"Isplati " li se ići van?

Marinn

Obećava
Poruka
54
"Isplati " li se ići van?

ugl.ovo "isplati" sam stavio , jer nisam mislio samo na materijalne stvari-čisti novac,nego i na društvo ( koje me dosta živcira ovdje),mogućnost obrazovanja lakše....

pritom bi se ograničio na zapadnu Europu, ponajprije Francusku, ali i NJemačku,Austriju,Švicarsku,Italiju....

kako ste se snašli u tim zemljama i da li se požalili što ste prošli,naravno, ne mislim iz nekih sentimentalnih razloga....da li ste bili neki ekspert u svome polju ili prosječan...

kada ste prošli?

prije,netom poslije rata-vjerujem da je tada bilo iz više razloga loše

početkom 2000-ih kad je ipak rastao neki optimizam ovdje i kada se nešto pokretalo...

i sad,unazad 4-5 godina kada je sve potonulo....

i da,kako ste stajali s jezikom,koliko ste ga učili u novoj zemlji, to me najviše zanima, da li je stvarno tolika razlika da čovjek podnese dosta veliku žrtvu ( praktički počne novi život s 25)... ?

nadam se odgovorima,jer mi to dosta znači..

hvala unaprijed.

zavisi sta ti je cilj.
rmbaciti i pare zaraditi mozes svuda gotovo pa jednako, zavisi koliko si nazovi srecan odnosno sposoban.
sto se tice obrazovanja u zemljama, uslovno receno, zapada, neuporedivo je bolje.

tvoja izjava " da li je stvarno tolika razlika da čovjek podnese dosta veliku žrtvu ( praktički počne novi život s 25)... ?" govori dosta o tvojoj SPREMNOSTI na bilo kakav napor.

pazi se pijacnog premeravanja i sicardzijstva, jer, u tom slucaju, najbolje je "sedi i cuti di si...."

Zavisi kakva ti je situacja ovde... ako imas posao i kucu.. ostani ovde ^^

Student sam predkraj studija, što se tiče struke (strojarstvo-mašinstvo) možemo reć da je grad dosta dobar s te strane,a što se tiče smještaja,osobno ništa,tj. moji mi ne mogu ništa ponuditi,preostaje mi jedino da se malo bolje oženim:)

zavisi sta ti je cilj.
rmbaciti i pare zaraditi mozes svuda gotovo pa jednako, zavisi koliko si nazovi srecan odnosno sposoban.
sto se tice obrazovanja u zemljama, uslovno receno, zapada, neuporedivo je bolje.

tvoja izjava " da li je stvarno tolika razlika da čovjek podnese dosta veliku žrtvu ( praktički počne novi život s 25)... ?" govori dosta o tvojoj SPREMNOSTI na bilo kakav napor.

pazi se pijacnog premeravanja i sicardzijstva, jer, u tom slucaju, najbolje je "sedi i cuti di si...."

zašto o mojoj spremnosti?

vjerujem u srbi,ali nećemo se zavaravati,nisam Tesla ili neki prevelike genije gdje ću biti kvalitetan i moći ću lakše napredovati i sl., jedan sam prosječan čovjek i naravno kada gledaš da nisu gastarbajterska vreemena, nego moraš npr. za Francusku,naučiti još ovdje dobro jezik,imati nekoga iskustva,imati neko zanimanje i sl. i doći u tu zemlju privikavati se na novi mentalitet i počinjati kao od rođenja,nije baš lako,a ako ću opet biti i tamo sirotinja onda možda bolje da sam to i ovdje...

iako,da sam sebe kontriram,vrlo vjerovatno ću ići van,pa ću podnijeti i jednosoban stan i sve,samo da mojim budućim naraštajima bude bolje,spreman sam toliko riskirati..

covek se ne zrtvuje, covek daje svoj ulog kroz rad i ucenje. na radost, na uspeh, na srecu.
jaganjci se zrtvuju.
:)

neces se ti ni za sta zrtvovati, vec ces ako si imalo ambiciozan, rasti, koristiti to cime raspolazes i otkrivati svoje nove mogucnosti.

nema jezika niti vrste komunikacije kojom covek shodno svojoj ambiciji ne moze da ovlada.
sto si motivisaniji/ambiciozniji to lakse savladavas prepreke.

a zenidba zbog snalazenja u novonastaloj, bilo kojoj situaciji, je sekvenca zivota na kojoj vecina padne.
covek bira zenu za sebe a ne za ovo ili ono resenje(!!) bilo cega.
problematika bude resena a zena nezanimljiva , dosadna, strana, onakva kakvu nikada ne bi izabrao. cesto covek ostane iz navike i osecaja zahvalnosti u takvom braku.

resenje za brak jeste-izabrati suprugu onda kada se osetis da ti "nista ne treba, nista ne fali", kad si zadovoljan sobom, ma sta god to bilo.

- - - - - - - - - -

Student sam predkraj studija, što se tiče struke (strojarstvo-mašinstvo) možemo reć da je grad dosta dobar s te strane,a što se tiče smještaja,osobno ništa,tj. moji mi ne mogu ništa ponuditi,preostaje mi jedino da se malo bolje oženim:)

koliko kopcam tvoji su ti ponudili NAJBOLJE moguce sto se ponuditi moze.
zaludu nekome kule+gradovi kad u glavi nista nema!

putuj...Igumane! :) srecno!

covek se ne zrtvuje, covek daje svoj ulog kroz rad i ucenje. na radost, na uspeh, na srecu.
jaganjci se zrtvuju.
:)

neces se ti ni za sta zrtvovati, vec ces ako si imalo ambiciozan, rasti, koristiti to cime raspolazes i otkrivati svoje nove mogucnosti.

nema jezika niti vrste komunikacije kojom covek shodno svojoj ambiciji ne moze da ovlada.
sto si motivisaniji/ambiciozniji to lakse savladavas prepreke.

a zenidba zbog snalazenja u novonastaloj, bilo kojoj situaciji, je sekvenca zivota na kojoj vecina padne.
covek bira zenu za sebe a ne za ovo ili ono resenje(!!) bilo cega.
problematika bude resena a zena nezanimljiva , dosadna, strana, onakva kakvu nikada ne bi izabrao. cesto covek ostane iz navike i osecaja zahvalnosti u takvom braku.

resenje za brak jeste-izabrati suprugu onda kada se osetis da ti "nista ne treba, nista ne fali", kad si zadovoljan sobom, ma sta god to bilo.

- - - - - - - - - -

koliko kopcam tvoji su ti ponudili NAJBOLJE moguce sto se ponuditi moze.
zaludu nekome kule+gradovi kad u glavi nista nema!

putuj...Igumane! :) srecno!

malo mi početak vuče na filozofiju...

ovaj dio ne razumijem najbolje,konkretno iz hrvatske sam, ako sam dobro shvatio bez obzira dal ostanem na balkanu ili odem u neku zapadnu zemlju svojim radom i ambicioznošću ću uspjeti?

to želiš reći ili? mislim,budimo realni, to,bar za hrvatsku ne mogu reći....čast izuzecima...al sve ima veze s politikom i vezicama..ne kažem da vani toga nema,ali govorimo o nekom prosjeku...

ženidba iz interesa mi je zadnja stvar na pameti...ako biram osobu s kojom želim provesti velik dio života,onda ću ju birati iz ljubavi,naravno i još neke stvari tj. osobine,a to je da želi gledati prema naprijed,da je ambiciozna...

da! dali su mi najbolje i na tome sam im vječno zahvalan,dali su mi dobre temelje,sad je na meni koliko katova (karijere) kuće ću graditi....

Ozeni se sto bolje ovde.. i zajedno s njom u inostranstvo.

Nista vas ne kosta da pokusate... a u 2 je ipak lakse.

Onda ces se i sam uveriti, i doneti licnu odluku...

da odem negdje van,definitnivno bi htio biti dio društva,tako da je i ženidba s pripadnikom tog naroda,poželjnija,no opet neke stvari ne biramo do kraja..

moram priznat, da me malo godine peru,iako sam na početku 20-ih,idu nekako prebrzo:D

Back