Istraživanja:Mačke uvek znaju gde im je vlasnik

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.956
Mačke su životinje koje poseduju brojne sposobnosti, poput toga da vide u mraku ili toga da se uvek dočekaju na noge, a poslednje istraživanje otkriva da imaju i sposobnost toga da uvek znaju gde im se nalazi vlasnik
Ključ te sposobnosti leži u mačjim ušima, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu PLOS. Naime, mačke imaju uši koje mogu pomerati u rasponu od 180 stepeni, a takođe imaju snažan sluh i mogu locirati zvuk poput radara.

Naučnici su u eksperimentu snimali glasove vlasnika mačaka te ih emitirali u različitim smerovima. Međutim, to nije zavaralo mačke. One su pokazale iznenađenje kad bi čule glas svojeg vlasnika s različitih lokacija, ali nisu reagovale na druge zvukove koje su istraživači puštali.

Rezultati testova pokazali su da mačke uvek znaju gde su im vlasnici, a iz zvuka mogu otkriti prisutnost osobe čak i u drugoj sobi. Smatraju da mačke imaju “mentalni prikaz svog vlasnika čak i kada on nije vidljiv i mapiraju njegovu lokaciju iz njegovog glasa”.
https://petmagazine.rs/istrazivanje-macke-uvek-znaju-gde-im-je-vlasnik/

Da li mislite da i vaša mačka ovako?

Ne samo glas, razlikuju i druge zvukove na zavidnim daljinama. Recimo naša mačka se popne na prozor uvek kad dolazim kolima kući još kad ne može da ih vidi. Na zvukove drugih kola se ne osvrće.
Moja macka ne prede,ne mjauce,ne voli da se mazi.cim je uzmem kod sebe da je mazim vrti repom nervira,se grize,ujeda,mazim je samo kad odmara.nasao sam je kad je imala samo dvadesetak dana,2-3 dana nije jela i ispustala je jake zvukove,bila je veoma slaba i bolesna,imala je mijazu kod butine,nasao sam joj majku i vratio,ali sledeceg dana je ponovo cujem i resio sam da je uzmem i spasim inace bi uginula vec sledeceg dana a mozda i kasnije tog dana kada sam je nasao.hranio sam je rucno sa špricem koju mi je dala veterinarka sa sirovim jajima i pavlakom,recept za mace koje su jos bebe i napustene(NASAO RECEPT NA NETU).od malena samo grize ujeda,ali voli i da se igra.Sad je velika i prelepa macka.

z:lol:

Mačke su životinje koje poseduju brojne sposobnosti, poput toga da vide u mraku ili toga da se uvek dočekaju na noge, a poslednje istraživanje otkriva da imaju i sposobnost toga da uvek znaju gde im se nalazi vlasnik
Ključ te sposobnosti leži u mačjim ušima, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu PLOS. Naime, mačke imaju uši koje mogu pomerati u rasponu od 180 stepeni, a takođe imaju snažan sluh i mogu locirati zvuk poput radara.

Naučnici su u eksperimentu snimali glasove vlasnika mačaka te ih emitirali u različitim smerovima. Međutim, to nije zavaralo mačke. One su pokazale iznenađenje kad bi čule glas svojeg vlasnika s različitih lokacija, ali nisu reagovale na druge zvukove koje su istraživači puštali.

Rezultati testova pokazali su da mačke uvek znaju gde su im vlasnici, a iz zvuka mogu otkriti prisutnost osobe čak i u drugoj sobi. Smatraju da mačke imaju “mentalni prikaz svog vlasnika čak i kada on nije vidljiv i mapiraju njegovu lokaciju iz njegovog glasa”.
https://petmagazine.rs/istrazivanje-macke-uvek-znaju-gde-im-je-vlasnik/
Ovo jeste tačno,...mene mačak bukvalno nekad prepadne,...šunja se naokolo i iznenada se pojavi, čim krenem u kuću.
S posla me uvek čeka, ako je gladan.Imaju neverovatan osećaj za vreme.
Tačno znaju kad je ručak, k'o kada dolazi,...e.t.c. 😁

Back