Iskustvo preduzetnika u pogledu primene testa samostalnosti

• Začetnik teme Začetnik teme easz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I kako je u startu receno cilj je bio uredjenje odnosa u zemlji, sa poslodavcima koji su registrovani u Srbiji.
To je mozda receno, ali to ne pise u zakonu, tj zakon ne pravi razliku da li je poslodavac u zemlji ili inostranstvu i to je ono sto je najveci problem. Ti tehnicki ne mozes ni da budes u radnom odnosu sa poslodavcem koji nema predstavnistvo u Srbiji, ali s obzirom da to nije precizirano u zakonu, ostavlja im prostor da maltretiraju tim testom i ljude koji obavljaju poslove po nalogu klijenta iz inostranstva.
Mozes da prodjes test samostalnosti sa knjigovodjom koji je zavrsio obuke, da ti da misljenje.

Ako radis za ino poslodavca postoje stavke koje nije moguce ispuniti (placeni godisnji odmor, bolovanja i slicno), koliko ja znam.
Naravno cim on nema sediste u Srbiji nema ni njegovih prostorija ovde.

Dogovor oko radnog vremena, rokovi za resavanje zahteva, to je normalno da postoji u svakom smislu, za svaki posao bez obzira na prirodu.
Skoro sam slusao neku debatu kako "pravnik" poredi svoj slucaj gde on ne mora da klijentu pruzi odgovor u nekom brzom roku sa nekim ko radi na razvoju softvera. Kako to sto neko mora da reaguje sto pre i da resi problem govori o njegovoj nesamostalnosti. Po meni to pre govori o tome koliko je neki posao kompleksniji jer cim se radi nesto opipljivo prirodno je da postoji mnogo detalja koje treba pratiti. Ne moze se konkretan posao porediti za poslovima koji se svode na teoretisanje i koji ne kreiraju pravu dodatnu vrednost.

Back