Zaboravio si da staviš link na tekst, da možemo pročitati o imamu.
"
Herojski potez imama Murića
Za vreme nereda, Samir Murić, ugledni imam iz Malmea, rodom iz Rožaja u Crnoj Gori, isprečio se između policije i pobunjenika, zahtevajući od njih da zaustave nerede i optužujući ih da sramote svoju vlastitu religiju. Murić, koji je bio obučen u džubu, takođe je osudio izgrednike na svojoj Fejsbuk stranici.
- Oni koji se ponašaju na ovaj način nemaju nikakve veze sa islamom. Njihovi uzvici "Alahu Akbar" samo su izlivi koje ne misle zaista, jer da to misle, ne bi se ovako ponašali - napisao je.
Potez imama Murića švedski mediji opisuju kao herojski.
- Kada je Samir Murić u petak uveče čuo za nerede, odmah je seo u automobi i uputio se u Malme, želeo je da smiri situaciju - piše "Expresen", prenoseći dalje imamovu izjavu.
- Ljudi su počeli da pale gume, doneli su i palete kako bi zapalili vatru. Pokušao sam da razgovaram sa njima i kažem im da je to pogrešan put i da postoje bolji načini, ali bilo je uzalud. To su ljudi koji koriste našu ranjivu situaciju kako bi iskalili svoje osećaje. Nijedan musliman ne podržava nasilje - rekao je Murić.
Sa njim su se složili i mnogi drugi muslimani i Arapi koji su se suprotstavili neredima.
- Ne sviđa mi se ovo, degradiraju našu zajednicu ovde u Švedskoj jer je jedan Danac spalio Kuran. To je ono što oni žele, žele da mi budemo takvi. Nikad u životu ovo nisam video. Ja sam šokiran - žalio se jedan muškarac libanskog porekla koji je odrastao u Malmeu.
Drugi mladić, koji u povratku s posla nije mogao da dođe do svoje kuće u Rosengardu, jedva je zadržavao svoju frustraciju: "Pravi musliman ovo ne radi. Sve religije, ne samo islam, tiču se mira“. "
https://www.blic.rs/vesti/svet/nere...ri-spalili-kuran-ekstremisti-zapalili/4ldk38r