da utiče na tačnost i pouzdanost informacija.
Uprkos svemu, poverenje u tradicionalne medijske brendove ostaje prisutno, iako ih mlađe generacije konzumiraju ređe, i dalje ih smatraju najpouzdanijima.
U istraživanju, koje se sprovodi 14. godinu zaredom, učestvovalo je skoro 100.000 ljudi iz 48 zemalja.link

Ovo istraživanje je za SAD ali pokazuje stanje stvari.Kod nas nisu vršena ovakva istraživanja, bar ja nisam nigde pročitala
ali verujem da je i kod nas kao i kod vecine drugih zemalja ako ne ista onda slicna situacija..
Društvene mreže sve više nadmašuju televiziju i novinske sajtove kao glavni izvor vesti
Sami politicari širom sveta sve više imaju objava ne društvenim mrežama, ili poznate licnosti i slicno

Pa upravo zato aktuelni sistem i puca i hvala Bogu što je tako, već je bilo i vreme , mislim mejnstrim mediji ne služe da nas informišu ili da nas obaveštavaju o stvarnosti i stvarnom stanju na terenu već upravo oni su postali ti koji kreiraju samu stvarnost (za šta koriste laži, manipulaciju, izvrtanje istine i vađenje stvari iz određenog konteksta i stavljanje u kontekst koji njima odgovara, itd, itd) ali fora je u tome što mlađe generacije ne gledaju vesti niti prate mejnstrim medije nit im veruju (pa samim tim ne veruju ni vlastima, ni političarima, ni državi, ni institucijama, ni sistemu, itd).

Mislim da bi neka šačica ljudi mogla da manipuliše i vlada ogromnom većinom ona mora da bude nevidljiva, e sad radi se u tome što je ta manipulacija postala vidljiva (u velikoj i značajnoj meri zahvaljujući baš društvenim mrežama i alternativnim medijima) a čim manipulacija postane vidljiva ona postaje neodrživa i puca a to se upravo sad dešava kako kod nas tako i od nešto ranije i na globalnom nivou.

A za forume sta kazu

Pa realno forumi isto spadaju pod "društvene mreže" i alternativne medije iako realno forumi su već isto malo outdated i pomalo zastarela forma i zlatno doba foruma je bilo tamo pre 15-20 godina i mahom na svim forumima koji su još pretekli (nebitno koje sadržine i tematike) su uglavnom sve malo stariji članovi i nema mnogo baš mladih.

Pa realno forumi isto spadaju pod "društvene mreže" i alternativne medije iako realno forumi su već isto malo outdated i pomalo zastarela forma i zlatno doba foruma je bilo tamo pre 15-20 godina i mahom na svim forumima koji su još pretekli (nebitno koje sadržine i tematike) su uglavnom sve malo stariji članovi i nema mnogo baš mladih.
Forumo cak ni tad nisu imali znacaja sjecam se na b92 forum radikali uvijek gube kad ono na izbore vojo uvijek u drugi krug vodi
A I sad realno navodno svi seruju po mreze proteste a na izbore ovaj pokrade i namestim tako da dzaba

Forumo cak ni tad nisu imali znacaja sjecam se na b92 forum radikali uvijek gube kad ono na izbore vojo uvijek u drugi krug vodi
A I sad realno navodno svi seruju po mreze proteste a na izbore ovaj pokrade i namestim tako da dzaba
Stos je da ti kao politicki opredeljen za jednu stranu pratis drustvene mreze tebi bliskih pogleda i sve vise se okreces nalozima na drustvenim mrezama koji pisu ono sto tebi odgovara tako da na kraju uopste ne gledas sta pise druga strana ili neutralni nalozi. Pa ako jos na nalozima koje pratis pocinju da sire lazne informacije pocinjes da verujes u to sto si procitao i bivas "usmeren" bas onako kako vlasnik naloga zeli. Naravno, tako je i sa nekim drugim koji prati drugu stranu.

Na kraju cemo imati strogo podeljeno drustvo, na "nase" i "njihove", neutralni (ili oni koji pokusavaju da razmisljaju svojom glavom) su protivnici i jednima i drugima jer danasnji nacin plasiranja informacija preko drustvenih mreza ne dopusta da se preispita plasirana vest i da se donese zakljucak na osnovu informacija iz drugih izvora i zdrave (ili jos bolje, bilo kakve) logike.

Ja sam se manuo drustvenih mreza, imam naloge ali ih vec godinama ne koristim, i mogu reci da se osecam mnogo bolje. Lepse mi je da uzmem knjigu u shake, da citam neki roman nego da idem iz linka u link i posle 2 sata na interMetu zaboravim zasto sam uopste usao tamo.

Back