Iskustvo sa poslodavcem

Svaka pozicija moze da se gleda iz tri ugla, iz ugla jasem, iz ugla podvlacim se i iz nekog objektivnog tj ljudskog ugla.

4th man je pokazao kako izgleda gledanje na radne odnose iz ugla jasem.
Znaci bitno je da se formira jaka poslusna i pouzdana struktura, gde onaj ko je iznad u hijararhiji moze da se osloni da sta god uradi da je shvaceno kao dobro i da ce biti ispravljeno u funkcionalno i produktivno od strane podredjenih.

Nema nikakve introspekcije ko je i koliko dobro odradio posao....tim se gleda odozgo i ili funkcionise ili ne....
To se moze zvati i seljacka varijanta, ako to govorimo na srpskom jeziku , jer je dozvoljeno da se radi sve sto padne na pamet vodji tima da dresira potcinjene...sve, cak i mobing, samo da prodje, da se neko ne uzbuni previse pa tuzi ili prijavi..
--------------------------------------------------------
Iz ugla humanog, onog objektivnijeg, ovo je cest model poslovanja u Srbiji.
Protekcionizam i oportunizam a bahatost, i dobijes to...
Retko ti naletis na osobu , mozda 1 na 100 000 radnika koji zeli da radi tacno ono sto moze i tacno onoliko koliko moze i to je maksimalno dobro za srecu...
Svi zele da rade ono sto ne mogu ili ne znaju a mogu da odrze tempo iskljucivo na misice uz ogromni stres i to par dana, a onda mora da se desi padanje performansi..

Radnik ispod , obicno nije merodavan , zbog ovog SVI tj proseka, da procenjuje sta je prava mera pritiska...ili selekcije...
Negativna selekcija postoji svuda i deca se radjaju sa tim...sada..
Znaci nema vise mama i tata jednako vole mene i batu....ne ne...uvek je , mama ti vise volis brata nego mene jer neces da mi kupis to i to...jasna promena prema novom nacinu ponasanja koje vide kod roditelja...

Roditelji prave decu po novim profilima i cudovistima iako to ne primecuju uopste..

-------------------------------------------------------------------------------------
Iz ugla podvlacenja takodje postoji pogled na ovu situaciju, verovatno su merodavnije tetke koje suflriaju i slizu se sa gazdama za taj prikaz...
Sta kaze mlada devojka, jednom legnem sa tipom i namesti mi posao , ako mislim da mi koristi , moze i godina braka....a posle sam ja na konju a on nek jase magarca..

Evo jedne slicne situacije u trgovackim lancima ...
IDEA , primi mladog junosu , krelac na prvi pogled, ali moj pogled, to ne znaci nista...
Blage veze nema a ima debele veze, pravi haos po velikoj IDEA prodavnici ...radnice bi same bolje radile , a moze bolje i od tog radnice, ali ovaj nije ni blizu , ja bih rekao klasika ej ucio sam nesto u nekoj visoj skoli ja sad znam kako se radi, a suplje..

To je busenje odozgo.....

Da vidite odmah primer i za busenje odozdo..
Idealno uklopljen kolektiv, znaci trgovina maxi, svaka radnica radi nekim svojim tempom, neka malo brze, neka malo sporije, ali taj tempo im omogucava da rade non stop, znaci redja artikle, ustane, pomogne musteriji , nastavi ili usmeri na drugog, kad odlazi sa kase odnese korpe , uhvati se onog sto vidi da treba da se odradi , ne ceka da joj neko kaze...i tako pomnozi sa 10 radnica i radnika

I onda prime dve iskusne trgovkinje...srednjih ili matorih godina....
I obicno se nacrtaju na kasi predvece tj u zadnjih 2h rada objekta...
I onda rade klasika stvari , nezatvaranje kase, brisanje racuna pre zvanicnog stampanja, tj rade predracun a ne izdaju racun....
Nove su , a sve stare radnice kad su na kasi rade po navici i pravilu , kad god da rade.
Iste te nove kad rade po objektu , oseti se krivinarenje ali malo, toliko da ne moze da se upire prstom, sto je prikaz iskustva....to je cesto slucaj sa matorim radnicima, znaju da natezu demagoski sta jeste sta nije...ali nisu istiniti clanovi tima..

E sad, promet je taj objekat podigao tako sto ponudjeno voce i povrce uvek vredi a nije previse skupo..tj dobro vodjena politika ponude i cena i odnosa prema musterijama..
A dve nove radnice ce prvo pokvariti utisak, iako musterije nisu ostecene, ali je pitanje koliko ce potrajati dok ne pocnu da primenjuju ostale fore sa bivsih radnih mesta...
Npr neki artikli tek po zatvaranju racuna dobijaju svoju pravu cenu sa popustom, ako se to ne zapamti , a tesko da ce ova sto uzima pare iz kase , tj pravi visak u kasi, da bas uvek zapamti , onda ce ostetiti kupca i dobijas subverziju radnice zato sto je kvarna...

Ima dovoljno kamera i verujem da se to moze videti i na kamerama...

Ima svasta u Srbiji , npr radnice koje zele da sabotiraju akciju pa kriju artikle koji su na akciji....i na kraju ne prodaju te artikle, a ne znam mozda ih proknjize kao prodate, tj ostete lanac trgovina a obogate poslovodju....

Svejedno , jasno je da ne postoji zelja za nekim profesionalnim pristupom, u vecini slucajeva nego drzi gace....

Back