Istraživala pranje para u EPS, pa popila smenu!

Poruka
9.345

****sns se opasno preigrava!***

Istraživala pranje para u EPS, pa popila smenu: Tužiteljka Paunović poručila šefu da neće raditi nezakonito i po njegovim usmenim naredbama​

HRONIKA Autor:Ivan Milićević23. feb 202320:11
Kopiraj link
1677173842-jasmina-paunovic-foto-vesna-lalic-1-750x518.jpg
Jasmina Paunović Foto:Vesna Lalić
Vest da su dve tužiteljke iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu smenjene na današnjem kolegijumu, uznemirila je čitavu javnost, posebno što su obe radile na slučaju zloupotreba u EPS, koje su juče rezultirale hapšenjem šestoro osumnjičenih. Pored tužiteljke Bojane Savović, koja je sklonjena pre nego što je stigla da sasluša osobe čije je hapšenje naredila, njena koleginica Jasmina Paunović degradirana je na niže radno mesto jer se pre nekoliko dana otvoreno suprotstavila svom šefu Nenadu Stefanoviću i pred kolegijumom čitavog odeljenja mu poručila da ona neće raditi mimo zakona, po njegovim usmenim naredbama.

Da se iza premeštaja i degradiranja dve tužiteljkre kriju nečasne namere uprave Višeg javnog tužilaštva bilo je jasno već kada su se obratili saopštenjem i naveli da su obe otišle na drugu funkciju po sopstvenom zahtevu. Savović i Paunović su ove navode demantrovale, što je potom učinilo i Udruženje tužilaca Srbije.

Da viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović pokušava da uspostavi staljinistički poredak u tužilaštvu, kao i da se svakodnevno obračunava sa svim kolegama koji nisu članovi njegovog „gongo“ Udruženja tužilaca i sudija i koji odbijaju da slepo i gluvo izvršavaju sva nepočinstva u korist političkih struktura, a na štetu interesa građana Srbije i vladavine prava, portal „Nova.rs“ izveštavao je mesecima unazad.

1676548069-Tan2023-02-1612333968_7-1024x683.jpg
Nenad Stefanović, viši javni tužilac
Tužiteljke Savović i Paunović očigledno, spadaju u grupu nepodobnih, koje su uprkos organizovanim opstrukcijama uspele da procesuiraju osumnjičene u slučaju EPS.

U pomenutom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, u kom su do danas radile dve smenjene tužiteljke, nikada nije bilo predmeta iz domena visoke korupcije, pranja novca ili procesuiranja funkcionera , koji su poput EPS, uspeli da stignu do hapšenja i otvaranja istrage. Nepostupanje ovog odeljenja doživelo je vrhunac dolaskom Nenada Stefanovića na čelo VJT i raspoređivanjem njegovog poslušničkog kadra (iskorišćavanjem instituta o upućivanju tužilaca, koji su novi zakoni konačno ukinuli) na sve rukovodeće pozicije u VJT. Uprkos činjenici da ovakva krivična dela godinama dopiru do javnosti i da je njihovo postojanje očigledno, javnost nije imala priliuku da vidi i njihovo procesuiranje.

Upravo je zbog toga vest o jučerašnjem hapšenju zbog zloupotreba u EPS iznenadila čitavu javnost, koliko i činjenica da sxe o tome VJT nije pohvalilo sopstvenim saopštenjem, već samo MUP. Današnjom vešću o smeni dve tužiteljke, a potom i saopštenjem VJT koje je usledilo, postalo je jasno i zbog čega.

Inače, kako saznajemo, današnjoj smeni prethodio je kolegijum Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, a koji je pre nekoliko dana lično inicirala tužiteljka Paunović. Na tom kolegijumu ona je otvoreno rekla Nenadu Stefanoviću da neće izvršavati njegova usmena naređenja niti raditi mimo zakona.
„Njene reči izazvale su histeričan ispad Stefanovića, koji je udarajući šakama po stolu, vikao da je on gospodar u VJT i da će svi raditi kako on kaže. Paunović je zbog toga podnela prijavu Državnom veću tužilaca, koje je danas, sumanuto, rezultirala njenom smenom i progonom“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor.
Inače, tužiteljka Paunović jedna je od najiskusnijih postuipajućih zamenica u VJT, iza koje stoji višedecenijska karijera i neretko uspešno postupanje u brojnim delikatnim slučajevima iz gotovo svih oblasti. Posebno je bila istaknuta njena angažovanost prilikom promene Krivičnog zakonika i uvođenja doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece.
Podsetimo, vest o smeni tužiteljki Savović i Paunović objavljena je danas nakon što je poslanica SSP Marinika Tepić o tome pisala na društvenim mrežama.
„Upravo je smenjena tužiteljka VJT koja godinu dana priprema slučaj EPS i po čijem nalogu je juče uhapšeno šest lica! Nisu joj dozvolili ni da ih sasluša! Zašto je sklonjena da ovo NE završi? Tako manipulišu predmetima i padaju u vodu dajući ih nekom ko neće postaviti prava pitanja“, napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.
Potom je usledio još jedan tvit.

„Još jedna tuziteljka VJT je sada smenjena! Jasmina Paunović koja je radila isti slučaj EPS za pranje novca! I degradirana na niži stepen! Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki jer rade svoj posao?, napisala je Tepić.

Smenjena tužiteljka nakon hapšenja zbog štete nanete EPS-u: Više od godinu dana vodila istragu o zloupotrebama​

HRONIKA Autor:N123. feb 202315:42
Kopiraj link
1677060550-FIL_4648-01-scaled-kostolac-750x470.jpg
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; JP Elektroprivreda Srbije - Aleksandar Rašin; Tanjug Milos Milivojević
Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena je nakon hapšenja šest osoba, saznaje N1.

Kako N1 navodi, Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba i danas je smenili – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo odeljenje.
„Upravo je smenjena tužiteljka VJT koja godinu dana priprema slučaj EPS i po čijem nalogu je juče uhapšeno šest lica! Nisu joj dozvolili ni da ih sasluša! Zašto je sklonjena da ovo NE završi? Tako manipulišu predmetima i padaju u vodu dajući ih nekom ko neće postaviti prava pitanja“, napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, piše N1.

Pročitajte još:​

„Nova“: Firma bliska SNS naplatila EPS-u prugu koja ne postoji

DRUŠTVO
22. feb 2023

Otkrivamo detalje prevare u EPS-u: Naplatili nepostojeću prugu

HRONIKA
22. feb 2023

Podsetimo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeno je šest osoba osumnjičenih da su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Poznavaoci prilika poručuju da je ovo samo vrh ledenog brega i da se šteta od malverzacija u EPS-u meri u milijardama evra.
„Кako se sumnja, B.V.S, N.T. i Ž.M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Кostolac B. Potom je, kako se sumnja, M.L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V.J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni“, saopštio je MUP.
Kako je portal Nova.rs objavio hapšenjima su izvedena na teritoriji Beograda i Požarevca, a uhapšena su službena i odgovorna lica u EPS, CIP, Bauwesen i Italiana Construcioni.

https://nova.rs/vesti/hronika/smenj...d-godinu-dana-vodila-istragu-o-zloupotrebama/

Не видим да је неко отворио тему о овом догађају од пре пар дана.

Да нема Нова, рекло би се да не би ни било по медијима.

Две заменице су пребачене у друго одељење чим су похапсиле злотворе који су пљачкали ЕПС.

Još jedna tužiteljka smenjena nakon hapšenja zbog štete nanete EPS-u​

AUTORN1​

INFO

23.02.2023.​

15:44 > 22:33​

KOMENTARI​

44
Tužiteljka Višeg javnog tužilastva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena je nakon hapšenja šest osoba, saznaje N1.
Foto: Pixabay
Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba i danas su je smenili – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo odeljenje, prenosi N1.

"Upravo je smenjena tužiteljka VJT koja godinu dana priprema slučaj EPS i po čijem nalogu je juče uhapšeno šest lica. Nisu joj dozvolili ni da ih sasluša. Zašto je sklonjena da ovo ne završi? Tako manipulišu predmetima i padaju u vodu dajući ih nekom ko neće postaviti prava pitanja", napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

PROČITAJ JOŠ​

Tužilaštvo negira da je tužiteljka smenjena; Savović: Nisam tražila premeštaj niti odugovlačila EPS​

Podsetimo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeno je šest osoba osumnjičenih da su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Poznavaoci prilika poručuju da je ovo samo vrh ledenog brega i da se šteta od malverzacija u EPS-u meri u milijardama evra.

"Кako se sumnja, B.V.S, N.T. i Ž.M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig" do Termo-elektrane Кostolac B. Potom je, kako se sumnja, M.L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V.J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni", saopštio je MUP.

Kako je portal Nova.rs objavio, hapšenjima su izvedena na teritoriji Beograda i Požarevca, a uhapšena su službena i odgovorna lica u EPS, CIP, Bauwesen i Italiana Construcioni.

"Italijanska firma Italiana Costrucioni s.p.a, bila je u konzorcijumu sa Bauwesen, i trebalo je da izgrade oko 20 kilometara pruge. Nadzor je vršio CIP. EPS je plaćao po privremenim situacijama koje je overavao CIP. U nekom trenutku, ljudi iz EPS-a, koji su išli u obilazak, shvatili su da nedostaje nekoliko kilometara pruge, a da se to sve regularno nalazilo u građevinskoj situaciji koju je overavao uredno CIP", navodi izvor iz EPS-a za Nova.rs.

Tužiteljka Savović smenjena pod pritiskom: Uskoro nove akcije u vezi EPS-a​

default-avatar.jpg
Katarina Živanović23.02.2023. 22:14
Tužiteljka Savović smenjena pod pritiskom: Uskoro nove akcije u vezi EPS-a 1
Foto: N1/Medija centar
Otkrića do kojih je došla tužiteljka Bojana Savović su samo deo malverzacija u EPS-u. Ona je zagrebala vrh ledenog brega, a javnost će u narednom periodu biti upoznata sa mnogo toga. Postoji još nekoliko akcija u vezi EPS-a koje su u toku, kaže za Danas advokat Vladimir Todorić.

– Ukoliko je tužiteljka zaista smenjena, onda će biti zaustavljene i te druge akcije. Ako je nešto drugo u pitanju, uskoro ćemo videti šta se sve dešavalo u EPS-u, odnosno do kakvih saznanja je istraga dovela – ističe naš sagovornik.
Todorić dodaje da je saopštenje Višeg javnog tužilaštva da je Savović premeštena na drugu poziciju a ne smenjena – nemušto, ali se pita kako je moguće da su joj dozvolili da se slučajem bavi godinu dana, ako im njena saznanja sada ne odgovaraju.

– Jedino ako je nalog stigao sa nekog „višeg vrha“, odnosno da je bilo pritisaka izvan tužilatva, jer je tužilaštvo mreža u kojoj radi dosta ljudi, a njen nadređeni je sigurno bio upoznat sa istragom – ukazuje Todorić.
Podsetimo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u sredu je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Međutim, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena je danas sa funkcije.
Ona je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a danas su joj oduzeli predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo.

Više javno tužilaštvo se potom oglasilo saopštenjem, demantujući da je Savović smenjena i da joj je predmet oduzet. Kako su naveli, one je redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, „a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal“.

Potom se oglasila i sama tužiljka, dematujući da je tražila premeštaj.
„Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet“, izjavila je za N1 tužiteljka Bojana Savović, koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS.
„Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala“, naglasila je Savović.
Ona je dovela u pitanje trenutak kada je prebačena na drugo radno mesto.
„Nejasno je i ako sam po njihovim navodima odugovlačila rad na predmetu, zbog čega su čekali da uhapsim lica, pa da me onda prebace u drugo odeljenje“, istakla je.

Upitan o smeni koleginice, sudija Miodrag Majić kaže za Danas da je to novi vid postreformskog pritiska, koji neće biti izuzetak.

– Govorio sam da će nakon reforme pravosuđa političari moći da odahnu. Umesto njih, političke i druge pritiske vršiće naše kolege – istaknuti pravnici i oni među pravnicima koji strahuju da se nisu još dovoljno istakli. Slučaj koleginice Savović simbolički je vesnik novog doba – naveo je Majić.
On je reagovao i putem svog Tviter naloga.
„Prvi rezultati reforme. Koleginici Savović zamereno je i to što nije horski podržavala usvojene Ustavne izmene i što je imala sopstveni stav. Iako je znala šta joj se sprema nije pristala da ćuti i da sluša. A upravo to su tužioci kakvi nam najviše nedostaju!“, napisao je Majić.

Nakon što je smenjena sa pozicije zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, sa slučaja „EPS“ skinuta još jedna tužiteljka – Jasmina Paunović, preneo je N1.
Ona je, zajedno sa koleginicom Savović, radila na slučaju krivičnog predmeta „EPS“, u okviru kojeg je u uhapšeno šest osoba.

Vest o smeni još jedne tužiteljke potvrdila je i Marinika Tepić.
Potpredsednica Stranke slobode i pravde objavila je na Tviteru da je Jasmina Paunović „degradirana na nižu funkciju“.
„Još jedna tužiteljka VJT je sada smenjena! Jasmina Paunović koja je radila isti slučaj EPS za pranje novca! I degradirana na niži stepen! Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki jer rade svoj posao“, napisala je Tepić.

Niko ti se ne javlja na "temu"?
Ja da sam na tvom mestu ja bih.lepo zamolio moderaciju...
Bar bih ja tako...

ni na moju, istu tu, koju sam otvorio popodne, niko se nije javio

https://forum.krstarica.com/threads...a-u-eps-pa-popila-smenu.968188/#post-46511833

bilo bi lepo da se spoje, tj da ova nova bude deo ove stare
očigledno je ovo veliki problem za komentarisanje!
lome se klanovi medj braćom, jer ovo je konačni udarac na pravosudje
a tamo ima, verovali ili ne MNOGO poštenih ljudi! o da videćete uskoro!

Ударили жути на жуте; сад су на састанку, да виде шта ће... :lol:

e baš to sam reko i ja pogledaj gore

Onaj referendum beše učinio sudstvo i tužilaštvo nezavisnijim valjda. :lol:

učinio je NEODGOVORNIM jedina grana vlasti koja ne polaže račune NIKOME!
sami sebe biraju, a odgovaraju ni sebi!

a ko ih smenjuje? ovaj:
znaci ko je njega postavio, to je pravo pitanje, da smenjuje nepodobne?

narod od 12 plemena, eto ko ih postavlja, mi Srbi svakako ne...

1677362813922.jpeg

Poslednja izmena od moderatora:
ni na moju, istu tu, koju sam otvorio popodne, niko se nije javio

https://forum.krstarica.com/threads...a-u-eps-pa-popila-smenu.968188/#post-46511833

bilo bi lepo da se spoje, tj da ova nova bude deo ove stare
očigledno je ovo veliki problem za komentarisanje!
lome se klanovi medj braćom, jer ovo je konačni udarac na pravosudje
a tamo ima, verovali ili ne MNOGO poštenih ljudi! o da videćete uskoro!

e baš to sam reko i ja pogledaj gore

Misliš klanovi koji su pro interesa drugih država

Upitno je ko je od 2000-te gazda na EPS stvarni i ko je tamo za koga radio

Ako o ovome vrište neki proevropski onda znači da ih je neko omeo u nekoj prevari koju spremaju

Ovo je Bgd podrška .. realno podrška Ukrajini bio mnogo masovniji ..

Fp0LdwLXoAEvdqO

U četvrtak je PRAVI protest, ne mešaj mi Ukr u temu, molim te.

Tužiteljka kojoj su oduzeli slučaj EPS

otkriva kako Nenad Stefanović kontroliše istrage korupcije

Ова жена има веће и храбрије срце него све оне мушкарчине јуначине србенде из САЈ, жандармерије, БИА, ВБА, навијачи мудочудо, ал заједно! Да нам је она начелник Генералштаба већ би пили кафу на врх Преказа!

Poslednja izmena:
U četvrtak je PRAVI protest, ne mešaj mi Ukr u temu, molim te.

Tužiteljka kojoj su oduzeli slučaj EPS

otkriva kako Nenad Stefanović kontroliše istrage korupcije

Ова жена има веће и храбрије срце него све оне мушкарчине јуначине србенде из САЈ, жандармерије, БИА, ВБА, навијачи мудочудо, ал заједно! Да нам је она начелник Генералштаба већ би пили кафу на врх Преказа!
Ako je ovo zaista ovako kao sto kaze, onda je strasno.

Otkrijes korupciju i zbog toga bivas smenjen, pa gde to jos ima? Da nam se ceo svet smeje, s pravom.

Back