Istorijska chi-tanka

Kapetan broda traži rešenje za širenje kriminala i sukoba među posadom, pa naoružava nekolicinu najboljih članova posade da huligane, bitange pijance i secikese, stave u zatvor.

Vreme prolazi, naizgled sve funkcioniše, ali postaje očigledno da se broj zatvorenih povećava.

"Demokratija je vladavina većine" pomisli Kapetan, "a većina na brodu je u zatvoru - krimosi, gusari, navijači i banditi. Njih ću naoružati i proglasiti najboljim članovima posade, a oni će znati kako da se reše tihe manjine, pitomih, pismenih i kulturnih".

I vide Kapetan da je dobro.

Poslednja izmena:
Kapetan broda traži rešenje za širenje kriminala i sukoba među posadom, pa naoružava nekolicinu najboljih članova posade da huligane, bitange pijance i secikese, stave u zatvor.

Vreme prolazi, naizgled sve funkcioniše, ali postaje očigledno da se broj zatvorenih povećava.

"Demokratija je vladavina većine" pomisli Kapetan, "a većina na brodu je u zatvoru - krimosi, gusari, navijači i banditi. Njih ću naoružati i proglasiti najboljim članovima posade, a oni će znati kako da se reše tihe manjine, pitomih, pismenih i kulturnih".

PogledSProzora, iz kabine pod lampom sa naftom:
Dana tog i tog, dok brod još beše na površini razuma, kapetan odluči da kormilo preda onima što najjače viču, kao da se pravac može odrediti frekvencijom graje.
Na palubi, pušači bureta i nosioci noževa proglasiše se čuvarima reda, dok oni što su znali da sastave misao, bejahu bačeni pod palubu, među rezerve i zaboravljene dnevnike brodskih lekara…
“Demokratija je”, reče kapetan, “kad veći deo posade aplaudira.” I zaista, gromoglasni uzvici ispratiše svaki njegov potez, jer on ne traži znanje, već potvrdu.
A ja, Kapetane…dok Vi dresirate papige da Viču “sloboda”, ja sedim s Beringovim mapama i beležim pomeranja zvezda.
Jer znam, kad kompas poludi i more se otvori kao rana, neće Vas spasti oni što znaju da viču,
nego oni što umeju da čitaju tišinu.
I zapisah: brod još plovi, ali brodski dnevnik sada pišu gusari.

Morao sam :mrgreen:
Ako smeta i mislite da je neprikladno na vašem blogu ,kažite!
Obrisaću

Poslednja izmena:
Hvala Branko, verujem da je tvoja namera bila dobra, iako svi znamo kuda vode takve namere.
Stvorio si uslov za zaključavanje, brisanje, streljanje autora bloga jer
https://forum.krstarica.com/threads/avaks-nad-sipovom.1035763/#post-51323984

Ako nemaš dovoljno reči da iz glave, srca, stomaka, Ti napišeš komentar, sedni pored reke, naruči piće i slušaj kako reka piše po dnu.
Živ bio!

Poslednja izmena:

Back