Ispravan naziv nove infekcije i ovog podforuma

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.177
Pošto mene i par drugih korisnika iritira ovo Korona virus kao naziv foruma (i to odvojeno), predlažem da se razmotri preimenovanje u tačan naziv nove bolesti prouzrokovane koronavirusom.

Koronavirusi su vrsta virusa, od kojih su nama pod skraćenicama SARS, MERS, COVID-19 poznati njihovi ozbiljniji sindromi i bolesti.

Tako da bi ispravan naziv ovog podforuma bio SARS-Cov-2 (iako je tehnički tačan i odabran od strahe SZO, predlaže se izbegavanje tog naziva zbog konfuzije SARS-Cov-1 i epidemijom 2002-2003) ili jednostavno COVID-19, što doslovce znači bolest prouzrokovana koronavirusom 2019.

Standardizacija srpskog jezika nalaze kao najispravniji oblik pisanja "virus korona". (mozda ishitreno ali tako je)
Dok se u strucnoj terminologiji ta 2 nikako ne smeju razdvajati.

Virus je svakako korona, ali je to nedovoljno specifično, jer je ovde reč o bolesti prouzrokovanoj virusom, a ne o virusu.

COVID-19 koriste zvanične institucije.

Naucnici su na pogresnom putu jer pokusavaju da naprave vakcinu za koronu a ustvari treba za SARS-Cov-2 ili COVID-19.

Ovo je najbitnije povodom ovog virusa i nije mi jasno kako vas nije sramota da ovaj virus nazivate koronom!

Svaka cast autoru teme na otvaranju ovako bitne teme, ako moze prvi post da se izmijeni i da se doda sledece - 'autorska tema'.
Pa s obzirom da nam je nivo informisanosti katastrofalan, a posledično i ponašanje, što se ne bismo malo zainteresovali/edukovali?

Mislim, pogledaj samo sebe, i umesto da si otvorio neku edukativnu temilicu, da npr uporedimo sve koronaviruse, da diskutujemo zašto je žarište ovog virusa baš Kina, itd, ti otvaraš senzacionalističke teme "Kome koristi ovaj virus" i slične baljezgarije.

Mislim, pogledaj samo sebe, i umesto da si otvorio neku edukativnu temilicu, da npr uporedimo sve koronaviruse, da diskutujemo zašto je žarište ovog virusa baš Kina, itd, ti otvaraš senzacionalističke teme "Kome koristi ovaj virus" i slične baljezgarije.
To nisu baljezgarije vec pitanja na mjestu. Onaj ko je napravio virus posjeduje i antivirus...a ako je nastao prirodnim putem, resenje se nalazi u prirodi. Logicno je da koristi ima autor virusa, makar to bila priroda.

Mislim da je bitnije razumjeti zasto je nastao virus, kakve promjene donosi, ko ima benefite od toga...od gluposti da li ce ga narod zvati - virus ili korona ili korona virus.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back