Dragane, moram da primetim da govorite stvari koje uopšte nisu bitne. To verovatno proizilazi iz toga što sa oružjem imate nedovoljno iskustva. Prvi moj odgovor se koristi na "masu" koju spominjete. Da li je masa mokujua (zamene za pušku iz Đukendoa) ista kao original koji ona predstavalja, tj. Sanpachi 6,65 mm? Da li je šinai iz Kendoa (450g - 550g) iste mase kao katana (od 1kg pa naviše) koju predstavlja? Da li je trenažna sablja iz sportskog mačevanja (oko 400 g) ista kao njen original pešadijska ili konjička bojna sablja (od 900g pa na više)? Da li je u Kendou vežbanje šinaijem modifikovalo tehniku? Jeste. Da li je u Đukendou vežbanje mokuđuom modifikovalo tehniku? Jeste. Da li je sportsko mačevanje trenažnom sabljom sasvim promenilo tehniku, tj. percepciju mase od strane mačevaoca? Jeste. Da ne idem dalje (rukavice i ring u boksu u odnosu na realnu tj slučajnu konfrontaciju, odsustvo udarca šakom u glavu u Kjokušnkaiju u odnosu na slučajnu konfrontaciju pogotovo u pogledu rastojanja, pravila u olimpijskom rvanju u odnosu na realnu konfrontaciju na sasvim bliskom rastojanju, itd.). Da li modifikacija nužno predstavlja opadanje kvaliteta? Da li mislite da je Vasiljev po dolasku u Kanadu radio isto što rade njegovi učenici sada? Zašto tokom socijalizma niko ni u SFRJ, ni u ostalim državama istočnog bloka nije čuo za Ruski Sistem nego isključivo za Sambo? Da li je današnji Ruski Sistem, kao ruski cover japanskog kulturološkog imperijalizma kulturkampfom (putem borilačkih umetnosti i samurajskih filmova) ustvari falsifikat? Da li je linija Vasiljeva u okviru Sistema mnoge odgovore našla upravo u kineskim unutrašnjim sistemima u obradi svog proizvoda za plasman na zapadno tržište onoga što je učio kao mlad čovek u Sovjetskom Savezu? Na koncu - da li sva ova "neautentičnost" Sistema čini Sistem manje vrednim? Ne.. Naravno da ne... Da sam ja Vi, tj. neko ko voli da koristi linearni um i binarni način posmatranja pojava, samim tim koga pleni i motiviše kritika, sam bih sebi zamerio nešto drugo. Tj. uputio bih argument koji sugeriše kritičara od mnogo većeg iskustva (nećete zameriti, siguran sam...): Kakve veze ima uopšte ideja sparinga kakvu vidimo na snimku sa idejom korišćenja bajoneta kao oružja za borbu u metežu? Sparing 1 na 1 i bajonet su u obrnutoj srazmeri. A pogotovu sučeljavanje sablje i bajoneta kao sasvim nerealne opcije. Realnost situacije nije toliko bitna u borenju, složićete se. Bitno je kovanje uma i tela kroz proces odredjene samodiscipline. Zašto ovo govorim? Apsolutno i sasvim doslovno preslikanu situaciju realne konfrontacije Vi u bilo kom kontekstu treninga ne možete naći. Možete joj se samo više ili manje približiti. Možda 1% borilačkih sistema u univerzumu borilačkih veština i metodika jeste blizu realnom konfliktu i pri tome mislim na vojne didaktike namenjene borbi prsa o prsa. No, nismo deca pa da tražimo da budemo Brus Li. Ako želite realnost, njeno uvežbavanje je na sasvim drugoj strani - na ratištu. U Legion etrangere npr, ako nam nedostaje "tekući" rat u našoj bližoj okolini. Sve ostalo uplitanje realiteta je simptom deficita vere u sebe i zrelosti. Nepotrebno... Nebitno... Infantilno... Stvari teku... promena... Bitno je da li vremenom postajete bolja osoba vežbajući odredjeni sistem... Koja je manje u obrascu konflikta sa sobom, sa drugima, sa stvarima... Satsujin ken - katsujin ken...