Islam ima odgovore!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

mikyy123af

Zainteresovan član
Poruka
217
Sta mislite o Islamu? Sta vam se dopada a sta ne? Sta mislite o visezenstvu, o oblacenju zena, dzihadu...?

Budite iskreni i otvoreni da pitate sve sto vas zanima, a mi cemo nepristrasno prici objasnjavanju svih nejasnoca.

Sta mislite o Islamu? Sta vam se dopada a sta ne? Sta mislite o visezenstvu, o oblacenju zena, dzihadu...?

Budite iskreni i otvoreni da pitate sve sto vas zanima, a mi cemo nepristrasno prici objasnjavanju svih nejasnoca.

Zasto sam sebi persiras?
Sta mislis o ovom dogadjaju, zasto u Islamu ne postoji sloboda izbora?
Da li je normalno da se ljudi na slilu povinuju tudjoj ideji, koliko neka vera moze biti vera mira kada nastaje na nasilju?
Koliko Bog mora da je slab kada su ljudi vece sudije od njega samog?

Egipćanka i njena deca osuđeni na 15 godina zatvora zbog odlaska iz Islama:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/36320...i-na-15-godina-zatvora-zbog-odlaska-iz-islama

Zasto sam sebi persiras?

Kad sam rekao mi, mislio sam na par ljudi koji su osetili potrebu da, pre svega, pomognu u resavanju negativnih predrasuda koje ljudi koji su nemuslimani imaju o Islamu, jer smo svedoci kako ljudi napadaju Islam. Islam nas obavezuje da dobro podelimo sa drugima, pa smo odlucili da pomognemo lijepim savjetima i odgovorima ljudima koji nisu upuceni.

Sta mislis o ovom dogadjaju, zasto u Islamu ne postoji sloboda izbora?

Ako musliman postane nemusliman i pocne da propagira svoju novu religiju, onda se to smatra izdajom, tad postoje kaznene mere za tu osobu. U mnogim drzavama u svetu postoji smrtna kazna za izdaju. Tako npr. ako neki vojni general razotkrije tajne svoje vojske nekoj drugoj drzavi, onda postoji smrtnakazna ili dozivotni zatvor za takvu osobu, u skladu sa zakonima vecine danasnjih drzava. Isto tako, ako neki musliman konvertuje u neku drugu religiju onda u islmu postoje kaznene mere za tu osobu. Ovde se vise radi o izadji nego o samom prelasku u drugu religiju, sto danas nije nista cudno, jer je u vecini drzava propis za izdaju smrtna kazna. U islamu su vrlo precizno izlozeni svi propisi vezani za ovakav postupak cak i do te mjere da za svaki cilj i motiv izlaska iz vjere postoje posebni propisi. Dakle, razlikuje se da li je taj izlazak iz vjere uslijedio nakon promisljanja i svjesno ili je zbog neznanja, da li je motiv bio politicki ili puteni i iz pohote, da li je nakon izlaska iz vjere covjek vršio propagandu protiv vjere ili nije te desetine drugih stavki od kojih svaka ima posebne propise.

Da li je normalno da se ljudi na slilu povinuju tudjoj ideji, koliko neka vera moze biti vera mira kada nastaje na nasilju?

Rec islam je izvedena od reci selam sto znaci mir. Takodje islam znaci pokoravanje Allahu. To znaci da je islam vera mira koja se postize kroz potpunu predanost volji Allahovoj. Ponekad je sila potrebna radi odrzavanja mira. Nije svaki covek na planeti spreman odzavati mir i harmoniju. Mnogo je onih koji bi rado ugrozili mir radi svojih licnih interesa. Zato je ponekad potreba sila da bi se mir uspostavio i odrzao. Upravo iz tih razloga imamo policiju ciji je primarni zadatak sprecavanja kriminalaca i drugih antisocijalnih elemenata da ugroze mir i harmoniju u drustvu i drzavi. Islam propagira mir ali u isto vreme zahteva od svojih sledbenika da se bore protiv ugnjetavanja. Zato borba ponekad zahteva upotrebu sile. U islamu, sila se moze upotrebiti samo radi sprovodjenja mira i pravde. A da islam nije vera nasilja svedoce sledece reci. Allah u Kur'anu kaze:

Nema prisile u veru, Pravi put se jasno razlikuje od zablude.

Takodje:

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savetom pozivaj, i sa njima na najljepsi nacin raspravljaj.

"I reci: "Istina dolazi od Gospodara vaseg, pa ko hoce - neka vjeruje, a ko hoce - neka ne vjeruje!"

Poslednja izmena:
Sustina Islama je uredjenje zivota na zemlji i sirenje ideologije-dzihada celom zemljom.
A u Hriscanstvu smisao ovog ogrehovljenog zivota jeste spasavanje dusa za vecnost,
ali malo ih vode brigu o tome dok ostali jedu piju i vesele se.

U Svetom Pismu se ne spominje ikakav prorok po imenu Muhamed.

Оно за 40 девица није лоше, још кад би била истина.
Узгред, свака религија, или скоро свака шаље мученике директно у рај. Није то толико оригинално, само је сликовитије.
А остало... Има неке логике, али ритуали ми се не свиђају.

Sustina Islama je uredjenje zivota na zemlji i sirenje ideologije-dzihada celom zemljom.
A u Hriscanstvu smisao ovog ogrehovljenog zivota jeste spasavanje dusa za vecnost,
ali malo ih vode brigu o tome dok ostali jedu piju i vesele se.

U Svetom Pismu se ne spominje ikakav prorok po imenu Muhamed.

Evo nesto o dzihadu:

Dzihad oznacava sveti rat kod muslimana. Dzihad znaci napor koji je usmeren protiv zlih namera i strasti.
Poslanik Muhammed s.a.v.s je rekao:
"Najbolji dzihad je da se covek bori protiv svojih strasti"

Borba na Allahovom Putu nije propisana radi uspostavljanja dominacije nad ljudima, njihovog ponizavanja, osvajanja teritorija, uzimanja tudjeg imetka ili prisiljavanja na prihvatanje islama. Cilj borbe na Allahovom Putu jeste spriječiti nasilnika da ne čini nepravdu muslimanima i ukloniti sve prepreke sa puta sirenja islama kako bi ljudi mogli osjetiti njegovu ljepotu i slast, te vlastitim izborom prihvatiti islam.

Primjecujemo da islam u svom dzihadu nikada ne odstupa od zacrtanog programa. Naprotiv, Allah dz.s. ne zeli da dodje do borbe ako postoji bilo kakvo drugo resenje koje ce nam omogućiti dostavljanje istine svim ljudima.

Ovu konstataciju pojasnjava cinjenica da je islam propisao upozoravanje neprijetelja, a zabranio borbu na prepad bez obzira kako velik ili mali bio broj neprijatelja. Islam je zatim vjernicima propisao da prije borbe pozovu nevjernike u islam. Ako odbiju onda će traziti od njih da im placaju dzizju. U slucaju da ni jedna mirovna metoda ne urodi plodom, dolazimo do zadnje etape, a to je borba. Ovakav vid ophodjenja sa svojim neprijateljima predstavlja vrhunac tolerancije, blagosti i dobrote.

U slucaju da dodje do rata, muslimanima je naredjeno da ne odstupaju od svog uzvisenog cilja. Allah dz.s. je zabranio ubijanje onih koji nisu sposobni za borbu i onih koji nisu odvracali od Allahovog Puta. Uzviseni je zabranio ubijanje zena, djece, nemocnih staraca i svestenika. Zabranio nam je zluradost, zlobu i rusenja. Zabranio je masakriranje i pustosenje, ubijanje zivotinja osim ako ih zelimo jesti, sjecenje drveca ili paljenje, ako za to ne postoji potreba. Kaže Allah dz.s.: ''I borite se na Allahovom Putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapovijedaju kavgu.'' (El-Bekare, 190.)

Naredba „Vodite dzihad na Allahovom putu“ znaci „Radite i trudite se na Allahovom putu“.

A ima hiljadu i jedan nacin rada i zalaganja na Allahovom putu.
Svako covekovo zivotno doba, svaki pojedinac, svaki vremenski period, svaki njegov deo, svaki polozaj i svaka funkcija, svako zvanje i znanje imaju svoj dzihad.

Dzihad deteta
Detetov dzihad je da place kad je to potrebno. Dijete tako ukazuje da mu treba mlijeko da bi se prehranilo. A to je njegov dzihad.

Dzihad ucenika
Dzihad učenika nije u tome da prodje razred na bilo koji nacin, da tako stepen po stepen zavrsi skolu i uzme diplomu, nego je njegov dzihad da stvarno nauci sve ono sto mu se nudi u obrazovanju, da dostigne sustinu znanja.

Dzihad ucitelja
Uciteljev dzihad nije da ucenicima prijeti ocenom i da im tako zatvori put napredovanja. Njegov je dzihad da ucenike nauci dobrim delima, da ih nauci pravome znanju i da im na taj način proširi vidike, pa da na horizontima svoje buducnosti sami nađu svoju buducnost.

Dzihad ucenjaka i dobrih ljudi
Džihad učenjaka je nauka i znanje. Za jedan narod, za jednu zemlju su nauka i znanje veoma znacajni. Narod koji ne posvecuje paznju nauci i znanju, narod koji u ovom pogledu ostane siromasan, daleko je od nauke, tehnike i civilizacije, i zbog toga mu prijeti opasnost da se istopi i izgubi.

U jednom ajetu Allah kaze:
Ako te neki od mnogobozaca zamoli za zastitu, ti ga zastiti da bi saslusao Allahove rijeci, a potom ga otpremi na mesto pouzdano za njega. TO zasto sto oni pripadaju narodu koji ne zna. (Et-Tevna, 6)

Casni Kur'an ne samo da naredjuje zastitu neprijatelja koji traze azil vec i da se odvedu na sigurno mesto. Na danasnjoj militarno-politickoj sceni, moze se desiti da neki miroljubivi general postedi zivote neprijateljima. Ali, koji ce general narediti vojnicima da svakog od njih isprate do sigurnog mesta? Allah upravo to naredjuje u Kur'anu kako bi promovisao mir u svetu.Evo sta Allah jos porucuje:
"Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravični - 8 ajet, sura Al-Mumtehina
a u 9 ajetu kaze:
ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu."

Evo sta kaze Biblija o Muhammedu.

Prorocanstva o dolasku Muhammeda u Starom Zavetu

U Starom Zavetu, u ponovljenom Zakonu poglavlje 18, stih 18, stoji:"Poslat cu poslanika, od njihove brace, tebi slicna, Svoje rijeci cu stavljati u njegova usta, a on ce govoriti ono sto mu Ja naredim..."
Kada upitate kriscane na koga se odnosi ovo prorocanstvo, reci ce:"Odnosi se na Isusa!" A da bi ukazali na slicnost, kazu:"Vidite, kao sto je Mojsije bio Boziji poslanik, tako je i Isus bio Boziji poslanik. Kao sto je Mojsije bio zidov, i Isus je bio Zidov.Zato se ovo prorocanstvo odnosi bas na Isusa, jer se u njemu kaze da taj poslanik mora biti slican Mojsiju."
Ako su samo ovo uslovi da bi neko bio poslanik koji je najavljen, onda svi poslanici spomenuti u Bibliji, nakon Mojsija (Solomon, Ezekija, Daniel, Joel, Ivan Krstitelj), svi oni spadaju u ovo prorocanstvo, jer svi su bili Zidovi i Boziji poslanici. Naprotiv, kada malo bolje pogledate, ovo prorocanstvo se odnosi jedino na poslanika Muhammeda s.a.w.s. Jer, i Musa (Mojsije) i Muhammed a.s.
obojica su imali i oca i majku. Isus je bio rodjen natprirodno, bez uticaja muskarca -imao je majku ali ne i oca. Zato je Muhammed a.s. slican Musau a.s. a Isa a.s. nije slican Musau a.s. I Musa i Muhammed a.s. bili su ozenjeni i imali su decu. Isa a.s. prema ucenju Biblije nije bio ozenjen niti je imao dece. I Musa i Muhammed a.s. su umrli prirodnom smrcu, a Isa a.s. je bio uzdignut, prema Kur'anu.
Prema pogresnom stavu u Bibliji isa a.s. je umro na krstu. Ipak, ni to nije prirodna smrt. I Musa i Muhammed a.s. su dosli sa novim serijatom, ali Isa a.s. nije dosao sa novim zakonom. U Evandjelju po Mateji, 5:17 stoji:"nemojte misliti da sam ja dosao da ponistim Zakon i poslanike!Ja nisam dosao da unistim vec da potvrdim..." Dakle prema Bibliji Isa a.s. nije dosao sa novim zakonom.
Musa i Muhammed a.s. osim sto su bili boziji poslanici , bili su vladari. To znaci da su imali moc da bilo koga kazne smrtnom kaznom, ako hoce. Ovo nije bio slucaj sa Isaom a.s. I musa i Muhammed a.s. bili su kasnije prihvaceni od citavog naroda. Ali u Evandjelju po Ivanu se kaze:"On je prisao svojim rodjacima, pa su ga se i oni odrekli." to znaci da ga ni rodbina nije prihvatila. Zato je vrlo jasno
da je Muhammed s.a.w.s. slican Musau a.s. a Isa a.s. nije slican Musa a.s.
Ovo prorocanstvo se moze samo odnositi jedino na poslanika Muhammeda s.a.w.s. "Svoje rijeci cu stavljati u njegova usta, a on ce govoriti ono sto mu Ja naredim..." Mi znamo da je Kur'an bio Objava Muhammedu s.a.w.s. koju je donosio melek Dzibril a.s. Sta god mu je objavljeno, on je tako preneo, kao da su mu reci stavljene u usta! Naredni stih iz istog poglavlj, 19. stih, kaze:"A ako neko ne bude htio da slijedi
Moje Rijeci, Ja cu ga kazniti..." To znaci da svako ko sledi Bibliju a ne veruje u ono sta prica ovaj poslanik Muhammed s.a.w.s., Allah Dz. ce takve kazniti.
U Starom Zavjetu, u u Ezaijinoj knjizi, poglavlje 29, stih 12, stoji:"kada se tom poslaniku dadne knjiga i zatrazi od njega da cita, on ce reci:-Ja ne znam citati!" I mi znamo da, kada je dosla Objava Poslaniku s.a.w.s. prvi put, kad mu je Dzibril rekao:-Citaj! Poslanik s.a.w.s. je rekao:"Ma ene bi kari'in!"-Ja ne znam citati! To znaci da se navedeno prorocanstvo odnosi samo na Muhammeda s.a.w.s.
Muhammed a.s. je spomenut cak i po imenu, u Starom Zavetu! U knjizi Solomona, 5:16, pise na hebrejskom jeziku:"Hikku mumetekim vikulli Muhammedim." Na rec "Muhammed" je dat nastavak -im, jer u hebrejskom jeziku, kada hocete nekom da odate postovanje, onda se dodaje nastavak -im. Bog se kaze ELOh, ali cete iz postovanja reci ELOHIM. Na isti nacin je na rec Muhammed dodat nastavak -im MUHAMMEDIM. Znaci, u originalnom
hebrejskom tekstu posalnik Muhammed s.a.w.s. je spomenut po imenu. Medjutim u prevodu pise:"Onje najbolji, on svima ukazuje na ljubav, o jerusalimske kceri, on mi je prijatelj i miljenik." Ali, u originalnom tekstu se nalazi rec Muhammedim.

Da vidimo sta se kaze u Novom Zavetu

Sva prorocanstva koja su spomenuta u Starom Zavetu, krcani potvrdjuju. Oni osim starog veruju i u Novi Zavet.
Kur'an kaze u suri Saff, ajet br. 5:"A kada Isa, sin Merjemin, rece:'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku cije je ime Ahmed, koji ce poslije mene doci". Dakle, Kur'an u ovom ajet kaze da je poslanik Ahmed, tj. Muhammed s.a.w.s. najavljen u knjigama krscana.
Osim sto je spomenut u Starom Zavetu, on je spomenut i u Novom Zavetu. U Evandjelju po Ivanu, 14:16, Isus kaze:"Ja cu se moliti svom Ocu da posalje nekog ko ce me potvrditi, i koji ce sa vama zauvek ostati..." U Ivanovom Evandjelju, 15:26, stoji:"Kada vam dodje taj poslanik koga ce poslati moj Otac, on ce me potvrditi!" U Ivanovom Evandjelju, 16:7, stoji:"Zaista, ja vam govorim istinu! To je dobro za vas sto ja moram da odem,
jer ako ja ne odem, nece moci da dodje onaj sto ce me potvrditi!"
Ako ove reci procitate kako pisu u originalnom, grckom izdanju, rec koja se ovde koristi je "PARAKLITIS".To je ustvari izmisljeni oblik originalne reci PERIKLITOS, koja u prevodu znaci "hvaljeni". Hvaljeni se na arapskom kaze Muhammed, odnosno Ahmed s.a.w.s.
Znaci, u originalu, u grckom citatu, koristi se rec Periklitos, sto znaci Muhammed a.s. Pa iako tvrdite da nije Periklitos nego Paraklitis, tacan prevod nije Onaj koji potvrdjuje, vec -prijatelj ili branilac. Ipak, bez obzira kako krscani prevodili da li je Paraklitis ili Periklitos, da li je Hvaljeni ili Zastupnik, ili Potvrdjivac, hvala Allahu -sva ova svojstva idu uz licnost Muhammeda s.a.w.s.
Kricani govore da ovaj opis govori o Svetom Duhu, a ne o Muhammedu a.s. A prorocanstvo u Ivanovom Evandjelju, 16:7, kaze:"Zaista, ja vam govorim istinu!To je dobro za vas sto ja moram da odem, jer ako ja ne odem, nece moci da dodje onaj sto ce me potvrditi!" Znaci uslov da bi se taj naslednik pojavio jeste da Isus ode. A Sveti Duh o kome krscani pricaju vec je bio tamo, jos pre nego sto se Isus pojavio! Bio je u Elizabetinoj sobi,
bio je tu prilikom Isusovog prociscenja u reci, i zato se ovo predanje ne moze odnositi na Svetog Duha, vec jedino na poslanika Muhammeda s.a.w.s.
Ima jos mnogo prorocanstava!
U Ivanovom Evandjelju 16:12-14, stoji:"Imao bih vam jos mnogo reci, ali sada vi to ne mozete podneti. A kada dodje on, Duh Istine, uvest ce vas u svu istinu. On ce govoriti sto mu je objavljeno, a mene ce proslaviti." Ovaj Duh Istine o kome govori Biblija nije niko drugi do poslanik Muhammed a.s.
U Novom mZavetu postoji mnogo jasnih prorocanstava o Muhammedu a.s. Kur'an u suri Ahkaf, poglavlje 46, ajet broj 10 kaze:"Reci:'Kazite vi meni sta ce s vama biti ako je (Kur'an) od Allaha, a vi u nj necete da vjerujete, i ako je jedan od sinova Israilovih posvjedocio o onome sto je u njemu slicnom, pa on povjerovao, a vi se uzoholili.' Allah, zaista, nece ukazati na pravi put narodu koji sebi nepravdu cini." Odnosno:-Zar vi ljudi ne vidite
da je ovo knjiga od Allaha, Kur'an, a vi nemuslimani ste je odbacili,bez obzira da li ste hindusi, ili perisjanci ili budisti ili jevreji ili krscani...Ovo jeste knjiga od Allaha Dz. a vedok, jedan od vas, je vec potvrdio o tacnosti prorocanstva Muhammeda s.a.w.s., a vi niste verovali. Taj svedok je bio vernik, a vi ste nepravedan narod! Allah nece uputiti nepravedne!

El-Kevser, ajeti 1-3:"Mi smo ti (Muhammede) veliko dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji. Zaista onaj koji tebe mrzi, on ce bez pomena ostati."

Reci brate. Sve sto ti smeta i sto ti se ne svidja reci, pokusacemo da ti objasnimo. Ima li neki poseban ritual da ti se ne svidja?

ima meni
ne sviđa mi se ritual gde vi mudžosi gde god da dođete gledate da uništite sve što nije u skladu sa vašim retardiranim tumačenjem kurana
ne sviđa mi se ritual kad ceo centar pariza bacite u saobraćajni kolaps jer je eto tog momenta vreme za jednu od pet dnevnih sesija gađanja čelenkom o patos
ne sviđa mi se ritual kad sečete glavu onima koje zateknete sa biblijom u vašim pustinjetinama tamo a oćete s druge strane da budete povlašćeni u evropi i da dižete vaše smrdljive džamije gde god vam se ćefne

eto vako na brzaka nekoliko rituala koji mi se ne sviđaju

Ako musliman postane nemusliman i pocne da propagira svoju novu religiju, onda se to smatra izdajom, tad postoje kaznene mere za tu osobu. U mnogim drzavama u svetu postoji smrtna kazna za izdaju. Tako npr. ako neki vojni general razotkrije tajne svoje vojske nekoj drugoj drzavi, onda postoji smrtna kazna ili dozivotni zatvor za takvu osobu, u skladu sa zakonima vecine danasnjih drzava. Isto tako, ako neki musliman konvertuje u neku drugu religiju onda u islmu postoje kaznene mere za tu osobu. Ovde se vise radi o izadji nego o samom prelasku u drugu religiju, sto danas nije nista cudno, jer je u vecini drzava propis za izdaju smrtna kazna. U islamu su vrlo precizno izlozeni svi propisi vezani za ovakav postupak cak i do te mjere da za svaki cilj i motiv izlaska iz vjere postoje posebni propisi. Dakle, razlikuje se da li je taj izlazak iz vjere uslijedio nakon promisljanja i svjesno ili je zbog neznanja, da li je motiv bio politicki ili puteni i iz pohote, da li je nakon izlaska iz vjere covjek vršio propagandu protiv vjere ili nije te desetine drugih stavki od kojih svaka ima posebne propise.

ово што си написао сведочи да ислам није вера слободних људи, него је вера робова. што значи да се мухамеданци клањају робовласнику- који би да одруби главу свакоме ко се дрзне да му окрене леђа. зар се тај ситни, пакосни, мали и уплашени робовласник сме назвати богом?!

A da islam nije vera nasilja svedoce sledece reci. Allah u Kur'anu kaze:
Nema prisile u veru, Pravi put se jasno razlikuje od zablude.

нема присиле?! :lol:

ima meni
ne sviđa mi se ritual gde vi mudžosi gde god da dođete gledate da uništite sve što nije u skladu sa vašim retardiranim tumačenjem kurana
ne sviđa mi se ritual kad ceo centar pariza bacite u saobraćajni kolaps jer je eto tog momenta vreme za jednu od pet dnevnih sesija gađanja čelenkom o patos
ne sviđa mi se ritual kad sečete glavu onima koje zateknete sa biblijom u vašim pustinjetinama tamo a oćete s druge strane da budete povlašćeni u evropi i da dižete vaše smrdljive džamije gde god vam se ćefne

Da se podsetimo.
Rec Islam je izvedena od reci selam sto znaci mir. Takodje islam znaci pokoravanje Allahu. To znaci da je islam vera mira koja se postize kroz potpunu predanost volji Allahovoj.

Kaze Allah u Kur'anu:

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savetom pozivaj, i sa njima na najljepsi nacin raspravljaj.

"I reci: "Istina dolazi od Gospodara vaseg, pa ko hoce - neka vjeruje, a ko hoce - neka ne vjeruje!"

Muslimani vladaju Arabijom 1.400 godina. Danas u Arabiji zivi preko 14 miliona Kopta, krscana, koji su to isto bili vekovima unazad. Da su muslimani koristili sablju i svakog sa Biblijom ubijali, nebi ostao ni jedan jedini Arap nemusliman. U Islamu je zabranjeno ubiti nevinog coveka. To kaze Allah u Kur'anu:

"Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne cini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se neciji život sacuva - kao da je svim ljudima život sacuvao. Naši su im poslanici jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili"

Takodje, Allah u Kur'anu kaze:
Nema prisile u veru, pravi put se jasno razlikuje od zablude.
i takodje kaze:

"Jedni druge ne ubijajte"

Ako i pored svih ovih kur'anskih poruka naidjete na slucaj da je neko ubio nekog sa Biblijom, kako ti kazes, pa ne mozemo zbog postupaka nekih pojedinaca kriviti Islam. Navescu ti primer.

Zamisli da neka fabrika automobila hoce da isproba svoj novi automobil, njegove performanse, udobnost, brzinu itd. Da bi to ustanovili moraju auto dati dobrom vozacu, u suprotnom, los vozac ce auto
slupati u prvoj krivini. Tako je i sa Islamom. Ne mozemo na osnovu losih postupaka neznatnih pojedinaca suditi o nekoj veri. Ako hoces da saznas sta je Islam, procitaj biografiju Muhammeda s.a.v.s.

ово што си написао сведочи да ислам није вера слободних људи, него је вера робова. што значи да се мухамеданци клањају робовласнику- који би да одруби главу свакоме ко се дрзне да му окрене леђа. зар се тај ситни, пакосни, мали и уплашени робовласник сме назвати богом?!

Cilj Islama je da popravi, ocisti i uzdigne covjecanstvo upravo pruzajuci slobodu vjeroispovjesti.
Sa dolaskom Islama uspostavljen je i princip slobodnog ispovjedanja vjere, iako je Islam sam po sebi religija. U islamu se nikada nije dopustala prisila kao nacin prihvatanja te ili bilo koje druge vjere. U svrhu dokazivanja istog, mozemo citirati mnogo ajeta. Na jednom mjestu u Casnom Kur’anu medju ajetima objavljenim u Mekki nalazimo da Allah Uzviseni kaze: “Da Gospodar tvoj hoce, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zasto onda ti da nagonis ljude da budu vjernici?” (Sura Junus, ajet 99).
Medju medinskim ajetima nalazimo: “ U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti - pravi put se jasno razlikuje od zablude!...” (Sura El Bekara, ajet 256).
Znacaj ovih ajeta dovoljno govori o tome koliko treba cjeniti slobodu ispovjedanja i koji stupanj takav princip zauzima u Islamu. Islam ne ostavlja mjesta sumnjicenjima ili pretpostavkama.Kaze Allah: “a pretpostavka istini bas nimalo ne koristi.” (Sura An- Nagm, ajet 28).

Da vidimo da li je islam siren silom.

Indonezija i Malezija su zemlje gde su stanovnici vecinom muslimani. Pitam te, koja je to islamska vojska ili sila krocila u te zemlje? Isto te pitam i za Afriku, koja je to sila primenjena u Africi? Muslimani vladaju Arabijom 1.400 godina. Danas u Arabiji zivi preko 14 miliona Kopta, krscana, koji su to isto bili vekovima unazad. Da su muslimani koristili sablju ili primenjivali silu, nebi ostao ni jedan jedini Arap nemusliman.

Statistika nam govori da je u prethodnih 50 godina, islam najbrze rastuca religija, ciji se br sledbenika povecao za 235% dok se br hricana povecao za 47%. Ja te pitam, koja je to sila primenjena u tom periodu?
Danas je Islam vera koja se najbrze siri u Evropi i Americi, pa koja ih to sila tera da predju u islam uprkos tolikoj islamofobiji?

ма шта нам рече :D а онога ко се предомисли па одлучи ''да не вјерује'' кажњавате смрћу.

Odgovor je vec dat, ali evo:

Ovde se vise radi o izdajii nego o samom prelasku u drugu religiju, sto danas nije nista cudno, jer je u vecini drzava propis za izdaju smrtna kazna. U islamu su vrlo precizno izlozeni svi propisi vezani za ovakav postupak cak i do te mjere da za svaki cilj i motiv izlaska iz vjere postoje posebni propisi. Dakle, razlikuje se da li je taj izlazak iz vjere uslijedio nakon promisljanja i svjesno ili je zbog neznanja, da li je motiv bio politicki ili puteni i iz pohote, da li je nakon izlaska iz vjere covjek vršio propagandu protiv vjere ili nije te desetine drugih stavki od kojih svaka ima posebne propise.

Lepo pise da se smrtna kazna ne odnosi na svakog, zavisi od slucaja. Tako je npr. bilo ljudi koji su na islam prelazili radi spijuniranja, ubacivanja raznih smutnji, menjanja verskih tekstova itd.

Pitacu ja tebe nesto. Da li si cuo da je neki svestenik, pop, presao na Islam? Ja ih znam mnogo. A da li si cuo da je nekad hodza ili neki islamski ucenjak presao na hriscanstvo?

поново те питам- коју казну шеријат прописује за онога ко свесно, промишљено и намерно напусти ислам и пређе у неку другу веру?

U naslovu stoji da Islam ima odgovor, ali ti izgleda nemas odgovor na moje pitanje. Odgovor je vec dat. Za to sledi smrtna kazna sto je i logicno. Kaze Allah: Onoga koji zaniječe Allāha, nakon što je u Njega vjerovao – osim ako bude na to primoran, a srce mu ostane smireno u īmānu – čeka Allāhova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stići ce srdžba Allāhova i njih čeka patnja velika.

Obicno kad covek izadje iz islama on onda radi na narusavanju reda i mira, jer je kroz islamska ucenja spoznao da su red, mir i harmonija, ciljevi islamskog postupanja i ucenja, i na taj nacin sprecava sirenje istine i Allahove upute. Islam svim ljudima zeli dobro jer islam nije poslat samo muslimanima nego citavom covecanstvu. Allah kaze: "A mi smo te Muhammede samo kao milost svim svetovima poslali" Muhammed a.s je rekao:" Dosao sam da upotpunim ljudski moral" tj, da upotpuni ono dobro koje ljudi vec imaju, da pomogne ljudima da kanalisu to svoje dobro u svrhe koje ce imati koristi i na ovom i na buducem svijetu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back