Историјске чињенице о Светоме Сави

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

hogarius

Elita
Poruka
15.124
U clanku novinara Politike Jovana Gajica, pod naslovom: „U slavu osnivaca srpske crkve i skole“, izneto je sijaset proizvoljnih podataka o zaslugama svetog Save za razvoj crkve i obrazovanja srpskog naroda (vidi prilozeni link). Na iznete bajkovite i nicim dokazane zasluge navedenog sveca treba prodiskutovati.

Lično bih istakao neobicno okrutnu i nehumanu ulogu Rastka Nemanjica, alijas Svetog Save u surovom ciscenju Nemanjine Raske od bogumila znanih i kao babuni.

http://www.politika.rs/scc/clanak/372923/U-slavu-osnivaca-srpske-crkve-i-skole#

Poslednja izmena od moderatora:
Raska Bugarska, Keltska Srbija. Ako je Radomir istoricar, ja sam Kinez.
Pa, ne bi bilo lose da procesljas istoriju srednjovekovnog Balkana, pa da se javis na dokazivanje suprotnog. To sto ces se proglalsiti kinezom je irelevantno. Na osnovu kojih cinjenica ti osporavas Radomiru da je istoricar? Ocigledno da ih nemas.

Ocekujem Slavena 777, on je ozbiljan diskutant.

- - - - - - - - - -

Svetosavlje je veoma dobra ideologija i zasluzuje posebnu temu, ali ima mnogo vise veze sa politikom nego sa religijom.
Sa te tacke gleldista, sveosavlje je sekta zasnovana na nekakvom laznom svetosavskom ucenju. Uz sve to i istorija ga dezavuise kao osnivaca srlpske crkve i srpske pismenosti.

Pa, ne bi bilo lose da procesljas istoriju srednjovekovnog Balkana, pa da se javis na dokazivanje suprotnog. To sto ces se proglalsiti kinezom je irelevantno. Na osnovu kojih cinjenica ti osporavas Radomiru da je istoricar? Ocigledno da ih nemas.

Ocekujem Slavena 777, on je ozbiljan diskutant.

Ajde sto citiras Neodukljane, sad si uhvatio i bugarsko mitomane, samo cekam kad ces ustase iz ustaskih sajtova uzeti kao "pouzdan" izvor. Sta da pricam o coveku koji stavi nesto na interenetu i misli da je Podgorica (gde je Sava rodjen) u Bugarskoj. Kakva je to keltska Srbija. Srbija je nastala 1878 a Bugarska je vecna.

Da se ne lazemo o Savi ima dosta mitova i istoriske cinjenice o njemu nije ono sta ljudi veruju. Ali ovaj uvodni tekst totalna smece.

I ja sam se bavio i Savi i srednovekovnom balkanu.

A progon babuna je bio pre nego sto je Sava postao monah. I naravno vodio je dinasticku politiku i nije sve radio samo za mir i dusevnu cistoscu.

Poslednja izmena:
U clanku novinara Politike Jovana Gajica, pod naslovom: „U slavu osnivaca srpske crkve i skole“, izneto je sijaset proizvoljnih podataka o zaslugama svetog Save za razvoj crkve i obrazovanja srpskog naroda (vidi prilozeni link). Na iznete bajkovite i nicim dokazane zasluge navedenog sveca treba prodiskutovati.

Lično bih istakao neobicno okrutnu i nehumanu ulogu Rastka Nemanjica, alijas Svetog Save u surovom ciscenju Nemanjine Raske od bogumila znanih i kao babuni.

Прочитао сам овај чланк још неки дан у Политици. Шта је тачно, по теби, овде проблематично? Цитирај и образложи ако можеш, па да дискутујемо. :)

Deluje mi kao da je ovo ozbiljno, a ne nekakva ironija, zbog čega priznajem da mi je pomalo nejasno.
Onako kako sam napisao tako i mislim. Nema dileme.

U prvom postu si napisao: "Meni ono što je lično najmutnija tačka iz Savine biografije, cela afera sa Strezom. Odnosno najnejasnija iz nešto mračnije strane njegove prošlosti."Zasto si naveo navodno Savino pretpostavljeno ucesce u ubistvu Streza aferom? Inace, Savina biografija je izfrizirana do neverovatnih razmera. Srbinu je potreban i ovozemljaski bog, malo mu je onostranog. Popovi su mu ga dali u mitoloskom Savi.

Прочитао сам овај чланк још неки дан у Политици. Шта је тачно, по теби, овде проблематично? Цитирај и образложи ако можеш, па да дискутујемо. :)
Tekst novinara Gajica i elita srpske inteligencije koja slavi velikog srpskog "prosvetitelja".(?)

- - - - - - - - - -

Ajde sto citiras Neodukljane, sad si uhvatio i bugarsko mitomane, samo cekam kad ces ustase iz ustaskih sajtova uzeti kao "pouzdan" izvor. Sta da pricam o coveku koji stavi nesto na interenetu i misli da je Podgorica (gde je Sava rodjen) u Bugarskoj. Kakva je to keltska Srbija. Srbija je nastala 1878 a Bugarska je vecna.

Da se ne lazemo o Savi ima dosta mitova i istoriske cinjenice o njemu nije ono sta ljudi veruju. Ali ovaj uvodni tekst totalna smece.

I ja sam se bavio i Savi i srednovekovnom balkanu.

A progon babuna je bio pre nego sto je Sava postao monah. I naravno vodio je dinasticku politiku i nije sve radio samo za mir i dusevnu cistoscu.
Umes li ti da diskutujes a da ne koristis ad hominem argumente?

N.B. Progoni babunasu bili i u Savino vreme.

Na osnovu necijeg pisanja u komentarima na clanak u Politici o Svetom Savi se tema ne otvara

evo par komentara na pisanje tamo nekog Radovana istoricara i geografa
Ovakvo svetogrdje i neargumentovano pisanje o Svetom Savi je nedopustivo

tema se zakljucava

-Јован
Можеш ли нечим да поткрепиш те твоје тврдње? Овако звуче прилично небулозно. И шта ти уопште значи "келтска Србија"?

-Gospodine Radomire sto ne napisaste i prezime svoje,sto ne navedete imena i mesta univerziteta gde ste diplomirali "Istoriju i Geografiju" jer svako moze da se predstavlja profesorom,policajcem,doktorom ili cak Akademikom.Vas je komentar zlonameran i napisan bas na dan svetitelja Rastka Nemanjica tj.Svetoga Save.Sve i kada biste bili u pravu "uvazeni istoricaru i geografu",necete uspeti da uverite nijednog srbina koji je cvrst u svojoj veri Pravoslavnoj.Moj deda je slavio Sv.Savu,moj otac je isto nasledio te je davne 1959 i mene poveo u crkvu da sa ostalim mestanima proslavimo Svetog Savu.Nikada necu zaboraviti taj dan,prvi put u zivotu jeo sam cokoladu,posle uspesno izrecitovane pesme o Sv.Savi.I sada je znam napamet i moj ce unuk Luka i unuka Ana danas u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi " Sveti Sava" u Vankuveru recitovati pesme u slavu nasega(a ne bugarskog )svetitelja. "Pojte mu Srbi pesmu i utrojte" i bice tako dok je Srba i Srbije.Sve vas pozdravljam.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back