Istanbul mora otvoriti svoje arhive zbog Bosnjaka

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Kad sam bio nedavno u Turskoj, razgovarao sam sa mnogim Turcima, obicnim ljudima uz Crni Caj. Tema razgovora je stvarno porijeklo Bosnjaka iz BiH, Sandzaka, Kosova i Makedonije. Danas se bosnjacka nacija prosirila van granica BiH tako da imamo da se Goranci sa Kosova i Torbesi iz Makedonije izjasnjavaju Bosnjacima. Sandzaklije su takodje Bosnjaci.
Jedan fakultetski obrazovan Turcin je poceo pripovjedati da je javna tajna da su Bosnjaci vecinom srodni Srbima, ima malo Hrvata i Albanaca, takodje i Turaka ali da su oni u sustini potjekli od islamiziranih Srba. Turci su ogorceni na Bosnjake sto ne zahtjevaju od Otomanske arhive iz Istanbula da kaze Balkanu jednu istinu. Ko su zapravo Bopsnjaci???
Turci se ljute na Bosnjake zasto su dozvolili da se cuveni Vezir, Mehmed Pasa Sokolovic predstavlja od strane Beograda, srpskim velikanom kad je cuveni Vezir bio rodom iz Bosne pa se podrazumijeva da ga Bosnjaci trebaju svojatati. Vezir je rodjen kao krscanin ali je umro kao musliman.
Pitanje je sada? Zasto balkanski narodi ne zahtjevaju od bivse prijestonice Otomanske Imperije, Istanbula (Carigrada) da otvori arhive o porijeklu balkanskih naroda a narocito za dobrobit Bosnjaka?

Kad sam bio nedavno u Turskoj, razgovarao sam sa mnogim Turcima, obicnim ljudima uz Crni Caj. Tema razgovora je stvarno porijeklo Bosnjaka iz BiH, Sandzaka, Kosova i Makedonije. Danas se bosnjacka nacija prosirila van granica BiH tako da imamo da se Goranci sa Kosova i Torbesi iz Makedonije izjasnjavaju Bosnjacima. Sandzaklije su takodje Bosnjaci.
Jedan fakultetski obrazovan Turcin je poceo pripovjedati da je javna tajna da su Bosnjaci vecinom srodni Srbima, ima malo Hrvata i Albanaca, takodje i Turaka ali da su oni u sustini potjekli od islamiziranih Srba. Turci su ogorceni na Bosnjake sto ne zahtjevaju od Otomanske arhive iz Istanbula da kaze Balkanu jednu istinu. Ko su zapravo Bopsnjaci???
Turci se ljute na Bosnjake zasto su dozvolili da se cuveni Vezir, Mehmed Pasa Sokolovic predstavlja od strane Beograda, srpskim velikanom kad je cuveni Vezir bio rodom iz Bosne pa se podrazumijeva da ga Bosnjaci trebaju svojatati. Vezir je rodjen kao krscanin ali je umro kao musliman.
Kako je umro , i šta je Veliki vezir govorio svojoj deci ?
..........................................................................................
Hoćeš li znati odgovoriti na ova dva pitanja.

Pitanje je sada? Zasto balkanski narodi ne zahtjevaju od bivse prijestonice Otomanske Imperije, Istanbula (Carigrada) da otvori arhive o porijeklu balkanskih naroda a narocito za dobrobit Bosnjaka?
Једино ме је овде изненадило и да су мало ученији Турци свесни чињенице да су Бошњаци у ствари екс-Срби. Ми то знамо одавно и нису потребни никакви архиви. Исто као и што је део хрвата настао од покатоличених Срба. Исто као што је део ових *********а настао од Срба. Штавише, за милогорце, често су им родитељи који се изјашњавају као Срби још увек живи, али они су *********. Или још суманутија ситуација, да се у истој породици један брат изјашњава као Србин, други као *********. Намерно не помињем Црногорац, јер добар део Црногораца који себе види као посебну нацију не негира српске корене. Ово говорим о овим антисрпски настројеним милогорцима.

Заједно за све конвертите, дакле и што су прешли у ислам и у католичанство и у милогорство, то је патолошка мржња према Србији, односно мржња према оном што су они сами некад били. То је фамозни конвертитски комплекс, где најагресивније сам атакујеш на своје корене како би доказао припадност новој нацији за коју си се изјаснио.

Stvar je u tome da su arhivi otvoreni. Sve što ti treba da uradiš jeste da naučiš otomansku arabiku, platiš neki sitniš arhivu (nisam siguran da li je za državljane BiH i Srbije pristup i besplatan ) i počneš da čitaš. Turci su što se toga tiče stvarno otvoreni. Imaš i jedan solidan broj deftera (poreskih knjiga) koji su uz prepis otomanskog orginala dopunjeni prevodom na engleski pa ih tako možeš prelistavati. U suštini mislim da svaki musliman ima odrđenu predodžbu o svom poreklu i manje više zna rod od kog je potekao.

Stvar je u tome da su arhivi otvoreni. Sve što ti treba da uradiš jeste da naučiš otomansku arabiku, platiš neki sitniš arhivu (nisam siguran da li je za državljane BiH i Srbije pristup i besplatan ) i počneš da čitaš. Turci su što se toga tiče stvarno otvoreni. Imaš i jedan solidan broj deftera (poreskih knjiga) koji su uz prepis otomanskog orginala dopunjeni prevodom na engleski pa ih tako možeš prelistavati. U suštini mislim da svaki musliman ima odrđenu predodžbu o svom poreklu i manje više zna rod od kog je potekao.

Brate, ne znam odakle ti informacije o tome, ali na osnovu svega što sam čuo apsolutno nije tako.

Hajde, muje možda i imaju lakšu prođu tako da ako ideš preko Sarajeva lakše ćeš ostvariti, ali na osnovu svega što znam, lakše je otići u Mongoliju i kopati po arhivima nego nešto dobiti od Turaka.

Askari, nije odgovorio ono što nije njima u interesu , a to da je šiptar ubio Mehmed Pašu dok je istom delio milostinju.
.............................................................................................................................................................................................
A o tome što je deci uvek pričao da je Kosovo Srpsko , i to je poznato i Turqima.

Којих Бошњака ? Срба, хрвата или муслимана ? Буди прецизнији.

Back