Istovremenost događaja i apsolutno kozmičko vreme?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Iako nemamo detektor koji bi nam dojavio da je UPRAVO SADA sa Sunca krenuo foton koji će tek za 8,5 minuta stići do nas, mi ZNAMO da se to desilo!
Da li to znači da postoji apsolutno kozmičko vreme? Zatim, šta ako se nešto desilo u nekom referentnom sistemu koji putuje brzinom bliskom brzini svetlosti i u kojem navodno vreme protiče sporije? Da li i onda postoji istovremenost? Šta je onda vreme? Obična nevažna pojava, vezano za svaki pojedini referentni sistem?

Pa se pitam: Ako bi Sunce ( i Zemlja) putovali brzinom 0,99c, da li bi fotonu trebalo isto 8,5 minuta da stigne sa Sunca do Zemlje, ili bi i za njega vreme 'teklo' drugačije, kao i nama zemljanima? A poslastica je ako je Zemlja 'ispred ili iza' Sunca na tom putovanju?
Па ко каже да се Сунце не креће брзином 0,99c, у односу на тамо нешто.

И шта сада?

??Ako je Zemlja ispred Sunca koje se kreće brzinom 0,99c, onda će fotonu trebati 'malo' više vremena jer i Zemlja beži brzinom 0,99c? I obrnuto kada je Zemlja IZA Sunca?
А у односу на други објекат крећемо се 0,85с, у односу на трећи 0,6с, четврти 0,45с и т. д.

Па Васо коме угодити?

Da li se slažeš da će trebati različito vreme da foton stigne do Zemlje u ta dva slučaja? Recimo za početak da to gleda neki posmatrač sa strane?
Ако је посматрач на објекту брзине 0,85с измериће једно време, а ако буде посматрао са објекта брзине 0,6с измериће друго време, а ако посматра са трећег објекта 0,45с измериће треће време.

Ко је у праву?

Ако је посматрач на објекту брзине 0,85с измериће једно време, а ако буде посматрао са објекта брзине 0,6с измериће друго време, а ако посматра са трећег објекта 0,45с измериће треће време.
Ко је у праву?

Ako je posmatrač dovoljno daleko, njegova brzina NEĆE značajno da utiče na njegovo merenje tih vremena!

Ako je posmatrač dovoljno daleko, njegova brzina NEĆE značajno da utiče na njegovo merenje tih vremena!
Да поновимо градиво, не ради се о угаоној брзини да би била важна удањеност, ради се о брзини кретања, и нема везе са удаљеношћу.

Видим да имаш проблем, да упростимо, сва три места посматрања су на истој у даљености, и шта сада?

Да поновимо градиво, не ради се о угаоној брзини да би била важна удањеност, ради се о брзини кретања, и нема везе са удаљеношћу.

Видим да имаш проблем, да упростимо, сва три места посматрања су на истој у даљености, и шта сада?
?? Ja sam recimo posmatrač koji čučim na najbližoj zvezdi i gledam šta se dešava sa fotonima sa Sunca!

Чучиш и мериш, претпостављам. Али прво измери којом брзином се крећеш у односу на Сунце.
Odlična primedba! Seo sam u svoj svemirski brod i preselio na Pluton, čija je brzina zanemariva prema brzini Sunca! Prema tome, praktički pratim taj referentni sistem i merim dosta tačno! A merenja radim kada je Zemlja najdalje od Sunca, prvo 'ispred', a zatim, 'iza' Sunca! A pravac koji spaja te tri tačke najbliži smeru vektora brzine Sunca!

Poslednja izmena:
Odlična primedba! Seo sam u svoj svemirski brod i preselio na Pluton, čija je brzina zanemariva prema brzini Sunca! Prema tome, praktički pratim taj referentni sistem i merim dosta tačno! A merenja radim kada je Zemlja najdalje od Sunca, prvo 'ispred', a zatim, 'iza' Sunca! A pravac koji spaja te tri tačke najbliži smeru vektora brzine Sunca!
Ако се крећеш брзином Плутона << с онда мериш у оба случаја 8,5 минута.

Ако се крећеш брзином Плутона << с онда мериш у оба случаја 8,5 минута.
?? Ako se Sunce kreće brzinom 0,99c, a i Zemlja praktički istom brzinom, i kada je Zemlja 'ISPRED' Sunca, fotonu će sa Sunca do Zemlje trebati oko STO puta više vremena jer i Zemlja 'BEŽI' brzinom 0,99c! A kada je Zemlja IZA Sunca, trebaće mu samo 4,2 minute!

Ко је у праву?
Ajjoojj, tek sam sada ukapirao kako si me digao na foru! Da se prvo dogovorimo da vreme potrebno fotonu od Sunca do Zemlje NEMA nikakve veze sa položajem i brzinom posmatrača? A onda ćemo o metodama merenja i analizama za razne slučajeve.

Ajjoojj, tek sam sada ukapirao kako si me digao na foru! Da se prvo dogovorimo da vreme potrebno fotonu od Sunca do Zemlje NEMA nikakve veze sa položajem i brzinom posmatrača? A onda ćemo o metodama merenja i analizama za razne slučajeve.

A onda dolazimo do zanimljivih zaključaka:
1) Foton će da stigne od Sunca do Zemlje i ako NEMA posmatrača, tj. ako uopšte NEMA njegovog referentnog sistema, pa ako čak i sve osim Sunca i Zemlje NESTANE iz celog Kosmosa!
2) Ali smo onda u 'banani'? Nema drugih sistema na osnovu kojih određujemo brzinu Sunčevog referentnog sistema? Koju ćemo brzinu da uvrstimo u formule za bilo kakva računanja?
3) Logični je odgovor: Brzina sistema prema APSOLUTNOM prostoru koji apsolutno MIRUJE!

A onda dolazimo do zanimljivih zaključaka:
1) Foton će da stigne od Sunca do Zemlje i ako NEMA posmatrača, tj. ako uopšte NEMA njegovog referentnog sistema, pa ako čak i sve osim Sunca i Zemlje NESTANE iz celog Kosmosa!
2) Ali smo onda u 'banani'? Nema drugih sistema na osnovu kojih određujemo brzinu Sunčevog referentnog sistema? Koju ćemo brzinu da uvrstimo u formule za bilo kakva računanja?
3) Logični je odgovor: Brzina sistema prema APSOLUTNOM prostoru koji apsolutno MIRUJE!
Васо докле год ти постојиш, ти си референтни систем.

Док си на Земљи, ти си измерио средње растојање Сунце-Земља од 149,5 милиона km. Такође си израчунао, или измерио, да форон са Сунца, за то растојање, стигне до Земље за 8,3 min.

Неким чудом, удаљио си се од Сунца и крећеш се брзином 0,99с константном брзином. Ти видиш као да се Сунце креће том брзином а да ти мирујеш, ти си референца.

Прби случај: видиш да се у свом кретању Сунце налази испред Земље и да Земља иде у сусрет фотону. Логично резонујеш да ће фотон пре доћи до Земље и да ће при томе превалити краћи пут.
Према основним Лоренцовим трансформацијама, а не изведеним (изведене су уз одређене услове) измерићеш да је фотон стигао до Земље за 35.3s, а фотон ће прећи пут од 10,6 милиона km. Ако поделиш пређени пут фотона са временом путовања добија се брзина светлости.

Други случај: Сунце је иза Земље, тако да фотон јури Земљу. Тада, логично, фотон мора да пређе дужи пут за дуже време. Фотон ће стићи до Земље за 117 min при чему ће прећи растојање од 2110 милиона km. Његова брзина је и даље једнака брзини светлости.

Васо докле год ти постојиш, ти си референтни систем.

Док си на Земљи, ти си измерио средње растојање Сунце-Земља од 149,5 милиона km. Такође си израчунао, или измерио, да форон са Сунца, за то растојање, стигне до Земље за 8,3 min.

Неким чудом, удаљио си се од Сунца и крећеш се брзином 0,99с константном брзином. Ти видиш као да се Сунце креће том брзином а да ти мирујеш, ти си референца.

Прби случај: видиш да се у свом кретању Сунце налази испред Земље и да Земља иде у сусрет фотону. Логично резонујеш да ће фотон пре доћи до Земље и да ће при томе превалити краћи пут.
Према основним Лоренцовим трансформацијама, а не изведеним (изведене су уз одређене услове) измерићеш да је фотон стигао до Земље за 35.3s, а фотон ће прећи пут од 10,6 милиона km. Ако поделиш пређени пут фотона са временом путовања добија се брзина светлости.

Други случај: Сунце је иза Земље, тако да фотон јури Земљу. Тада, логично, фотон мора да пређе дужи пут за дуже време. Фотон ће стићи до Земље за 117 min при чему ће прећи растојање од 2110 милиона km. Његова брзина је и даље једнака брзини светлости.
Niko ne sumnja da je brzina svetlosti konstantna!
Prvi slučaj: Kako si dobio tih 35,3s? Po meni treba biti oko 4,2 minute, a pređeni put pola od 150 mil. km?

Niko ne sumnja da je brzina svetlosti konstantna!
Prvi slučaj: Kako si dobio tih 35,3s? Po meni treba biti oko 4,2 minute, a pređeni put pola od 150 mil. km?
Не знам шта си користио за израчунавање, али ја сам користио основме Лоренцове трансформације јер се не ради о истовременим догађајима на различитим местима нити о догађајима на истом месту.

За овај случај те једначине су:

1586463473378.png

1586463516174.png

X и Т са индексом Sunce су растојање Сунце-Земља и време пута фотона од Сунца до Земље мерено у систему Сунца, значи на Земљи. Исте величине са индексом Vasa су мерене из система Васе посматрача у односу на кога се систем Сунца креће брзином V=0,99с.

Ово су једначине када Земља бежи фотону, у случају када Земља иде у сусрет фотону испред брзине V треба знак минус.

Не знам шта си користио за израчунавање, али ја сам користио основме Лоренцове трансформације јер се не ради о истовременим догађајима на различитим местима нити о догађајима на истом месту.

Pogledajte prilog 678787
Pogledajte prilog 678788

X и Т са индексом Sunce су растојање Сунце-Земља и време пута фотона од Сунца до Земље мерено у систему Сунца, значи на Земљи. Исте величине са индексом Vasa су мерене из система Васе посматрача у односу на кога се систем Сунца креће брзином V=0,99с.

Ово су једначине када Земља бежи фотону, у случају када Земља иде у сусрет фотону испред брзине V треба знак минус.
NE valja! Pretpostavljam da su ove formule za merenje razlike vremena preko fotona koji bi detektovali polazak fotona sa Sunca , te stizanje fotona na Zemlju. I onda iz toga računaš navedeno? Vratimo se na ovo:
Pa kaže: Ne zanima me kako će to da VIDI Mile ili Đorđe u nekim vukohebinama iz svojih ref. sistema!

Pogledajte prilog 678787
Pogledajte prilog 678788

Kaže i ovo: Stotine posmatrača gleda, meri i računa kada i na kojem mestu je foton stigao na Zemlju i dobiju svaki svoje vrednosti! ALI, moraš se složiti, to je bio JEDAN događaj koji se dogodio JEDNOM u određenom 'trenutku'! Kao da mi pokušavaš da podvališ 'brzinske zone' za vreme, kao što imamo vremenske zone na Zemlji, pa na raznim mestima kažemo da se ISTI događaj desio u razna LOKALNA vremena! :super:

NE valja! Pretpostavljam da su ove formule za merenje razlike vremena preko fotona koji bi detektovali polazak fotona sa Sunca , te stizanje fotona na Zemlju. I onda iz toga računaš navedeno? Vratimo se na ovo:
Pa kaže: Ne zanima me kako će to da VIDI Mile ili Đorđe u nekim vukohebinama iz svojih ref. sistema!
Уверен си да не ваља. Онда сигурно знаш шта то не ваља у оне две једначине.

Молим те напиши то баш сам радознао.

Кад преспавам наставићу.

Уверен си да не ваља. Онда сигурно знаш шта то не ваља у оне две једначине.

Молим те напиши то баш сам радознао.
Кад преспавам наставићу.

Za početak, šta ti znače te Lorenc transformacije? Matematička egzibicija? Polazi se od pretpostavke da su vreme i prostor povezani nekim formulama i tako nešto se i dobilo! A GDE je dokaz da to VREDI za naš univerzum, a ne za tamo neku Alisinu zemlju čudesa? Onda se kasnije pri izvođenju 'ad hoc' za koeficijent 'a' lupi ( iz malog prsta?) -c^2.....

Back