iskustvo -Ikea Budimpesta

cungifly

Početnik
Poruka
6
Prthodnog vikenda sam bio u Ikea prodavnici u Madjarskoj, i podelicu to iskustvo obzirom da nisam pre putovanja pronasao bas puno detaljnih informacija.
Dakle, sa zenom sam namerio otici u ikeu i kupiti trpezarijski komplet sto i stolice, i poneku sitnicu. na sajtu se informisao o proizvodima, radnom vremenu i lokaciji. odlucili smo da put traje dva dana, znaci rezervisali sobu u hotelu eben koji je od ikea udaljen 3 minuta hoda. rezervisali preko booking.com. cena smestaja je za sobu sa bracnim lezajem 35 eur, parking za auto 10 i boravisna taksa 3 za dve osobe. putovali smo kolima od novog bgd do hotela ( u oba pravca 780 km). putarine su u srbiji 600 din u jednom pravcu, a u madjarskoj se odmah po ulasku kupuje vinjeta koja traje 10 dana minimum kosta 15 eur. moze i bez nje al se rizikuje. stigli u hotel oko 15 h (navigacija je spas) i sve je ok. soba ko soba. ima tus i krevet. nista vise ni netreba.kola na sigurnom parkingu. odmah tu je ikea a pored je i trzno centar arkad koji je modernog karaktara kao kod nas delta i usce. sve isto i skupo. ostatak dana proveli u setnji po centru grada i po pesti. taksi do centra je bio oko 10 eur. uvece je taksi bio skuplji zbog druge tarife.
ujutro dorucak, sasvim ok, kao kod kuce. posle dorucka u ikeu. tamo je sve ok, sem sto neznaju engleski al smo se ipak snasli u vezi nekih stvari koje su nas zanimale, npr, nije bio izlozen sto koji smo hteli da kupimo....mislili smo da je prodato, al ja upitah prodavca, on pogledao sajt i rekao da ima u velikom magacinu. dao nam neki kao predracun da platimo pa da odemo na drugu lokaciju da pokupimo. sve ok. guzve nema. lako se snaci sa proizvodima. kupili smo svasta i na kasi bez guzve, odmah rekli da zelimo taj sto, i da zelimo potvrdu za vracanje poreza OBAVEZNO uzeti to. to se zove afa fre ilimtax free. za to vam treba pasos. ceo racun je bio oko 800 eur.potom se ide sa fiskalnim racunom i pasosem odmah pored u korisnicki servis da popune formulare za tax free. OBAVEZNO zamoliti da vam kopiraju fiskalni jer treba na granici, a tamo dal ima kopir, ko zna...dobili smo i plan grada gde je taj depo za preuzimanje stola....to je par ulica dalje i nije nikakav problem. uzeli sto imvratili se u ikeu da rucamo ( licni izbor). stvari upakovali tako da kad se otvori gepek vide se samo stolice i ispod upakovan sto, znaci malte ne, nista. na madjarskoj granici stati u red gde pise afa, tax free. ceka se. carinici te sprovode i sve u svemu trajalo je oko sat ipo. na 800 eur bice vraceno oko 150-170 eur.
na srpskoj granici kad sam otvorio gepek, carinik je rekao aaaaaaikea, daj mi racun. ja kao to je za licnu upotrebu bla bla, a on samo kaze, znam nego daj mi racun....ja dadoh, on kaze...uuuuu pa 800 eur, mnogo. morra platis carinu 33 posto.ja zakukao al ne vredi. napiso je da je roba vrednosti 600 eur i dao pasos da mimobracunaju carinu. tacno 200 eur.ima tu posta, platis, i teraj dalje.znaci minus ce biti pedesetak eur kad se vratimporez. porez se podize u bgd u nekoj banci, al to sad neznam tacno u kojo.
moja greska je sto nisam racun podelio na dva racuna. jedan od 300 drugi 500 eur i onda mu dao taj manji. al u slucaju deobe racuna, onda morate na dva pasosa da trazite tax free. bitno je da je iznos po racunu veci od 50.000 forint sto je oko 190 eur.
stose puta tice, kod nas je onako, a u madjarskoj super. voznja traje nesto manje od 4 sata uz postovanje ogranicenja (130km.h u madjarskoj)
eto, idem sad da lecim prste od pisanja.
srecno

Back