Ispravljanje kičme i jačanje mišića leđa

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Araon

Elita
Poruka
18.385
Video sam par ljudi koji imaju problema sa leđima, kičmom, i video sam neke vežbe koje im preporučuju, uglavnom se to sve svodi na istezanje i zatezanje mišića, zapravo deluje mi kao da im je savet da se ojačaju mišići tog dela kako bi mišići to ispravili bez problema...

Gledao sam vežbe za kifozu, i upalo mi je u oči par vežbi, pokušao sam da ih uradim i ono što sam primetio je to da se zatežu mišići leđa, isteže se taj deo, pa, zanima me čisto da li kao zamena za te vežbe mogu da posluže npr zgibovi napred, iza leđa i sve ostalo? Jer se i na vratilu čovek isteže a takođe radi i mišiće leđa, ja sam npr osetio zatezanje mićiša kao kada radim na nekoj spravi ili kada radim zgib, zanima me da li mogu te vežbe da dođu kao zamena za one koje dobijete za ispravljanje?.

Zgibovima možeš samo neke mišiće i to ne u punom njihovom pokretu. Zato i postoje te druge vežbe (mada ne mogu baš svi ni zgibove).
Kičmu ti je najprostije da posmatraš kao konopac. Kad ga uhvatiš za donji kraj uvek se savije na neku stranu, ne može da stoji uspravno. Tako i kičma ako su mišići nedovoljno razvijeni ili isuviše istegnuti usled brzog rasta uvek dolazi do njenog krivljenja.
Na sreću u većini slučajeva su dovoljne samo vežbe. Ali one koje najviše angažuju mišiće uz kičmu, mada i trbušnjaci kao i neki mišići čiji pripoji završavaju na butini tj. fleksori kukova. U suštini za pravilan razvoj i držanje mora da postoji pravilan balans između leve i desne kao i prednje i zadnje strane.

Ukratko zgib je dobar ali nije i dovoljan, moraju još neke izolacione vežbe.

Poslednja izmena:
Video sam par ljudi koji imaju problema sa leđima, kičmom, i video sam neke vežbe koje im preporučuju, uglavnom se to sve svodi na istezanje i zatezanje mišića, zapravo deluje mi kao da im je savet da se ojačaju mišići tog dela kako bi mišići to ispravili bez problema...

Gledao sam vežbe za kifozu, i upalo mi je u oči par vežbi, pokušao sam da ih uradim i ono što sam primetio je to da se zatežu mišići leđa, isteže se taj deo, pa, zanima me čisto da li kao zamena za te vežbe mogu da posluže npr zgibovi napred, iza leđa i sve ostalo? Jer se i na vratilu čovek isteže a takođe radi i mišiće leđa, ja sam npr osetio zatezanje mićiša kao kada radim na nekoj spravi ili kada radim zgib, zanima me da li mogu te vežbe da dođu kao zamena za one koje dobijete za ispravljanje?.

Ispravljanje kičme? Pa, najjeftinije ti je da odes u policijsku stanicu, opsujes im majku i ispravice ti je za tili cas

pozdrav

Zgibovima možeš samo neke mišiće i to ne u punom njihovom pokretu. Zato i postoje te druge vežbe (mada ne mogu baš svi ni zgibove).
Kičmu ti je najprostije da posmatraš kao konopac. Kad ga uhvatiš za donji kraj uvek se savije na neku stranu, ne može da stoji uspravno. Tako i kičma ako su mišići nedovoljno razvijeni ili isuviše istegnuti usled brzog rasta uvek dolazi do njenog krivljenja.
Na sreću u većini slučajeva su dovoljne samo vežbe. Ali one koje najviše angažuju mišiće uz kičmu, mada i trbušnjaci kao i neki mišići čiji pripoji završavaju na butini tj. fleksori kukova. U suštini za pravilan razvoj i držanje mora da postoji pravilan balans između leve i desne kao i prednje i zadnje strane.

Ukratko zgib je dobar ali nije i dovoljan, moraju još neke izolacione vežbe.

Naravno, znam i ja da nije samo to dovoljno za ispravljanje, ali ključno pitanje je da li može nekim vežbama snage i za jačanje mišića da se dobije isti efekat kao npr sa ovog klipa kada radiš ove vežbe:

Jer sam istog trenutka zalegao i uradio par tih vežbi, i shvatio sam da je tu poenta zapravo guranje tih mišića, nabijanje i stezanje i opuštanje, u prevodu jačanje tih mišića, a ja koliko znam ti mišići se svakako jačaju kada se radi zgib ili kada radiš veslanje npr na mašini, kada radiš leđnjake (ili ležnjake kako se već kaže) itd itd, dakle da li to može biti adekvatna zamena za npr ispravljanje kičme, za podizanje ramena? Kako se mogu podići ramena?

Ne, ne mogu zgibovi.

Prvi razlog je ako je već došlo do mišićne nesrazmere u snazi koja je uzrokovala krivljenje kičme, radeći zgib uvek će više vući dominantnija strana što ima za posledicu opet nesrazmeru.

Drugi razlog je, jer je zgib pokret u vertikalnoj ravni, a mišići leđa imaju daleko veću fleksiju tj. kontrakciju iz pokreta u horizontalnoj ravni ili do 45° u odnosu na nju.

Pad jednog ramena je uglavnom skolioza i uzrok je u većini slučajeva slabija jedna strana leđne muskulature. Pa se u zavisnosti od strane izvode vežbe kontrakcija istegnute i istezanja kontrakovane strane.
Oba ramena su uglavnom povijena usled lošeg držanja i stava pri sedenju pa su grudni mišići ti koji su kontrakovani, a leđni (gornja grupa - zadnje rame) istegnuti. Ili ako je fizički aktivna osoba jer se preforsiralo sa potiscima, uglavnom BW vežbe kao sklekovi i propadanja, a ne izvođenja dovoljno ili nepostojanja (u BW sistemu) vežbi za mišiće leđne gornje grupe.

U oba slučaja je najbolje pratiti instrukcije lekara (pedijatra-ortopeda) i držati se propisanih vežbi. Mada ako imaš osobu uz sebe koja se i malo razume u biomehaniku i filozofiju treninga može ti pomoći. Ja sam mom klincu za manje od 4 meseca pad levog ramena potpuno anulirao. I umalo da zaboravim bazen je takođe preporučljiv.

Poslednja izmena:

Back