Istorija čuvene gitare B.B. Kinga, Lusil

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.259
Ime je nastalo kada je B.B. King svirao u Tvistu u Arkanzasu. U to vreme, plesne sale su se obično grejale naftaricama postavljenim na sredini sale. Ove kobne noći dvojica pijanih huligana našla su se u tuči kod bureta, a u jeku borbe bure je prevrnuto, prosuvši kerozin i tako zapalivši drvenu prostoriju. Plesna sala je evakuisana i neposredno pre nego što je B.B. King krenuo da ode, shvatio je da je unutra ostavio gitaru. Odjurio je nazad u zgradu da uzme svoju gitaru i brzo izleteo nazad.

Nekoliko dana kasnije otkriveno je da su se dvojica pijanih huligana koji su prosuli bure petroleja tukli oko žene po imenu Lusil i da su u požaru poginule dve osobe. Pošto je to saznao, B.B. King je odlučio da svoju gitaru nazove Lusil da bi služila kao podsetnik da više nikada ne trči u zapaljenu zgradu ili se tuče zbog žene. Od tada, B.B. King je svoju gitaru nazivao Lucille, bez obzira koju je gitaru imao.

Većina ovih gitara bile su neke varijacije od Gibson ES-335 do ES-355, međutim ona koju je izvukao iz zgrade u plamenu bila je zapravo jeftin akustični Gibson L-30.

kin2-014-king_b4251c3e-433b-41e7-b2b8-6ddfe8c5bcd8.jpg

King je tokom svoje karijere favorizovao različite varijacije polušupljeg Gibson LS-335, a 1980. se udružio sa Gibsonom da bi napravio model B.B. King Lucille. Gibsonov model je imao nekoliko varijacija originalnog dizajna na Kingov zahtev, uključujući uklanjanje zvučnih rupa kako bi se smanjila mikrofonija.

mce6malzls4kb3x4tsb4.jpg

U intervjuu iz 2006. King je objasnio ovu modifikaciju: „Ne želim povratne informacije – osim ako ih ne želim. I mnogo puta sa S-rupama, ako ga stvarno pokrenete i pojačalo vam je blizu, dobićete mikrofoniju. Nisam tehnička osoba, ali to znam. Znam kako da dobijem mikrofoniju od Lusil kada to želim. Ali samo kada ja to želim.”

Godine 2005, Gibson je napravio ograničenu seriju Lucille gitara u čast 80. rođendana B.B. Kinga. Jedan od njih poklonili su Kingu, nakon čega je on počeo da ga koristi kao svoj glavni instrument. U leto 2009. ta gitara je ukradena, a nekoliko meseci niko nije znao gde se nalazi. Na kraju se našao u rukama trgovca gitarama i procenitelja Erika Dala, koji ga je pronašao u zalagaonici u Las Vegasu. Dal ju je prepoznao kao značajnu gitaru, otisnuo je Prototip 1 na zadnjoj strani glave, ali nije znao da pripada B.B. Kingu.

bb-king-live-2006.jpg

Dal je pozvao Gibsona da otkrije značaj gitare, i nakon nekog vremena je obavešten da drži pravi B.B. King Lucille. To je dovelo do toga da se Dahl sastao sa B.B. Kingom, koji mu je dao u zamenu potpuno novog Gibson Lucille. B.B. King je svirao tu konkretnu Lusil tokom svoje oproštajne turneje 2014. godine, a potom i smrti u 89. godini u maju 2015. godine.

Pre oko godinu dana "Gibson Custom Shop" je predstavio "Lucille Legacy" tribute gitaru u cast BB Kinga. Modifikovani ES-335 model u transparentno crnom finisu.
legacu.jpg

A pre samo dva dana "Custom Shop" je predstavio jos jednu BB King tribute signature gitaru, nazvanu "Live at the Regal". Jos jedan ES 335 model u "argentinsko sivoj" boji (slika dole), kopiju gitare na kojoj je BB King snimio u studiju neke od svojih najboljih albuma u tirazu od svega 100 gitara.
Ja koliko se secam BB King je svoje prve albume snimao svirajuci Fender Telecaster, koga je zamenio sa ES 335 "Lucille". Nisam siguran ali izgleda mi da je Gibson do sada predstavio desetak razlicitih varijacija BB King Lucille modela, a kako izgleda ni ovaj argentinsko sivi nece da bude Gibsonova zadnja Lusil gitara.

bb2.jpg

Back