Iskustva Istocne Nemacke u doba masovnog iseljavanja

Umri_muski

Legenda
Poruka
73.635
Interesuje me pitanje stanja u kulturi, profesionalnosti i zivotu kad je Istocna Nemacka imala ogromnu depopulaciju , znaci posle 1989.
Da li je kao Srbija , to postala bestragija, sljam, samo ko ne vredi da ostaje ili je bilo drugacije?

Kod nas imate sada pravilo , ko radi nesto 5 godina u nekoj struci , on je velemajstor, a ne majstor u toj struci....(sto se ni po arsinima SFRJ a ni po arsinima u Nemackoj ne moze ni pomisliti)
Kao posledica trzista i potcenjenosti , imamo u poslednjih godinu dana i trend da su svi zauzeti za neisplative ili komplikovane usluge, tj imamo tri reda za cekanje, odmah, uredno cekanje i dodjem ti nekad....

Ali me pre svega interesuje ono dominantno drustveno ....Da li je masovno iseljavanje u Istocnoj Nemackoj dovelo do porasta nepravnosti, kriminala, nekulture, nasilja, u godinama koje su sledile

Interesuje me pitanje stanja u kulturi, profesionalnosti i zivotu
kad je Istocna Nemacka imala ogromnu depopulaciju ,
znaci posle 1989.
Da li je kao Srbija , to postala bestragija, sljam, samo ko ne vredi da ostaje ili je bilo drugacije?
...

Управо тако, остао је шљам !
Само пази имаш кавлитетнији и мање квалитетан шкарт.

Србија је пример изузетне генетике становништва.
Вековима одавде одлазе бољи а остају гори
и опет смо лепи, лукави и жилави.

Када из неке њиве стално вадиш усеве а остављаш коров
на крају добијеш њиву корова.
За очекивати је да на нашим улицама срећеш грбаве, слинаве, мутаве, слепе ...
Хаха, па није тако, зар не ?!

Још нешто, тема је на погрешном подфоруму.

Pa nema vise nekih izbora pdf....ne mogu da stavim na politika, nije za politiku nije dnevna......a nema one kategorije koja bi bila strategijska...ili analiticka...

Свакако тема није за Хронику.
Него за неки пдф где се размишља,
може филозофија, психологија, економија, политика ...

Хроника ?
Никако !
На Хроници се само сушта факта износе и не тражи се ничије мишљење.

Sto se tice Srbije, ljudi ne shvataju uticaj SFRJ na izgled i kvalitet Srbije...
Ali postace to vidljivije narednih decenija....
Bice sigurno vise plocastih, vise ostrih lica, nepravilno hranjenih u detinjstvu, nepravilnog razvoja i slicno....
Stalni dolazak dinarida, tj useljenika iz Hercegovine i CG i Bosne i Krajine ce nestati vremenom, sad je samo smanjen....pa ce se i tu dobiti negativnija slika...
Samo na zalost bice neprimecena kao sto je neprimecena i sad unapred, bice neprimecena i unazad...

Ko jos shvata da je smanjivanjem drzava a samim tim i drafta i liga , ostecen sport i kvalitet sporta?
Retko ko...a jos redje je to bilo unapred, nego je bilo bas suprotno , kao Srbija ce sad da procveta, pa su mi cak padale pretnje da sam izdajnik, a ja samo rezonujem sto je ocigledno manje izvora , veca beda, losiji tretman sportista, manje lige, nema sanse da bude bolji sport....ali kazem to je dovodilo samo u situacije pred tucu, srecom te ne licim kao neko koga treba bas za sitnicu lemati...

Tako i ovo oko izgleda....genetika ce dolaziti iz onih izvora koji imaju najvise sanse za razmnozavanje....a to vise nije Sandzak i Nova Varos ili Novi Pazar kao jedno vreme sto je ostavilo trag na muzici...nego ce biti neka druga populacija..

Ja ne znam odakle ta genetika. Pre neki dan sam stajao u dugom redu. To je strasno. Priblizavaju se, sabijaju, jedan mi iza ledja prisao i mumlavim glasom: A da se primaknes ti malo blize ovom ispred da ti ne uskoci ko izmedju? Okrenuh mu se: on i ja se drzimo distance, sto bi i vi trebalo da radite.
Nista on. Na 20 cm iza mene ko da hoce da se zgrejemo zajedno.
Ne znam. Da li su to neki genetski deformiteti. Ne zelim da gresim dusu ali.. E da, na kraju se taj nekako i progurao i videh ga da je prosao pre nas. Srasno. Guzva se stvorila, ljudi zbijeni...

Da, stariji covek aa stapom stao i gleda u red i vidim mu u ocima da ce da se srusi. Rekoh mu: Hajde vi ste stariji prodjite slobodno gore. On, uplaseno, krete pa stade jer mu nisu dali. Dreknuh: Pustite starijeg coveka da prodje. Okrenuli se, ono face kao da su omirisali kaku i ostala im na nosu. Nesto mrzovoljno se pomerise..
Posle se pitamo sta ne valja? Hahaha

Back