Исправно одлагање отпада.

Миша

Domaćin
Poruka
3.363
Имам неколико обновљивих АА батерија, које су свој век проживеле. Видим на њима да је забрањено бацати их било где, а начуо сам и о неком закону који ваљда брани такво поступање, па ме интересује зна л` неко ко се у Београду бави одлагањем тих `твари.

`Фала. :)

Odlozi ih u kantu za djubre.

Ма тако је, шаб те габри....лудииилооо, ово, оно. Како сам испао кул и тако то...тај рад?

@тема
http://www.it-recycling.biz/
Иначе, с времена на време се организују акције прикупљања електронског отпада, 11. јула је сакупљан на старом дифу. Ако испратиш акције, можда нека буде ближе твом крају.

Па вероватно не би настала нека природна катастрофа ако би се неколико батерија бацило у слободну природу. Не би букнула нека атомска печурка, али није у томе бит. И од једне батерије, чији ће садржај кад-тад доспети у ту природу, настаје неко загађење. Дакле, правилно се одложи једна-две-три па и сто батерија, и разлика већ постаје значајна.

Због тога је јако битно да сви грађани према својим могућностима користе могућности квалитетног одлагања смећа.

Молим уредника да ову тему преименује у: Исправно одлагање отпада.

Имам неколико обновљивих АА батерија, које су свој век проживеле. Видим на њима да је забрањено бацати их било где, а начуо сам и о неком закону који ваљда брани такво поступање, па ме интересује зна л` неко ко се у Београду бави одлагањем тих `твари.

Postoji firma TRIAX i nalazi se u ulici Strahinjića Bana, mislim broj 54. Kod njih mogu da se odnesu stare baterije. Imaju sve vrste novih baterija, ama baš za sve ...

http://www.svebaterije.net/

Nije to nikakvo ludilo nego jednostavno, šta može da se desi ako ih baci u đubre, da neće možda da zagadi okolinu u nekoj neviđenoj meri?

Kadmijum je element velike toksičnosti (nekoliko puta veće od arsena). Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Kadmijum
Није лоше понекад се распитати о материји.
Може ли мрав да те поједе?

Jeste, ispred odredjenog broja Maxija ima tih kanti za baterije.

Ako bacas nesto vece (resenje za sve od baterija do frizidera i sporeta) ima na Slanackom putu, nedugo posle skretanja iz Visnjicke, otprilike druga, treca desno (ima sirok ulaz kao za kamione). Posle dovoljno dugackog truckanja po kaldrmi treba da se obrati paznja na (jedan jedini) dimnjak sa leve strane, tu se levo skrene (ujedno je to i kraj puta) i u dubini je SET (SE Trade) - firma koja se bavi prikupljanjem elektronskog otpada...

Sto se mene licno tice, vec sam im isporucio baterije, pegle, raznu sitnu elektriku, delove za komp, video kasete...

Nazalost, ne postoji bas zgodna varijanta za gsp. Gsp ide samo Slanackim putem.

Ako u te Maxi kante za baterije bacimo poneku punu bateriju, i ona se u gomili metalnih baterija kratkospoji, nastace pozar.
Litijum vrlo zahebano gori, kadmijum se lako jedini, ziva, antimon, i neka jedinjenja u slucaju paljevine u obliku dima ulaze i u Maksi i u stanove.
Samo nagadjam, da nisu mozda ubacili unutra duznika koji sortira baterije i izoluje polove?

Окет, `ајмо на следећу тему.

Код мене је једно време у крају постојао контејнер за папир, па је склоњен. Ваљда људи нису били доследни. Интересује ме да ли сте било где по Београду видели контејнере за (на пример):

- Канцеларијски папир
- Картон
- Пластичну амбалажу
- Безбојно стакло
- Зелено стакло
- Друге врсте стакла (има их 10-ак)

Ја имам у крају контејнер за пластичну амбалажу. Налази се отприлике овде. (центрирано на мапи)

Ima kod 25. maja, izmedju bus stanice i bazena... Ima tri kontejnera, za metal, plastiku i papir. Ima i kod Nebojsa kule ali to je mnogo daleko od bilo cega. Bilo je ranije i u sred naselja Dunavski kej ali su ta tri kontejnera sklonili pre izvesnog vremena iz meni nepoznatog razloga (bili su puni i korisceni).

Primetio sam da po celoj Vinci postoje zicani kontejneri za flase od plastike...izgleda da je neka firma pocela da prikuplja tu vrstu otpada sto je super. Nadam se da je ovo samo prvi korak i da ce toga biti vise. Odlican nacin da se resite ALU limenki je da ih sakupljate i od njih napravite Solarni kolektor za grejanje kuce od limenki piva. Cak imate i uputstvo na netu... kako se pravi i tako to...

http://forum.krstarica.com/showthre...kog-otpada?p=16939256&viewfull=1#post16939256

Back